Home > Συναυλίες > Συναυλιακά Νέα

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΑ ΝΕΑ

01.03.2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Η μουσική είναι ωραία από μόνη της, δεν διαχωρίζεται σε επίπεδα αλλά σε είδη και μόνο»
Είναι σημαντικό ιδίως στις μέρες μας νέοι άνθρωποι να καταξιώνονται στο χώρο που έχουν διαλέξει να ασχοληθούν. Με μεγάλη χαρά το Athens24 φιλοξενεί τον ταλαντούχο μουσικό Γιώργο Γαϊτάνο που έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού έχει συνεργαστεί ακόμη και με το θρυλικό συγκρότημα Scorpions.


ATHENS24: «Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και ποια η πρώτη σου επαφή με αυτή»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Από μικρός είχα εμφανίσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική και έτσι τεσσάρων χρονών ξεκίνησα σπουδές στο αρμόνιο. Στα έξι μου άρχισα να σπουδάζω βιολί με τον βιολονίστα Παντελή Δεσποτίδη, στην συνέχεια με τον γιο του, Γιώργο Δεσποτίδη και αργότερα με τον Δημήτρη Σέμση. Συνέχισα μέχρι τα δεκαεπτά μου περίπου, όπου και έκανα στροφή στην βιόλα, σημαντική στιγμή για την μουσική μου εκπαίδευση και πορεία. Συνέχισα, λοιπόν τις σπουδές μου στην τάξη του Ηλία Σδούκου και μετά από μερικά χρόνια ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με πτυχίο και δίπλωμα στο όργανο αυτό».


ATHENS24: «Ξέρω ότι έκανες ένα μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Bristol, το oπoίο τελείωσες πρόσφατα. Ποιό είναι το αντικείμενο του μεταπτυχιακού αυτού»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Μετά το δίπλωμα της βιόλας ξεκίνησα μαθήματα μουσικής παραγωγής με τον Δημήτρη Τσούκα. Πάντοτε μου άρεσε η μουσική παραγωγή και η αλήθεια είναι ότι την περίοδο εκείνη με «κέντριζε» αρκετά ο ηλεκτρονικός ήχος ,δηλαδή άλλα είδη μουσικής, τα οποία βασίζονται στην δημιουργία ήχου από τον υπολογιστή. Μετά από την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών συνέχισα κάνοντας σεμινάρια στην μουσική για κινούμενη εικόνα, θέατρο και χορό , ώσπου πέρυσι πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Bristol με τίτλο «Σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση». Μάλιστα πριν μερικές μέρες έγινε και η αποφοίτηση και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την απόκτηση του τίτλου με διάκριση».


ATHENS24: «Εκτός από τις μουσικές σπουδές έχει σπουδάσει και στο πανεπιστήμιο του Πειραιά στο τμήμα Στατικής και Ασφαλιστικής. Σκοπεύεις κάποια στιγμή να ασχοληθείς με το αντικείμενο»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Από πολύ μικρός αγαπούσα τα μαθηματικά, είναι ο πατέρας μου μαθηματικός και όπως καταλαβαίνεις υπήρχε μια έμφυτη έλξη προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι όταν έδωσα πανελλήνιες σκέφτηκα πως εφόσον έχω ήδη κάποιες σπουδές πάνω στη μουσική, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να σπουδάσω και κάποια άλλη επιστήμη. Ωστόσο, όσο και να μου αρέσουν αρκετά τα μαθηματικά δεν νομίζω ότι πρόκειται να ασχοληθώ στο μέλλον επαγγελματικά με την ειδικότητα αυτή».


ATHENS24: «Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που σε εκφράζει περισσότερο ή είσαι ένα άτομο που θα ακούσει τα πάντα»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Η αλήθεια είναι ότι ακούω τα περισσότερα είδη μουσικής και δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω ότι κάποιο είδος μουσικής είναι καλύτερο από κάποιο άλλο. Η μουσική είναι ωραία από μόνη της. Κατά την γνώμη μου δεν διαχωρίζεται σε επίπεδα αλλά σε είδη και μόνο. Σίγουρα κάποια είδη είναι πιο δύσκολα τεχνικά ή/και μουσικά και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να πετύχεις ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα. Κάθε είδος, λοιπόν, εκπροσωπεί ένα σύνολο ανθρώπων και πιστεύω πως αν προσπαθήσεις να «ψάξεις βαθιά» ποιο είναι αυτό το στοιχειό που τους αγγίζει, τότε μπορεί να βρεθείς και εσύ να είσαι μέρος αυτού του συνόλου. Πάντα κάτι έχει να σου προσφέρει! Πραγματικά, βρίσκω ενδιαφέρον το πόσα διαφορετικά είδη μουσικής υπάρχουν στις μέρες μας αλλά και το πως πολλοί καλλιτέχνες συνδυάζουν στοιχειά από διαφορετικά είδη δημιουργώντας νέα ακούσματα».


ATHENS24: «Πως προέκυψε η συνεργασία με τους Scorpions και πως αντέδρασες όταν σου έγινε η πρόταση να παίξεις μαζί τους»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Α! Πάμε σε παλιές και ωραίες εμπειρίες… ωραία! Η συνεργασία μου με τους Scorpions είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Έχω διδαχτεί πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτή τη συνεργασία… εντός και εκτός μουσικής! Θεωρώ πάρα πολύ τυχερό και ευλογημένο τον εαυτό μου που ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε να καταφέρω να συμμετάσχω στις συναυλίες και στο μεγάλο αυτό project του MTV unplugged. Προέκυψε εντελώς ξαφνικά τον Αύγουστο του 2013. Είχα στείλει κάποια στοιχειά σε email χωρίς να ξέρω πως πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο event. Μόλις ενημερώθηκα η έκπληξη, φυσικά, ήταν μεγάλη και η ανυπομονησία να ξεκινήσει αυτό το μοναδικό ταξίδι ακόμα μεγαλύτερη».


ATHENS24: «Μίλησε μου λίγο και για τις συνεργασίες που έχεις κάνει το τελευταίο διάστημα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Ας ξεκινήσουμε από την Αγγλία όπου είχα την τιμή να είμαι μέλος της συμφωνικής ορχήστρα του Bristol ως β’ κορυφαίος στην βιόλα με μαέστρο τον William Goodchild, ο οποίος ήταν και καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο. Μία άλλη μεγάλη συνεργασία για μένα ήταν με το Bristol Ensemble. Είναι ένα αναγνωρισμένο κουιντέτο (βιολί, τσέλο, κόρνο, κλαρινέτο και άρπα) από το Bristol με το οποίο ηχογράφησα μουσική μου για ένα project του BBC στα πλαίσια του master. Γυρνώντας στην Ελλάδα, μια όμορφη συνεργασία αλλά και μοναδική εμπειρία ήταν η συναυλία Mediterranea στο κατάμεστο Ηρώδειο με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον πολλά υποσχόμενο Θοδωρή Βουτσικάκη με τον οποίο είχα την χαρά να συμμετάσχω σε εμφανίσεις του στην βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά τις πολύ πρόσφατες συνεργασίες, είμαι μέλος του Quadro Armonico Quartet με επικεφαλή τον Γιάννη Γεωργιάδη, το οποίο στις τελευταίες μας εμφανίσεις έχει επεκταθεί σε Quinteto. Έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και έτσι το μουσικό μας πρόγραμμα παίρνει άλλη μορφή αλλά και άλλες διαστάσεις. Τέλος, κάτι πολύ νέο είναι η συνεργασία μου στο μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή που θα παρουσιαστεί τον Μάιο του 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος».


ATHENS24: «Υπάρχει κάποια άλλη συνεργασία που ξεχωρίζεις πέρα από τους Scorpions»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Ως μουσικός με κλασσικές σπουδές, κατά κύριο λόγο, δεν θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω την ορχήστρα που «έκανα» τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Αυτή είναι η «Ορχήστρα Των Χρωμάτων» του Μανού Χατζιδάκι, η όποια δυστυχώς σήμερα δεν είναι εν ενεργεία και αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό μας.


ATHENS24: «Έχεις πρότυπα και αν ναι ποια είναι αυτά»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Φυσικά! Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να αναλυθεί σε ολόκληρο άρθρο, είναι τόσοι πολλοί! Ας αναφερθούμε όμως σε κάποιους ενδεικτικά. Για την κινηματογραφική μουσική, σύνθετες τους οποίους θαυμάζω ιδιαίτερα για το έργο τους και τους μελετάω συχνά για τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής τους είναι ο Man Steiner, ο Bernard Herrmann, o John Williams, ο Jerry Goldsmith, ο James Horner και ο πιο νέος Alexander Desplat. Επίσης πρότυπα-σύνθετες εκτός κινηματογραφικής μουσικής που έχουν όμως σχέση με τον είδος σύνθεσης που με ενδιαφέρει είναι ο Claude Debussy και o Oliver Messiaen. Τέλος, όσον αφορά την κλασσική μουσική, ένα άτομο που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια με προσοχή για το πως αποδίδει και προσεγγίζει την τέχνη του είναι ο Έλληνας μαέστρος Θεόδωρος Κουρετζής».


ATHENS24: «Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις όλα έπειτα από κάποια μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισες»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Κάποιες φορές ναι! Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά εκεί έρχεται η στιγμή που σκέφτεσαι τι άλλες δυσκολίες έχεις ζήσει και το πως τις έχεις ξεπεράσει, τις προσπάθειες σου, το τι έχεις στερηθεί σαν άνθρωπος για να είσαι αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο επίπεδο, τις χάρες που έχεις γευθεί όπως επίσης και τα θετικά σχόλια από τους ανθρώπους γύρω σου. Μετά από όλες αυτές τις σκέψεις αυτό-ενθαρρύνεσαι ψυχολογικά και απλά συνεχίζεις να ξεπερνάς τα νέα εμπόδια ένα προς ένα».


ATHENS24: «Μίλησε μου λίγο για τα μελλοντικά σου σχέδια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ: «Αυτή τη στιγμή - όπως σου είπα - ασχολούμαι με το κουιντέτο και με την κατασκευή της προσωπικής μου ιστοσελίδας, η οποία ευελπιστώ να μπει σύντομα σε λειτουργία. Συζητάω για κάποιες συνεργασίες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Σίγουρα μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω σαν βάση μου την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά»!


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I Συναυλίες

Σχετικά links

 

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved