Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ
«Στη ζωή μου προσπαθώ να γεύομαι τις χαρές και τις λύπες, να αφουγκράζομαι τις προσωπικές μου ανάγκες κι άλλες φορές να τους κλείνω την πόρτα κατάμουτρα..»
Μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Θάλεια Ματίκα κάθε Δευτερότριτο στην σκηνή του Θεάτρου Άνεσις υποδύεται την Έλενα ηρωίδα του Τσέχωφ. Ο «Θείος Βάνιας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1899 στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, σε σκηνοθεσία του Κονσταντίν Στανισλάφσκι, ο οποίος ερμήνευσε και το γιατρό Αστρόφ, ενώ η σύζυγός του Λιλίνα τη Σόνια και η κατοπινή σύζυγος του ίδιου του Τσέχωφ, η Όλγα Κνίπερ, την Έλενα.


Athens24.gr: Θάλεια μίλησέ μας για το τί πραγματεύεται ο «Θείος Βάνιας».

Θάλεια Ματίκα:
Ο Βάνιας, αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. Πρόσφατα ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Έλενα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Έλενα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Έλενα πανέμορφη και αδιάφορη κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Όταν ο καθηγητής θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για να ανακοινώσει το σχέδιο του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής.


Athens24.gr: Θάλεια ποια είναι η Έλενα που υποδύεσαι;

Θάλεια Ματίκα:
110 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα ο «Θείος Βάνιας», αποτελεί εγκώμιο στην πνιγηρή πραγματικότητα, τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η Έλενα είναι η νέα κι όμορφη σύζυγος του καθηγητή. Η εγκατάσταση του ζευγαριού έχει σπάσει τη ρουτίνα των μέχρι πρότινος υποταγμένων διαχειριστών. Ο απελπισμένος έρωτας του Βάνια για την Έλενα ξεσπάει αμήχανος. Η πλήξη της καλοπροαίρετης μα επιπόλαιης Έλενα την ώρα που η Σόνια της εξομολογείται το αίσθημά της βρίσκει στο πρόσωπο του γιατρού ενδιαφέρον. Η Έλενα, βιώνει την αβάσταχτη πλήξη κι είναι υποχρεωμένη να υπομείνει μέσα στον γάμο-φυλακή, την ατολμία και τον εγκλωβισμό της στην προσπάθεια να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην τάξη, την ηθική και τα συναισθήματά της.


Athens24.gr: Ο Βάνιας είναι 47 χρόνων, στο έργο. Πιστεύω ότι είναι ο άνθρωπος που πληρώνει, θυσιάζεται και παραμελεί τη ζωή του. Ο ίδιος ξέρει ότι δεν έζησε, δε χάρηκε. Και τώρα πια είναι αργά γι’ αυτό αισθάνεται ηττημένος και είναι πικρός. Πρέπει να θυσιαζόμαστε και να σκοτώνουμε το «μέσα» μας ή οφείλουμε εμείς πρώτα να περνάμε καλά;

Θάλεια Ματίκα:
Νομίζω ότι η έννοια του μέτρου είναι πολύ σημαντική σε κάθε έκφανση της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτός είναι ο προσωπικός μου πυρήνας τουλάχιστον. Στη ζωή μου προσπαθώ να κάνω τα πάντα, να γεύομαι τις χαρές και τις λύπες, να αφουγκράζομαι τις προσωπικές μου ανάγκες κι άλλες φορές να τους κλείνω την πόρτα κατάμουτρα, να καταχράζομαι αυτό που έχει οριστεί ως χρόνος αλλά και να τον σέβομαι. Όλα με μέτρο. Για μένα, αυτή είναι μια ευεργετική λειτουργία και στάση. Μ' αυτό τον τρόπο δεν κουβαλάω κατάλοιπα-απωθημένα και δεν αισθάνομαι παραιτημένη. Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα που χαράζει νέες διαδρομές και επιφυλάσσει νέες πληροφορίες.


Athens24.gr: Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησής μου πιστεύω πως για να είσαι στη ζωή γενναιόδωρος πρέπει να είσαι δυνατός άνθρωπος εσωτερικά. Αισθάνεσαι μέσα σου πλήρης και δυνατή; Και αν ναι πώς το επιτυγχάνεις;

Θάλεια Ματίκα:
Η αλήθεια είναι ότι αισθανόμουν ανέκαθεν δυνατή. Σ' αυτό διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο-το σημαντικότερο-οι γονείς μου που με γαλούχησαν μ’ αυτό που ουσιαστικά αναφέρετε στην ερώτησή σας. Για να δώσεις, πρέπει να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Κι εγώ είμαι. Ξέρω ποια είμαι, γνωρίζω πολύ καλά τις αρχές μου, τις περιφρουρώ κι αυτή η βεβαιότητα με σπρώχνει στην προσφορά. Φυσικά, πάντα υπάρχουν οι εσωτερικές ρωγμές. Αλλιώς δε θα ήμουν ατελής, δηλαδή δε θα ήμουν άνθρωπος. Μάλλον θα ήμουν κάποιο σάιμποργκ* εξελιγμένης τεχνολογίας! ( γέλια)


Athens24.gr: Θάλεια, αν είχες τη μαγική ικανότητα να φτιάξεις τη ζωή σου όπως εσύ θα θεωρούσες ιδανική τί θα σε ικανοποιούσε ως άνθρωπο, ως πολίτη της χώρας μας και ως καλλιτέχνη;

Θάλεια Ματίκα:
Θα ήθελα να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Θα ήθελα να υπάρχει ψυχική και σωματική υγεία, ευημερία, γι’ όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου. Ειδικά για τα παιδιά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Για τους ανθρώπους δηλαδή που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.


Athens24.gr: Ποιό χαρακτηριστικό που έχεις από τα παιδικά σου χρόνια και βιώματα σ’ ακολουθεί μέχρι σήμερα και θα ήθελες να το μοιραστείς με τα παιδιά σας;

Θάλεια Ματίκα:
Την ουσιαστική, ευεργετική ενότητα και επικοινωνία που χαρακτήριζε και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη σχέση μου με την οικογένειά μου.


Athens24.gr: Να κλείσουμε με μια ευχή;

Θάλεια Ματίκα:
Καλό κι ευτυχισμένο 2018.


---
*Το Σάιμποργκ -λατινικά «cyborg, cyberneticus organismus»- είναι αυτοματοποιημένος τεχνητός οργανισμός ο οποίος ενισχύει ή διευρύνει τις δυνατότητές του χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα. Τα σάιμποργκ συχνά εμφανίζονται να διαθέτουν συνδυασμό οργανικών (ζωτικών) και μηχανικών (συνθετικών) μερών σώματος, όπως ο Εξολοθρευτής.


Λίγα λόγια για τη Θάλεια Ματίκα:

Η Θάλεια Ματίκα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου 1978. Αφού αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην συνέχεια, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλος Κουν.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστή την περίοδο 2003 - 2004 με τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη "Κλείσε τα Μάτια" . Έχουν ακολουθήσει συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές όπως "Γη και ουρανός", "Big Bang", "Πάρις και Ελένη" κ.α. καθώς και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Με τη συμμετοχή της στην ταινία μικρού μήκους "Μικρός Ινδιάνος" του Σταύρου Στάγκου κέρδισε το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Δράμας.

Η Θάλεια Ματίκα και ο άντρας της Τάσος Ιορδανίδης είναι ένα από τα πιο ερωτευμένα ζευγάρι της εγχώριας showbiz. Έχουν 2 υπέροχα παιδιά και συνεργάζονται επαγγελματικά.


----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr


 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved