Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ
«Είμαστε καταδικασμένοι στο να βιώσουμε την απουσία της ανθρωπιάς στις κοινωνίες…»
Ο αγαπημένος ηθοποιός Σταύρος Ζαλμάς υποδύεται το Γκαμπριέλε Φαμπρίτσι, επί σκηνής στη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Έττορε Σκόλα, «Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una Giornata Particolare). Τη θεατρική διασκευή έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Ρήγας και τη σκηνοθεσία η Άσπα Καλλιάνη/ Η πρεμιέρα θα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία, στις 7 Δεκεμβρίου και έπειτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα σε κεντρική σκηνή.


Athens24.gr: Τί είναι αυτό που σας γοήτευσε στο ρόλο αυτόν; Υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο του χαρακτήρα που υποδύεστε με εσάς;

Σταύρος Ζαλμάς: Με γοήτευσε αυτή η δύναμη που είχε η συνάντηση των δύο ανθρώπων. Ο χαρακτήρας του Γκαμπριέλε είναι γοητευτικός, διότι πρόκειται για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο που ασφυκτιά από αυτό το καθεστώς, λόγω της ιδεολογίας του αλλά και λόγω των ερωτικών του επιλογών. Θέλω να προσθέσω ότι ο τρίτος πρωταγωνιστής της παράστασης είναι ο θόρυβος που έρχεται από τους δρόμους, οι ιαχές του κόσμου, η φωνή του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Όλο αυτό το φοβερό πράγμα που δημιουργεί το τοπίο της συνάντησής τους.
Συναντούνται δύο άνθρωποι με κανένα κοινό μεταξύ τους, με εντελώς αντίθετες πορείες, ωστόσο καταφέρνουν να βρουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν. Αναπτύσσουν έναν τρυφερό σύνδεσμο με εκατέρωθεν κοινές αποκαλύψεις, αλλά και ζυμώσεις. Φτάνουν όμως, αφού κάνουν έρωτα να αποχωριστούν, έχοντας όμως αγγίξει ο ένας την ψυχή του άλλου.
Κάνουν έρωτα αλλά δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν έρωτα που γεννιέται. Υπάρχει μεν τρυφερότητα που οδηγεί σε αυτό. Ενώ κανονικά δεν θα συνέβαινε...


Athens24.gr: Ο Αλέξανδρος Ρήγας που επιμελήθηκε τη θεατρική διασκευή έχει προσθέσει τη δική του οπτική ή έμεινε πιστός στο πρωτότυπο;

Σταύρος Ζαλμάς: Έχει γίνει μια μεταφορά μεν, με αρκετό σεβασμό δε, διότι εάν καθίσει κανείς και μελετήσει το έργο σε βάθος, συνειδητοποιεί ότι το έργο είναι στεγανό. Πρόκειται για απόσταγμα δουλειάς. Δεν είναι ένα σενάριο που γράφτηκε και θα μπορούσε να δεχθεί αρκετές προσθήκες. Για τον λόγο αυτόν, η ταινία είναι και κλασική. Δεν επιδέχεται παρεμβάσεις. Θα τολμήσω να πω ότι για την εποχή της ήταν αρκετά προχωρημένη δουλειά και στέκεται και στις ημέρες μας.


Athens24.gr: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σταύρος Ζαλμάς: Γιατί είναι ένα αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Με την έννοια ότι έχουν πάψει να διοικούν τον κόσμο ηγέτες με οράματα, αλλά απρόσωπες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες προσλαμβάνουν τους πολιτικούς ως υπαλλήλους για να διεκπεραιώσουν τα συμφέροντά τους. Οι εταιρείες δεν έχουν οίκτο και ανθρωπιά. Η ανθρωπιά και ο οίκτος είναι πράγματα που ανήκουν στη μέριμνα των ηγετών και στα οράματά τους. Αυτοί οι ηγέτες έπαψαν να υπάρχουν. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο να είμαστε καταδικασμένοι στο να βιώσουμε την απουσία της ανθρωπιάς στις κοινωνίες.


Athens24.gr: Είστε αισιόδοξος για την κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης;

Σταύρος Ζαλμάς: Το ίδιο το σύστημα βλέπει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Το ίδιο πράγμα παρατηρούμε και εμείς. Αλλά παρ' όλα αυτά δεν αλλάζει η ρότα. Πιθανόν να πρέπει πρώτα να γίνει μια μεγάλη καταστροφή, ώστε ο άνθρωπος να κάνει μια επανεκκίνηση. Η καταστροφή συμβαίνει ήδη και είναι πολυεπίπεδη: Άνθρωπος εναντίον ανθρώπου, καταστροφή της φύσης. Εξάλλου το έχει πει και ο Χόκινγκ. Η ζωή θα υπάρχει μέχρι το 2150, μετά δεν θα υπάρξει. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο πάτερ Παΐσιος, ''θα ζήσουμε τον μεγάλο πόλεμο'' και κατ' εμέ τον βιώνουμε ήδη.


Athens24.gr: Γιατί όλοι εσείς οι άνθρωποι που έχετε τη δυνατότητα να εμβαθύνετε, δεν κάνετε μια κοινή δράση, όπως για παράδειγμα μια ταινία, η οποία θα περάσει μηνύματα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, τη στιγμή που σκέφτεστε και τη στιγμή που ασκείτε επιρροή διότι είστε γνωστοί;

Σταύρος Ζαλμάς: Εγώ τουλάχιστον, προσπαθώ ό,τι έχω να πω να το πω μέσα από τη δουλειά μου. Προσπαθώ να είμαι συνεπής με τα πράγματα που σκέφτομαι σε κάθε εποχή. Είμαι συνεπής σε σχέση με αυτά που λέω και στον εαυτό μου αλλά και στους άλλους. Είμαι δευτερογενής παράγων, όχι πρωτογενής. Δεν μπορώ να επιλέγω πάντα ό,τι θέλω, ούτε ό,τι μου προτείνεται. Δεν μπορώ από μόνος μου να ξεκινήσω μια δουλειά.
Το να γίνει μια κινηματογραφική ταινία με σκοπό τη δημιουργία ενός τοπίου το οποίο θα ενθαρρύνει την κοινή σκέψη, τότε θα το κάνω με περισσή χαρά. Αλλά δεν μπορώ να ξεκινήσω μόνος μου κάτι τέτοιο.
Δεν μπορεί γύρω σου να τρέχει ''αίμα'' και συ να παίζεις σε μια φαρσοκωμωδία. Προσπαθώ να συμμετέχω σε έργα τα οποία έχουν σχέση με την εποχή και περνούν ορισμένα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση.


Athens24.gr: Για να αυτοπροσδιοριστείς χρειάζεσαι παιδεία;

Σταύρος Ζαλμάς: Δίχως αυτή δεν έχεις την ανάγκη να αυτοπροσδιοριστείς. Όταν λέμε παιδεία δεν εννοούμε τα βιβλία, είναι και η διαπαιδαγώγηση με έναν τρόπο ζωής ο οποίος έχει νόημα. Έχουμε δει και αγράμματους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται με έναν άκρως ανθρώπινο τρόπο, έχοντας μια φιλοσοφημένη αντίληψη ζωής, βάσει της δικαιοσύνης και της ευγένειας.
Δεν μπορεί να έρθει η εξέγερση χωρίς παιδεία και ηγέτες. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πλέον δεν είναι σκεπτόμενοι. Ακόμη και ένας αγράμματος άνθρωπος, με το απλοϊκό του μυαλό, εάν είναι σκεπτόμενος θα φτάσει σε συμπεράσματα. Οι περισσότεροι φιλόσοφοι είναι ρακένδυτοι και... άστεγοι.


Athens24.gr: Πώς θα θέλατε να αφήσετε το στίγμα σας ως ηθοποιός και πως ως άνθρωπος; Υπάρχει κάτι κοινό;

Σταύρος Ζαλμάς: Η ανάγκη της υστεροφημίας είναι ατροφική μέσα μου. Δεν έχω αυτήν την ανάγκη. Αντίθετα έχω εκείνη της συνέπειας, να πράττω το καλό, το όμορφο και το δίκαιο.


----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved