Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ
«Να μην πληρωθώ από μια δουλειά, είναι το μόνο που φοβάμαι»

Ηθοποιός σημαίνει φως, σκοτάδι και αυλαία. O Γιώργος Μιχαλακόπουλος* είχε πει το εξής: «Επιβιώνουν όσοι ματώνουν». Ψυχανεμίζομαι πως χαρακτηρίζει 100% τον Στέλιο. Το να λάμπεις διά της απουσίας σου εκτός αν έχεις κάτι να πεις, τον αντιπροσωπεύει επίσης απόλυτα.


Athens24.gr: Πώς είναι να είσαι ηθοποιός πρώτης γραμμής στην Ελλάδα της κρίσης; Νιώθω πως αγγίζει τα όρια της αυτοθυσίας για τους περισσοτέρους από εσάς. Θα ήθελες να το σχολιάσεις;

Στέλιος Μάϊνας:
Η απασχόληση είναι το βασικό κομμάτι που έχει πληγεί σήμερα, στην Ελλάδα. Έχει πληγεί όμως σε δυο τομείς και ποιοτικά και ποσοτικά. Εγώ λοιπόν είμαι ένας απ’ αυτούς που έχει «προσλάβει στο πετσί του» αυτήν την απαξίωση της απασχόλησης, σε μια εργασιακή φάση όπου η απασχόληση δε σημαίνει κατ’ επέκταση και αμοιβή.


Athens24.gr: Πόσο εύκολα μπορείς να εγκλωβιστείς σε μια εικόνα και ένα είδος ρόλων; Η μετάβαση από τους «Μεν και Δεν» σ’ αυτό που εισπράξαμε μετέπειτα έδειξε το εύρος του ταλέντου σου και το συναίσθημα που αποπνέει το εκτόπισμά σου, στο θεατή. Θα ήθελα να μοιραστείς τις σκέψεις σου.

Στέλιος Μάϊνας:
Βεβαίως, είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστείς σε μια εικόνα και εξαρτάται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Χονδρικά, τα «όχι» σου πρέπει να είναι υποπολλαπλάσια από τα «ναι» σου. Σε εποχές ευκαιριών πρέπει να έχεις τη ψυχραιμία να αποτινάσεις από επάνω σου τις «ευκαιρίες καριέρας» για κάτι πιο ουσιαστικό. Μακροπρόθεσμα, πάντα, έχεις αποτέλεσμα. Για να διευκρινίσω, πρέπει πρώτα να αποκτήσεις επωνυμία -ονοματεπώνυμο δηλαδή- και μετά να το διαχειριστείς.


Athens24.gr: Θα συμμετείχες σε τουρκικό σίριαλ αν σου γινόταν πρόταση και ήταν μια παραγωγή σαν το Νησί;

Στέλιος Μάϊνας:
Ποτέ! Θα συμμετείχα σε οποιοδήποτε σήριαλ ανταποκρίνεται στις δικές μου αισθητικές απαιτήσεις. Αλλά τα τουρκικά σήριαλ απέχουν πολύ από τα ελάχιστα όριά μου.


Athens24.gr: Τι ρόλο παίζει η υποκρισία στη σύγχρονη ζωή; Έχεις αισθανθεί πιο ειλικρινής μέσα σε ένα ρόλο ή στην καθημερινή σου ζωή;

Στέλιος Μάϊνας:
Ένας ρόλος είναι μια κατασκευή που πρέπει, όμως, να την αντιμετωπίσεις με την απόλυτη αλήθειά σου. Αλλιώς θα είσαι ελλιπής. Η υποκρισία, λοιπόν, είναι απευκταία τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.


Athens24.gr: Νιώθεις ευχαριστημένος, με τις υπάρχουσες συνθήκες, σε επίπεδο δημιουργίας; Το άγχος της καθημερινότητας πώς το διαχειρίζεσαι προκειμένου να μπορείς ανεπηρέαστος να εκφραστείς καλλιτεχνικά;

Στέλιος Μάϊνας:
Εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Και όταν η κοινωνία νοσεί, νοσούμε και εμείς. Επομένως, ούτε τη ψυχραιμία ούτε και το μυαλό ούτε τη ψυχική γαλήνη διαθέτουμε για να επιτελέσουμε το έργο μας. Άγχος, ανασφάλεια και προσωρινότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς μας. Σήμερα, τα αντίβαρα είναι πολύ προσωπική υπόθεση, του καθενός. Αντίβαρο, μπορεί να είναι από μια ώρα στο γυμναστήριο έως ένα καλό βιβλίο. Αυτήν την περίοδο, διαβάζω τον «Κάφκα στην ακτή» του Μουρακάμι. Σε παραλληλία διαβάζω, επίσης, το «Ρέκβιεμ» της Έρσης Σεϊρλή.


Athens24.gr: Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω θα ήθελες να είχες αποφύγει κάποια δουλειά ή είναι όλες «παιδιά» σου και έχτισαν λίγο –λίγο το υποκριτικό οικοδόμημα που είσαι σήμερα;

Στέλιος Μάϊνας:
Η εργασία των ανθρώπων δεν είναι βιοπορισμός ούτε απλώς το κοινωνικό τους προφίλ. Η εργασία τους είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η εργασία στον άνθρωπο.


Athens24.gr: Πες μου λίγα λόγια για τη «Νίκη». Η παράσταση του έργου του Χρήστου Χωμενίδη, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, συνεχίζεται έως τις 14 Μαΐου. Διάβασα μια εξαιρετική κριτική αλλά θα ήθελα να ακούσω δια του δικού σου στόματος τις εντυπώσεις τις δικές σου αλλά και του κοινού. Συνάδουν μεταξύ τους;

Στέλιος Μάϊνας:
Εννοείται. Συνήθως, το κοινό συνταυτίζεται με την κριτική- όχι βέβαια πάντα -αλλά στη δική μας περίπτωση πάνε μαζί κοινό και κριτική. Η θεατρική παράσταση, πραγματεύεται την ιστορία της μητέρας του Χωμενίδη και κόρης του ιστορικού στελέχους της αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008.

Athens24.gr: Υπάρχουν κάποια επαγγελματικά σχέδια, μετά το πέρας της εν λόγω παράστασης, που θα ήθελες να ανακοινώσεις;

Στέλιος Μάϊνας:
Βεβαίως. 5 Ιουλίου ξεκινώ περιοδεία ανά την Ελλάδα με το Θέμη Μουμουλίδη και το Θάνο Μικρούτσικο στην παράσταση του «Σταυρού του Νότου» του Νίκου καββαδία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 5 Ιουλίου στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας.


Athens24.gr: Τι φοβάσαι περισσότερο; Μια κακή κριτική, να μην πληρωθείς από μια δουλειά, τις φρούδες ελπίδες που μπορεί κάποιος επιτήδειος να σου πουλήσει, ή το φάκελο της εφορίας;

Στέλιος Μάϊνας:
Να μην πληρωθώ από μια δουλειά, είναι το μόνο που φοβάμαι. Πράγμα που συμβαίνει αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο σε εμένα αλλά σε πολλούς ανθρώπους.


Athens24.gr: Οι προσλαμβάνουσες για όσους ζουν στο κέντρο της Αθήνας είναι αντιφατικές. Ο άνθρωπος του κέντρου, αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας. Ωστόσο, θλίβεται από εικόνες που προ κρίσης ήταν άγνωστες. Άστεγοι και άνεργοι αυξάνονται και πληθύνονται. Μαγαζιά οικογενειακού χαρακτήρα κλείνουν και ανοίγουν στη θέση τους επιχειρήσεις γρήγορου κέρδους. Πώς το διαχειρίζεσαι ως Έλλην πολίτης ;

Στέλιος Μάϊνας:
Αυτό είναι ένα ερώτημα πολιτικό και απαντάται στις κάλπες, κατ’ αρχάς. Δε λύνεται από εκεί αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Η αποπολιτικοποίηση είναι εχθρός του πολίτη όχι σύμμαχός του και εχθρός κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων ελλήνων. Με δυο λόγια: «ψηφίζεις χάρη τους κάνεις».


Athens24.gr: Πιστεύεις πώς μπορεί να υπάρξει μια φωτεινή και χαρισματική προσωπικότητα στη χώρα μας που να μας πει την αλήθεια ως έχει και συγχρόνως να μας ξυπνήσει από το λήθαργο της απάθειας; Και αν ναι τι χαρακτηριστικά θα έπρεπε να διαθέτει;

Στέλιος Μάϊνας:
Δεν πιστεύω στις προσωπικότητες αλλά στη συνειδητοποίηση του κόσμου. Οι ηγέτες είναι αντικατοπτρισμός του λαού.


Athens24.gr: Ποια είναι η σχέση σου με την ύλη;

Στέλιος Μάϊνας:
Τα χρήματα είναι εργαλεία και μόνο.


Athens24.gr: Τι θα συμβούλευες έναν νέο που οραματίζεται να γίνει ηθοποιός. Να ακολουθήσει το όνειρό του ή να διαλέξει ένα πιο συμβατικό επάγγελμα ώστε να έχει εργασία;

Στέλιος Μάϊνας:
Όχι, να ακολουθήσει το όνειρο του όπως το ακολουθήσαμε όλοι μας.


Athens24.gr: Πες μου 4 θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου και 4 που σε καθιστούν ανυπόφορο.

Στέλιος Μάϊνας:
Αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμικότητα και επιθετικότητα. Δε με ενδιαφέρουν τα θετικά μου. Πρέπει να φτιάξουμε αυτά που έχουμε χαλάσει. Τα θετικά αφορούν τους άλλους.


Athens24.gr: Ένα motto που σε χαρακτηρίζει;

Στέλιος Μάϊνας:
Το μότο μου; «** «Ό,τι κάνουμε είναι τώρα». Πολεμώ την αναβλητικότητά μου με αυτόν τον τρόπο.

---
* Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Είναι απόφοιτος του 1961 της Δραματικής Σχολής του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν ενώ αργότερα έγινε καθηγητής στο Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Θεάτρου.


**Προέρχεται από την Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: Ο Ιάπωνας ναύαρχος και εμπνευστής της επίθεσης Ιζιρότο Γιαμαμότο δεν πανηγύρισε όπως όλοι οι συμπατριώτες του. Ήταν σκεπτικός αφού δεν είχαν βυθιστεί τα αεροπλανοφόρα. Μετά το “TORA TORA TORA” (tora στα γιαπωνέζικα σημαίνει τίγρης) που ενθουσιασμένος φώναζε από τον ασύρματο, προς τους πιλότους του την ώρα της επίθεσης, τώρα μονολογούσε: “Ξυπνήσαμε ένα κοιμώμενο γίγαντα...”


----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved