Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ
«Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος όταν παίζει»!

Ο Βασίλης Χαλακατεβάκης, είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει το στίγμα του ως ηθοποιός πρώτης γραμμής. Επίσης, είναι οργανωτής- παραγωγός θεατρικών, μουσικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου του 1958 με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Το 2002 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Έως σήμερα έχει οργανώσει δεκάδες θεατρικές περιοδείες σ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας για παραγωγές του ελευθέρου θεάτρου, για το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας-Σερρών-Κοζάνης-Αγρινίου και Κρήτης, για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο και στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Από το 2011 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΧΡΟΝΟΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Μαραγκουδάκη, εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, ηθοποιό και σκηνοθέτη.


Athens24.gr: Βασίλη ποιός είναι ο ρόλος σου στη Μαντάμ Σουσού;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Κάνω ένα διπλό ρόλο. Υποδύομαι ένα λαϊκό άνθρωπο ο οποίος ζει στο Μπύθουλα και ταυτόχρονα έναν αφη¬γητή, που αποκαλύπτεται στο τέλος ποιός είναι. Κανείς από τους ηθοποιούς, εκτός από τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Άλκη Κουρκούλο και τον Κώστα Κόκλα, που υποδύονται συγκεκριμένους ρόλους, δεν υποδύεται μόνο έναν ρόλο στην εν λόγω παράσταση.

Athens24.gr: Μπορεί έπειτα από πολλά χρόνια η κοινωνική δικαιοσύνη να βελτιώνεται στα περισσότερα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα όμως παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Bertelsmann Stiftung. Ποια είναι η άποψή σου;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Υπάρχει τεράστια ανισότητα στον κόσμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δυστυχώς βλέπεις ότι ο ''σουσουδισμός'' είναι κυρίαρχο φαινόμενο στην κοινωνία μας. Υπάρχουν πολλές ''σουσούδες'' που συμπεριφέρονται κάπως κι όταν προσγειώνονται...βλέπουμε όλοι τί συμβαίνει γύρω μας.


Athens24.gr: Βασίλη, έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αυτοσχεδιάζει επί σκηνής;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Ενώ δεν αυτοσχεδιάζουμε, είναι σαν να το κάνουμε επί του πρακτέου κάθε φορά. Είναι σα να ξαφνιάζεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Σε καταλαμβάνει η ενέργεια του κειμένου κι εσύ το κάνεις με κάθε τρυφερότητα και σεβασμό στο πρωτότυπο. Η όλη διαδικασία, χρειάζεται εμπειρία αλλά ταυτόχρονα να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσει τη διαδικασία προκειμένου να μπεις στο ρόλο σου μη φοβούμενος να τσαλακωθείς.


Athens24.gr: Η ηθοποιία είναι ένα παιχνίδι ή είναι θέμα ενός καλού «στρατιώτη» που επιβάλλεται να μπει στο ρόλο;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Επιβάλλεται να είσαι «στρατιώτης», αλλά πρέπει να πετάς και στα σύννεφα, ελεγχόμενα πάντα. Όπως λέει και η ρήση του Σίλερ: «Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος όταν παίζει»! Το στοίχημα γι’ εμένα είναι να μπορείς να κρατήσεις στοιχεία της παιδικής σου αθωότητας. Δυστυχώς, στην εποχή μας πρέπει να αφυπνίσουμε τους γονείς και να βοηθήσουμε τις νέες γενιές να κρατήσουν την αθωότητά τους. Είναι τραγικό να «παρκάρουμε» τα παιδιά μας μπροστά σ’ ένα τάμπλετ ή μια τηλεόραση, ενώ εμείς μεγαλώσαμε από κοινού με τα στοιχεία της φύσης. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν, να μιλάνε μεταξύ τους, να λερώνονται δημιουργικά...προκειμένου να ζουν σε πραγματικές κι όχι σε εικονικές συνθήκες.


Athens24.gr: Πιστεύεις ότι έχοντας αυτό το μειονέκτημα, τα σημερινά παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά τις δυσκολίες στη ζωή τους;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Όσοι έχουν ένα παιδί πρέπει να ασχολούνται περισσότερο μαζί τους. Η παιδική ψυχή έχει ανάγκη να πάρει άυλα περιουσιακά στοιχεία. Χρειάζεται ψυχική τροφή. Τα υλικά αγαθά είναι μεν πολύτιμα, αλλά η τροφή της αγάπης, της ψυχής και της συντροφικότητας είναι σαφώς πιο ουσιώδη. Οι οικογένειες διαλύονται πλέον πιο εύκολα, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις μονογονεϊκές πρέπει να καταβληθεί η ίδια προσπάθεια ενασχόλησης με τα παιδιά.


Athens24.gr: Πιστεύεις ότι είμαστε ως λαός σε θέση να αντιληφθούμε τα λάθη που έχουμε κάνει;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Δυστυχώς είμαστε εις θέσιν να βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος, όχι και τις δύο. Βλέπουμε μόνο το τραγικό κομμάτι της ιστορίας, όχι όμως το τί μας έφερε εδώ ή ποιοι φταίξανε. Τί κάναμε σαν σύνολο τα τελευταία 40-50 χρόνια;


Athens24.gr: Εφ' όσον ο άνθρωπος δε μαθαίνει από τα λάθη του δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Συμφωνείς;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε στο αύριο. Αλλιώς τα παιδιά μας θα έχουν ένα ζοφερό μέλλον. Εγώ μεγάλωσα με πολύ λίγα μέσα, αλλά υπήρχε δομή κι αγάπη στην οικογένειά μου. Δεν είχαμε πλούτη, αλλά υπήρχε τόση αγάπη και κατανόηση που ήταν σημαντικά και καταλυτικά για την ψυχοσύνθεσή μου. Τώρα δε φτάνει για κάποιους η αγάπη, θέλουν μόνο τα υλικά αγαθά. Δε φταίνε μόνο οι ξένοι για όσα ζούμε στη χώρα μας. Φταίμε πρωτίστως εμείς γι όλα τα δεινά που έχουμε πάθει.


Athens24.gr: Σού έχει τύχει να πέσεις θύμα εκμετάλλευσης;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Υπάρχει άνθρωπος που δεν του έχει τύχει, ειδικά σ’ αυτόν το χώρο; (γέλια).


Athens24.gr: Πώς σου φαίνεται το γεγονός των επαναλήψεων στην τηλεόραση;

Βασίλης Χαλακατεβάκης:
Πλέον από την ιστορία αυτή, παίρνουμε τόσα λίγα λεφτά που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε κερδισμένοι. Όταν κάνεις μια επιτυχία, ο κόσμος το συνδυάζει έτσι και στα μάτια σου είσαι για πάντα ''ο φούρναρης'' όπως στο «Καφέ της Χαράς». Είμαστε κι εμείς σε ''ομηρία'', δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και βεβαίως οικονομικά δεν έχει το αντίκρισμα που θα έπρεπε. Εμείς πληρωνόμαστε μόνο για τις επαναλήψεις στην Ελλάδα, αλλά όχι για τις προβολές στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Αμερική την Αυστραλία, το διαδίκτυο. Όπως λέει όμως η Γαλάτεια Καζατζάκη, ‘’Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω..’’


----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved