Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛ
«Όταν πάρει μπρός το μυαλό δε γνωρίζει φως η σκοτάδι…»

Η Μαριάννα Τόλη ανέλαβε τη διασκευή, δραματοποίηση και σκηνοθεσία του Μολυβένιου Στρατιώτη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πρόσφατα φέτος. Η παράσταση ήταν εμπλουτισμένη με 3D animation που καθήλώσε μικρούς και μεγάλους. Η συγκεκριμένη διασκευή βραβεύτηκε ως η καλύτερη διασκευή Παιδικού Θεατρικού Έργου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ τον Νοέμβριο του 2012.

Η συγκινητική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης και της θυσίας, παίρνει καινούργιες διαστάσεις στην μουσικο-θεατρική του διασκευή, αναφερόμενο στα σημαντικά θέματα της προβληματικής εποχής που βιώνουμε μικροί και μεγάλοι. Τα εγκλωβισμένα συναισθήματα των παιδιών, η εμμονή στην τελειότητα, η σκληρότητα και η βία είναι θέματα που αναδιπλώνονται και βρίσκουν την λύση τους μέσα από το γνωστό παραμύθι του μεγάλου συγγραφέα, διασκευασμένο μ’ ένα πρωτότυπο τρόπο. Ένα σύγχρονο ανέβασμα μιας κλασικής ιστορίας που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι μικροί μας φίλοι.


Athens24.gr: Μαριάννα, το Μάρτιο του 2015 ανέλαβες με προσωπικά έξοδα, φροντίδα και μεράκι να ανακαινίσεις το θέατρο «Κατερίνας Βασιλάκου», δίνοντας σάρκα και οστά σ' ένα τόσο σημαντικό ιστορικά κτίριο. Λειτούργησες συναισθηματικά ή πιστεύεις πως είναι χρέος μας να τιμάμε την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά μας;

Μαριάννα Τόλη:
Ποιος μπορεί να διαχωρίσει το σεβασμό για την τέχνη από το συναίσθημα. Όλα επικεντρώνονται σ’ αυτό που λέγεται ΑΓΑΠΗ. Δεν το έκανα από προσωπική μου φιλοδοξία αν και το γεγονός πως η Παιδική Σκηνή μου βρήκε μια στέγη ήταν γι’ μένα πολύ συγκινητικό. Ήταν μια τρέλα που χάρισε στην Αθήνα ένα πανέμορφο θέατρο, όπως μου λένε. Λειτουργικό με δυνατότητες να φιλοξενήσει σχεδόν κάθε είδους παράσταση. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι πως από την ώρα που θα πατήσει κανείς το πόδι σου στο ιστορικό φουαγιέ που φιλοξένησε τόσους μεγάλους ηθοποιούς, θα καταλάβει και από το ανθρώπινο δυναμικό που το φροντίζει και από την ατμόσφαιρα, ότι σ’ αυτό το κτίριο σπαταλήθηκε πολύ αγάπη κι ενέργεια. Ευχαριστώ άλλη μια φορά όσους με βοήθησαν με τις γνώσεις τους να το τελειώσω. Ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Τώρα όμως που ολοκληρώθηκε νοιώθω ευτυχισμένη όταν οι άνθρωποι αναφέρονται σ΄ αυτό σαν ένα από τα ωραιότερα θέατρα.


Athens24.gr: Τί σημαίνουν για τη Μαριάννα οι έννοιες αγάπη και θυσία και πώς τις έκανες εύπεπτες και κατανοητές στα παιδιά;

Μαριάννα Τόλη:
Για να κάνει κανείς κάτι κατανοητό στα παιδιά πρέπει να το έχει γευτεί να το έχει βιώσει ο ίδιος πρακτικά κι όχι θεωρητικά. Πρέπει να έχει χύσει δάκρια γι’ αυτές τις σπουδαίες έννοιες να είναι στην εμπειρία του και να τις έχει ξεπεράσει ώστε το προσωπικό στοιχείο να λείπει πια από την δημιουργία. Οι προσωπικές μας εμπειρίες είναι πολύτιμες αλλά πρέπει να τις έχουμε κατανοήσει μέσα σ’ ένα σύνολο κοσμικό για να τις εκφράσουμε πιο ολοκληρωμένα και απλά χωρίς φιοριτούρες και έτσι να τις καταλάβουν τα παιδιά με έναν ανάλαφρο τρόπο. Το μιούζικαλ έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί η μουσική ταξιδεύει την ψυχή του ανθρώπου και τονίζει αυτά τα θέματα.


Athens24.gr: Ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Άντερσεν που παίζεται στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, είναι ένα εξαιρετικό έργο που διδάσκει στα παιδιά την διαφορετικότητα και την αποδοχή. Γιατί σήμερα αδυνατούμε να δεχτούμε τη διαφορετικότητα;

Μαριάννα Τόλη:
Έχουμε δυσκολίες σα λαός. Μας έπεσαν και πολλά. Είναι κι ο εγωισμός μας κι η ψευδαίσθηση πως είμαστε τέλειοι και πως είμαστε κάποιοι γιατί είχαμε σπουδαίους προγόνους που μάς άφησαν μια απέραντη κληρονομιά. Αλλά, δυστυχώς, μείναμε στην επιφάνεια των πραγμάτων. Κι ο τοίχος που έχουμε υψώσει εξ αιτίας όλων που ανέφερα πιο πριν δημιουργεί πολλές άμυνες κι έτσι νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Το σύμπαν προχωρά κι εξελίσσεται. Όποιος μένει πεισματικά πίσω νομίζω πως θα νοιώσει το βάρος αυτής της εξέλιξης.


Athens24.gr: Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει για την αγάπη: «τί είναι αγάπη; Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι...». Ένιωσες να χάνεσαι από την αγάπη της οικογένειάς σου;

Μαριάννα Τόλη:
Όχι, γιατί δεν είμαστε όλοι Νίκος Καζαντζάκης ούτε Νίτσε. Ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε τους γονείς μας για κάτι που δεν ήξεραν, αν δεν το ήξεραν. Η αγάπη είναι δύσκολο πράγμα. Ποιος αποφασίζει έτσι εύκολα να αφανίσει το Εγώ του; Το τίμημα είναι μεγάλο. Στο σταυροδρόμι αυτό δεν φτάνουν πολλοί για να πάρουν καν αυτή την απόφαση. Δεν ξέρουν καν πως υπάρχει σταυροδρόμι για να διαλέξουν τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο. Είχα την ευλογία να το συναντήσω στο δρόμο μου. Ελπίζω να ακολούθησα το σωστό μονοπάτι.


Athens24.gr: Ποιά είναι τα μυστικά της διατήρησης αυτής της πανέμορφης κι ελκυστικής γυναίκας;

Μαριάννα Τόλη:
Θεέ και κύριε! Με τιμάς αφάνταστα! Σ’ ευχαριστώ! Απλώς ίσως με σκηνοθετώ το ίδιο έξυπνα όμως και τα έργα που ανεβάζω. Με μέτρο. Ξοδεύω όμως ενέργεια καρδιά και αγάπη στους γύρω μου και φαίνεται πως μου γυρίζει πίσω. Κάπου έχω μείνει παιδί. Δεν είναι τυχαίο που ασχολούμαι και αγαπώ τόσο τα παιδιά. Αλλά κανείς δεν νικά τον αδυσώπητο χρόνο. Θα ρθει κι η σειρά μου.


Athens 24.gr: Είσαι πιο δημιουργική τη νύχτα ή την ημέρα;

Μαριάννα Τόλη:
Όταν πάρει μπρός αυτό το μυαλό δεν γνωρίζει φως η σκοτάδι. Το μέτρο το απέκτησα τώρα τελευταία. Πάντως μάλλον πιο δημιουργική είμαι την ημέρα που έχω και την βοήθεια ενός σύμπαντος που δεν κοιμάται.


Athens 24.gr: Πώς θα ήθελες να σε θυμούνται τα σημερινά παιδιά που θα γίνουν ενήλικες;

Μαριάννα Τόλη:
Σαν μια Μαίρη Πόππινς.
----------
Έπη Τρίμη
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved