Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΕΦΕΛΗ ΟΡΦΑΝΟΥ
«Πιο πολλές μύγες πιάνεις με το μέλι, παρά με το ξύδι»
Στην παράσταση «Η ζωή μου όλη» στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου- στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού- συναντήσαμε την κ. Νεφέλη Ορφανού. Επί σκηνής, ξεδιπλώνεται η πορεία της ζωής του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη που προκύπτει μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση των δικών του ανθρώπων . Παρά το φόρτο εργασίας της αφιέρωσε χρόνο για να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες της Athens24.gr τη συμμετοχή της στην παράσταση Καζαντζίδης: «Η ζωή μου όλη», τον πολιτισμό, τον έρωτα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα που της θέσαμε.


Athens24.gr: Κυρία Ορφανού, εκτιμάτε ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης θα μπορούσε να τραγουδήσει κι άλλου είδους ρεπερτόριο;

Νεφέλη Ορφανού:
Εννοείται. Εάν είχε λάβει διαφορετικά ερεθίσματα και είχε γεννηθεί αλλού θα μπορούσε να το κάνει. Προσωπικά τον συγκρίνω με τον Παβαρότι, αν και για εμένα, ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Είχε και το συναίσθημα αλλά και την έκφραση. Όπως ο Σινάτρα, που σού μιλάει κατευθείαν στην ψυχή σου.
Από την άλλη πλευρά, η κυρία Ντενίση ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την εποχή και τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο έδρασε ο Στέλιος Καζαντζίδης κι η παράσταση αναδεικνύει τις παραπάνω παραμέτρους.


Athens24.gr: Εάν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Ρόζα Εσκενάζυ ήταν φίλοι σας, τί θα ήταν αυτό που θα θαυμάζατε;

Νεφέλη Ορφανού:
Καταρχήν το μεγάλο τους ταλέντο. Μιλάμε για ένα θείο χάρισμα. Δεν είναι μόνο του πώς βγαίνει μια φωνή, αλλά το τί ψυχή έχεις και το τί καταθέτεις. Είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες που όλοι θα ήθελαν να τους είχαν γνωρίσει.
Ένας καλλιτέχνης, σ’ όποιο πεδίο κι αν ανήκει, διαισθάνεσαι το μέγεθός του. Μιλάμε όμως για έναν απλό άνθρωπο ο οποίος μεσουράνησε γιατί είχε αρκετά προσόντα μαζί, ενώ επρόκειτο γι’ έναν απλό άνθρωπο. Ήταν λες και είχε διδαχθεί να τραγουδά από τα βάθη των αιώνων.
Το ταλέντο πρέπει να συνδυάζεται με τη γνώση, ωστόσο στις περιπτώσεις του Στέλιου και της Ρόζας, έχουμε να κάνουμε με θεία ταλέντα.


Athens24.gr: Το να εξαφανίζεται ένας πολιτισμός είναι σαν να εξαφανίζεται ένας λαός. Σάς βρίσκει σύμφωνη αυτό;

Νεφέλη Ορφανού:
Βέβαια, μιλάμε για αλληλένδετα πράγματα. Κάθε λαός έχει τη δική του πολιτιστική κληρονομιά κι όταν αρχίζουν τα προβλήματα, τότε ναι, εντοπίζεται το πρόβλημα αυτό.


Athens24.gr: Σάς έχει τύχει να συνεργαστείτε με ανθρώπους που κάνουν τα πικρά... γλυκά;

Νεφέλη Ορφανού:
Βεβαίως! Αυτό δε συμβαίνει μόνο στις επαγγελματικές σχέσεις αλλά και στις προσωπικές. Μπορεί να εντοπιστεί και στις φιλικές σχέσεις, εκεί όπου ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις και προϋποθέσεις, σου αρέσει ο άνθρωπος με τον οποίο κάνεις παρέα, αλλά δεν βγαίνει παρακάτω. Το ίδιο συμβαίνει και στις ερωτικές σχέσεις.
Ο σεναριογράφος μας εμπιστεύτηκε-θα μπορούσε να μην το κάνει- αλλά το ίδιο πρωί μας είπε κάντε ό,τι θέλετε προκειμένου να συνδημιουργήσετε. Η εν λόγω συνεργασία, έβγαλε αυτό το αποτέλεσμα και μάς έδεσε με μια ξεχωριστή φιλιά που σπάνια συμβαίνει στο χώρο.


Athens24.gr: Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου λέγοντας ότι ζούμε σε μια νηπενθή κοινωνία, με τις δυσάρεστες εικόνες να μας αγγίζουν επιφανειακά. Η άποψή σας;

Νεφέλη Ορφανού:
Ακόμα και η θρησκεία μας λέει για τον ''έχοντα'' τους δύο χιτώνες. Απλά σε εμάς, ο χιτώνας είναι... μισός. Δε σου μιλά για τις καταστάσεις που ζεις οριακά. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που είναι αρκετά δοτικοί στους συνανθρώπους τους, είναι στον ψυχισμό του καθενός αυτό.


Athens24.gr: Ποια είναι η σχέση σας με τη Γαλλία;

Νεφέλη Ορφανού:
Εγώ, αγαπώ τη Γαλλία από μικρό παιδί. Αποτελεί έναν πόλο έλξης, σε πολιτιστικό επίπεδο. Όταν ήμουν μικρή, ο πατέρας μου είχε την άνεση και την ευχέρεια να μου προτείνει το σχολείο το οποίο θα ακολουθήσω, στο γυμνάσιο, διάλεξα το ''Σεν Ζοζέφ'', καθώς πάντοτε ήταν για εμένα θέλγητρο η Γαλλία.


Athens24.gr: Σε περιόδους κρίσεις γιατί ανθεί το θέατρο;

Νεφέλη Ορφανού:
Ο κόσμος τρέχει γιατί θέλει να βρει ανταπόκριση και να βρει λίγο οξυγόνο. Το Μέγαρο Μουσικής είναι γεμάτο ουρές, με ανθρώπους κάθε τάξης να αναζητούν μια ανάσα. Οι γονείς μου ήταν Αθηναίοι και μου έλεγαν ότι στην Κατοχή, που τα πράγματα ήταν τραγικά, έβλεπαν το Εθνικό Θέατρο να έχει ουρά έως την Ομόνοια.
Όταν ανέβαινε λοιπόν μια αρχαία τραγωδία, έβλεπες πολλές κοπέλες από το χορό να λιποθυμούν από την πείνα και να τις βγάζουν από τα πόδια εκτός σκηνής. Πάντοτε συμβαίνει σ’ εποχές κρίσης. Το θέατρο είναι ένας χώρος που μπορείς να συχνωτιστείς μ’ άλλους ανθρώπους και συμμετέχεις από κοινού σε μια προσπάθεια που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.


Athens24.gr: Είστε δύσκολος άνθρωπος;

Νεφέλη Ορφανού:
Δεν μπορώ να κριθώ μόνη μου, αλλά σύμφωνα με τους φίλους μου, ναι, είμαι ιδιαίτερη. Έχω, όπως όλοι μας, τα ελαττώματά μου, αλλά στη δουλειά μου είμαι αρκετά σκληρή, όσον αφορά εμένα. Βέβαια, ο τρόπος προσέγγισης είναι πάντα βάσει του χαρακτήρα και του ψυχισμού μου. Πιστεύω στο χαρακτήρα και τον καλό τρόπο, η ευγένεια δεν έβλαψε κανέναν. Είναι ένα στοιχείο που δεν διακρίνει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στην ψυχή, ο Έλληνας είναι ξεχωριστός, έχει ευγενή χαρίσματα, αλλά ο κώδικας ευγένειας δεν είναι το καλύτερό μας σε γενικές γραμμές.
Προσπαθώ να είμαι ευγενής, το προσπαθώ και πιστεύω ότι πάντα μού βγαίνει σε καλό. Ο άλλος δεν μπορεί να σ’ αντιμετωπίσει εύκολα εάν του συμπεριφερθείς καλά. Η γιαγιά μου, μου έλεγε: ''Παιδί μου, πιο πολλές μύγες πιάνεις με το μέλι, παρά με το ξύδι''. Μπορεί να είναι λίγο ωφελιμιστικό δίδαγμα, αλλά είναι καθοριστικό. Και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις πράττω το ίδιο.
Σ’ αυτή τη δουλειά κάνω κατάθεση ψυχής. Κάθε ημέρα θα με απασχολήσει μια λεπτομέρεια του ρόλου. Αργώ πολύ να ολοκληρώσω τον ρόλο μου. Συλλέγω πληροφορίες γύρω από τη δουλειά μου κι αυτό γίνεται δίχως να το καταλάβω. Εξετάζω τον χαρακτήρα του ρόλου μου, την εποχή που ανήκει. Αυτό είναι το λάθος μας, στο θέμα αυτό. Πρέπει να εξετάζεις τις συνθήκες, τον περίγυρο του ρόλου σου και να πράττεις αναλόγως υποδυόμενός τον.


Athens24.gr: Πιστεύετε ότι μπορούμε να ερωτευτούμε σαν παιδιά, με την ίδια λαχτάρα και την ίδια προσήλωση και σε άλλες ηλικίες;

Νεφέλη Ορφανού:
Βεβαίως. Είναι βασικό στοιχείο του έρωτα. Ο ''έρως χρόνια δεν κοιτά'', μιλάμε για χημεία. Όταν μιλάμε για μια καλή σχέση, τότε συνυπάρχει και η πνευματική επαφή. Όλοι καταλαβαίνουμε πότε ερωτευόμαστε, το εισπράττουμε.

----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ
  Κώστας Τσιούκας / Ομάδα χορού ΕΑΡ 17

  Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Η παράσταση είναι... συνέχεια
 • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
  2019-2020

  Η Θεατρική Σκηνή του FAUST ξεκίνησε τον προγραμματισμό της για την επόμενη σεζόν και σας καλεί να στείλετε τις προτάσεις σας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019. Η κατάθεση της πρότασης πρέπει να περιλαμβάνει: •Μία μικρή περιγραφή: έργο, διανομή, συντελεστές •Επιθυμητές ημερομηνίες (π.χ. Δευτερότριτα για 12 εβδομάδες από μέσα Οκτωβρίου). Παρακαλούμε, οι προτάσεις... συνέχεια
 • ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
  στις νέες Φιγούρες & Κούκλες!

  Έναρξη: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, 2019. Απόκριες σημαίνουν γέλιο και ξεφάντωμα. Ο Καραγκιόζης το γνωρίζει πολύ καλά. Ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας ακόμα καλύτερα. Φέτος οι απόκριες στο νέο σπίτι του Καραγκιόζη, τις νέες «Φιγούρες & Κούκλες», στο Παλαιό Φάληρο, θα είναι ξεχωριστές. Με νέες παραστάσεις και αποκριάτικα εργαστήρια ο αγαπημένος καραγκιοζοδημιουργός και... συνέχεια
 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
  «Έχω πει και αρκετά όχι σε δουλειές, διότι πολλές φορές η καριέρα «χτίζεται» και με όχι»

  Ο Στάθης Νικολαΐδης είναι ένας πασίγνωστος ηθοποιός, με αμέτρητες δουλειές στο κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το τελευταίο διάστημα ο ταλαντούχος ηθοποιός αποφάσισε να μας «συστήσει» και ένα ακόμα μεγάλο του ταλέντο. Μιλάμε φυσικά για το ταλέντο του στη συγγραφή και την απόφασή του να μοιραστεί με το κοινό το έξοχο... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved