Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
«Ο ωκεανός όλος, αποτελείται από σταγόνες. Εμείς, είμαστε ο ωκεανός που ορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων…»

Athens24.gr: Ιάκωβε τί σημαίνει trafficking και γιατί αποφάσισες να σκηνοθετήσεις την παράσταση “11” με ένα θέμα τόσο δύσκολο και συνάμα σκληρό;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Το ‘’11’’ της Μίρκας Στρατικοπούλου είναι μια ιστορία εκδίκησης που έχει να κάνει με το εμπόριο κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η παράνομη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση ή παραλαβή προσώπων για την εργασιακή, σεξουαλική τους εκμετάλλευση χωρίς τη θέλησή τους ή μέσω της εξαπάτησής τους, είναι ένα θέμα που δυστυχώς ανθεί στην εποχή μας. Είναι γεγονός πως αποτελεί ένα θέμα πολύ ευαίσθητο όπως όλα όσα σχετίζονται με την κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Εμείς, θελήσαμε να το προσεγγίζουμε προκειμένου να αφυπνίσουμε το θεατή και να τον θέσουμε σε προβληματισμό.
Το θέμα όμως του sex trafficking δεν είναι μακριά από μας. Μπορεί να γίνεται και στο διπλανό διαμέρισμα που ζούμε. Γιατί πραγματικά, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο καλά γνωρίζουμε το γείτονά μας;


Athens24.gr: Διάβασα πως Όμιλος για την UNESCO σάς βράβευσε για την παράστασή σας. Τί συναισθήματα βίωσες;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Ομολογουμένως είναι μεγάλη η συγκίνηση και η ηθική επιβράβευση. Αποτελεί δε τιμή για μένα και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν βάζοντας ψυχή και πολύ προσωπική και ομαδική δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα άρτιο σε ποιότητα και αισθητική.


Athens24.gr: Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησης, μίλησέ μας για το έργο του ομίλου για την UNESCO, δεομένου πως αρκετός κόσμος δεν ξέρει πολλά πράγματα.

Ιάκωβος Μυλωνάς:
O Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ιδρύθηκε το 1998. Πρόκειται για σωματείο με θεμελιώδη σκοπό την καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων, Οργανισμών και Κέντρων UNESCO. Ασχολείται δηλαδή με τη διαχείριση διεθνών και τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ και διεθνών συναντήσεων με σκοπό την καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδεώδη του παγκόσμιου οργανισμού της UNESCO.


Athens24.gr: Αν και το «11», πραγματεύεται ένα θέμα πολύ σκληρό είστε πάντα sold out. Πώς το εξηγείς αυτό;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Ο κόσμος διψάει να βλέπει παραστάσεις ποιότητος. Το πραγματικά θεατρόφιλο κοινό δεν ενδιαφέρεται για τις υπερπαραγωγές, απαραίτητα, αλλά για ηθοποιούς και σκηνοθέτες και θεματικές που προβληματίζουν και συγκινούν.


Athens24.gr: Πες μας περισσότερα για την παράσταση «11» και την πλοκή. Πραγματικά μου άρεσε πολύ και το θέμα αλλά και η δομή της παράστασης. Αξίζει να έρθει να σάς δει το φιλοθεάμων κοινό γιατί είναι σημαντικό να δίνει ένας καλλιτέχνης τροφή για σκέψη, αφυπνίζοντας τον κόσμο.

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Δύο κορίτσια, απ’ τα οποία το ένα, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και σκοτώνουν όλα τα αποβράσματα του υποκόσμου, που ασχολούνται με το εμπόριο κοριτσιών. Η αστυνομία όμως είναι στα ίχνη τους. Και η κοινωνία τί θα κάνει; Θα τις τιμωρήσει ή θα τις δικαιώσει; Ποια θέση θα πάρει; Μην πούμε περισσότερα…τα υπόλοιπα επί σκηνής ( γέλια).


Athens24.gr: Γιατί ο κόσμος εθελοτυφλεί ή πέφτει από τα σύννεφα σε μια κακή είδηση;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Τα κοινωνικά προβλήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, η σωματεμπορία βρίσκονται δίπλα μας. Απλά πολλές φορές, επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Μέχρι, βέβαια, να μάς χτυπήσουν την πόρτα.
Αν δεν πάρεις θέση είναι θέμα χρόνου κάτι απ’ τα προηγούμενα που αναφέραμε, να σου χτυπήσει και τη δική σου πόρτα. Είναι θέμα χρόνου, όπως έλεγε και ο Μπρεχτ να τα δεις μπροστά σου και να πρέπει να λάβεις θέση.
Το θέατρο και τα έργα που ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα προσφέρουν κοινωνικό λειτούργημα γιατί σε φέρνουν αντιμέτωπο με το πρόβλημα, για να αρχίζεις να υποψιάζεσαι πώς θα το αντιμετωπίσεις. Είναι σαν εμβόλιο που σου βάζει μέσα σου τον ιό, για να μπορέσεις μετά να αντιμετωπίσεις την ασθένεια.
Θες να κάθεσαι στον καναπέ σου άπραγος; Θες να μη σε νοιάζει τίποτα άλλο εκτός απ’ την πάρτη σου και τον μικρόκοσμο σου; Θες να τους γράφεις όλους και να γελάς μ’ αυτά που τους συμβαίνουν; Καλώς. Μην αρχίζεις να κλαίγεσαι όμως, όταν θα συμβεί σε σένα ή στο παιδί σου κάτι τραυματικό και ίσως και ολέθριο. Μην αρχίζεις να μιλάς για την κοινωνία και την κατάντια της, που δεν κάνει τίποτα να σε βοηθήσει.
Βλέπεις, κανένας μας δεν καταλαβαίνει, ότι η κοινωνία είμαστε εμείς. Ναι ξέρω, ξέρω τι θα μου πεις. Ε, τι να κάνω κι εγώ; Είμαι μια σταγόνα στον ωκεανό. Κι εγώ θα σου πω, ότι ο ωκεανός όλος, αποτελείται από σταγόνες. Εμείς είμαστε ο ωκεανός.
Αν δεν το πάρουμε αυτό χαμπάρι, θα περάσει όλη η ζωή μας, βρίζοντας την άδικη μοίρα μας και την σκληρή κοινωνία που μάς ήρθαν έτσι τα πράγματα.
Εμείς, σαν καλλιτέχνες κάνουμε ό,τι μπορούμε. Διαλέγουμε έργα που θα ταρακουνήσουν κι ας ξέρουμε ότι η πλειονότητα προτιμά τις ανούσιες και εύπεπτες κωμωδίες με την πρόφαση ότι πολλά προβλήματα έχει και θέλει να ξεσκάσει. Διαλέγουμε έργα που να φέρουν έναν καθρέφτη μπροστά μας και να μας δείξουν πώς είναι η κοινωνία, γιατί η κοινωνία είσαι εσύ, εγώ, όλοι μας.
Αν θέλεις ως άνθρωπος και πολίτης αυτής της χώρας να μένεις αμέτοχος δικιά σου είναι , ασφαλώς, η επιλογή. Αν πραγματικά όμως θέλεις να ορίσεις τη μοίρα σου, μη μένεις αμέτοχος.


Athens24.gr: Για σένα είναι σημαντικό το χειροκρότημα ή τα χρήματα;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Το χειροκρότημα είναι η ηθική επιβράβευση και η ώθηση καθημερινά να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος σε ό,τι και αν καταπιάνεσαι. Είναι η κινητήριος δύναμη. Τα χρήματα είναι απλώς το όχημα.


Athens24.gr: Πιστεύεις στην ατομική δουλειά ή στη συλλογική;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Το αποτέλεσμα της παράστασης «11», προκύπτει από ένα εξαιρετικό κείμενο, μια καλή σκηνοθετική και ρεαλιστική προσέγγιση και βέβαια τη σύνθεση των ηθοποιών. Ό καθένας από εμάς συμβάλει με τη γνώση, το πάθος και την εμπειρία του στο να επιτευχτεί ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί πρώτα εμάς και στη συνέχεια το θεατή.


Athens24.gr: Ιάκωβε σε γνωρίσαμε μέσα από τις πολύ εμπορικές και αγαπημένες σειρές μυθοπλασίας όπως «Μαρία η Άσχημη» και «Στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη». Ωστόσο, θα θέλαμε να μάθουμε και με τί άλλο καταπιάνεσαι.

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και έκανα τα πρώτα μου βήματα στην υποκριτική από το παιδικό θέατρο. Έλαβα μια υποτροφία στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και συνέχισα στη Νέα Υόρκη με σπουδές πάνω στο μάρκετινγκ ηθοποιών. Ασχολήθηκα με την κιθάρα, το χορό και παράλληλα έκανα μαθήματα φωνητικής ενώ έχω διδάξει και σε δραματική σχολή. Έχω συμμετάσχει, επίσης, σε κινηματογραφικές παραγωγές. Παράλληλα έχω γράψει πέντε θεατρικά έργα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχω κάνει παραστάσεις τύπου stand up comedy με τη συμμετοχή του κόσμου, κάτι που είχε μεγάλο ενδιαφέρον.


Athens24.gr: Και με τη σκηνοθεσία πώς και ενεπλάκεις;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Η σκηνοθεσία μπήκε στη ζωή μου όταν δίδασκα σε μια σχολή στην Αθήνα. Μού άρεσε όλη αυτή η διαδικασία και γι’ αυτό και σκηνοθέτησα και την παράσταση «11» που είδες.


Athens24.gr: Ποια είναι Ιάκωβε τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ιάκωβος Μυλωνάς:
Μελλοντικά σχέδια ε; 1 Δεκεμβρίου, 2017 ανεβαίνει ξανά το έργο μου ‘’2047’’ λόγω της μεγάλης επιτυχίας που έκανε πέρσι στο θέατρο Λύχνος στο Γκάζι και στις 09/12 θα ανεβάσω το έργο του Θανάση Τριαρίδη ‘’Η αληθινή ιστορία της Αϊντα και του Ρανταμές’’ στο Θησείο, ένα θέατρο για τις τέχνες.

----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved