Home > Γεύσεις > Η πρότασή μας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ATHIOOC 2017
O 2ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Αthena


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «ATHENA» (Athena International Olive Oil Competition – ATHIOOC), που φέτος διεξήχθη στο Costa Navarino της Μεσσηνίας 20 με 22 Μαρτίου. Συμμετείχαν 295 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (+15% σε σχέση με πέρυσι) από 9 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τουρκία και Τυνησία), τα οποία δοκίμασαν και αξιολόγησαν 23 κριτές από 11 χώρες.


Από το σύνολο των δειγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τα 156 ήταν ελληνικά (53%) και τα 139 (47%) ξένα. Παρατηρείται, δηλαδή, μία αύξηση στις ξένες συμμετοχές που ξεπερνά το 200% η οποία, σε συνάρτηση με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής όπου σχεδόν τα 2/3 της ήταν ξένοι εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, κατοχυρώνει τον Athena όχι μόνο ως το μοναδικό στη χώρα μας πραγματικά διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, αλλά και ως έναν από τους πιο σοβαρούς διαγωνισμούς του είδους του παγκοσμίως.

Ο ATHIOOC 2017 απένειμε 175 μετάλλια: 17 Μεγάλα Χρυσά, 65 Χρυσά, 55 Αργυρά και 38 Χάλκινα, με τα ελληνικά ελαιόλαδα να αποσπούν το 42% των διακρίσεων. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης διάφορα ειδικά βραβεία, ανάμεσά τους και στο καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού (αφού ξαναδοκίμασε «τυφλά» και τα 17 ελαιόλαδα που απέσπασαν Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο). Έτσι, ως «Best of Show» αναδεικνύεται για 2η συνεχόμενη χρονιά το ελαιόλαδο «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli που δραστηριοποιείται στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 92 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς (+28% σε σχέση με πέρυσι) γεγονός που καταδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο του κόσμου της ελιάς και του ελαιολάδου.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα των ελληνικών ελαιολάδων σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η ελαιοκομική χρονιά θεωρείται μέτρια. Τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 13% περισσότερα μετάλλια, ενώ για 1η φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά «Μεγάλο Χρυσό» μετάλλιο. Πρόκειται για το «39/22 Κορωνέικη» από την Αργολίδα της εταιρείας Great Stories, που είναι φυσικά και το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του διαγωνισμού.


O AΤΗIOOC 2017 διεξήχθη στο Costa Navarino της Μεσσηνίας με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Η διεξαγωγή του Athena στη Μεσσηνία συνάδει με το σκοπό του Ιδρύματος να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξή της. Η Μεσσηνία είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και καλύπτει το 1/3 περίπου της συνολικής Eλληνικής παραγωγής.

Λεπτομερή αποτελέσματα, οι κριτές, φωτογραφίες, και άλλες πληροφορίες για το διαγωνισμό βρίσκονται στον ιστότοπο www.athenaoliveoil.gr. Η τελετή απονομής του ATHIOOC 2017 θα γίνει στην Αθήνα, το Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 στις 18:00, στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Θα προηγηθεί ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων που θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή.


Την πρωτοβουλία και επιμέλεια οργάνωσης του Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και Διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.

Πληροφορίες: 210 7660560

 

Περισσότερα θέματα


  • PAPILLON BISTRO
    Η νέα άφιξη στα βόρεια προάστια με την υπογραφή του Minas Kosmidis [Architecture in Concept]

    New American Bistro... New Wave French Italian. Το «Papillon» αποτελεί τη νέα ψηφίδα στο χάρτη των bar- restaurant από τον Ιανουάριο του 2018. Το Αθηναϊκό κοινό έχει ήδη καλωσορίσει και αγαπήσει το bistro στο Νέο Ψυχικό, με την εξαιρετική ομάδα από chefs και bartenders να δημιουργεί καθημερινά νέες εμπειρίες απόλαυσης. O Chef... συνέχεια
  • CHILI CON CARNIVAL
    Parties στα AMIGOS!!!

    Τα καθιερωμένα Chili con Carnival parties των Amigos Mexican restaurants bar... πλησιάζουν! Εσείς; φορέστε την πιο πρωτότυπη αποκριάτικη στολή σας και απλά... πάρτε μέρος στις δύο ξεχωριστές «talk of the town» Μεξικάνικες αποκριάτικες fiestas των Amigos, την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου στη Νέα Σμύρνη και την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα! Ζήστε δύο... συνέχεια
  • ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
    Στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης

    Την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018, από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό για μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης με πλούσιο μπουφέ από λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά. Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Την βραδιά... συνέχεια
  • CYCLADIC TALKS
    Η δημοσιογράφος Κατερίνα Ι. Ανέστη συνομιλεί με τον Άρη Βεζενέ στο Cycladic Café

    O Άρης Βεζενές, από το χώρο της γαστρονομίας, είναι ο πρώτος καλεσμένος των Cycladic Talks για το 2018. Τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, ο διάσημος Σεφ και ιδιοκτήτης του Bistrot Bar Vezene στην Αθήνα και της Τrattoria Vezene στο Μεγανήσι, θα συναντηθεί με την Κατερίνα Ι Ανέστη στο... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


Περισσότερα Ανατολίτικα...

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved