Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

10.10.2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης


Την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας, σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών, τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών όσο και των προκλήσεων στο πεδίο της ασφάλειας ανέδειξε με ομιλία του στην επιχειρηματική σύνοδο Ε.Ε.-Ευρασίας-Κίνας που διοργάνωσε ο Economist, με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ζούμε σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών. Η αστάθεια που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και οι γειτονικές μας χώρες δεν γνωρίζει σύνορα. Η αστάθεια αυτή αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί βία αλλά και προκαλείται από αυτή», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε τον παγκόσμιο χαρακτήρα των σημερινών προκλήσεων. Σημείωσε, δε, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή των αξιών. «Όταν οι πολίτες μας ζουν με την ανασφάλεια, την αστάθεια και το άγνωστο, είναι εύκολο να στρέφονται προς την απομόνωση και την εσωστρέφεια, να απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση, να γκρεμίζουν γέφυρες και να ορθώνουν τείχη, να επηρεάζονται από τα συνθήματα του λαϊκισμού και τη ρητορική του εθνικισμού. Όποτε συναντώνται ο εθνικισμός με τον λαϊκισμός δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη απειλή για τις κοινωνίες μας», τόνισε με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείρισή της, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατέστησαν εφικτές μόνο όταν «αντί για τείχη, χτίζουμε γέφυρες και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας». «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, αλλά και για την ευημερία των οικονομιών μας και τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μιλάμε συχνά για την Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο. Ένας Ευρωπαίος πολίτης, όμως, μπορεί να είναι το ίδιο εκτεθειμένος ή να υποστεί τις ίδιες συνέπειες μιας τρομοκρατικής ή διαδικτυακής επίθεσης με έναν Κινέζο πολίτη. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι απαντήσεις μας δεν μπορούν, επομένως, παρά να είναι παγκόσμιες και γι' αυτό έχει καθοριστική σημασία η συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη εργάστηκε εντατικά για τη βελτίωση του συντονισμού της δράσης της τόσο στα ζητήματα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες εταίρους της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια «Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο όσοι χρήζουν προστασίας», είπε με νόημα και επέμεινε ότι η Ευρώπη δεν μετατρέπεται σε φρούριο. «Αντίθετα, η Ευρώπη είναι ανοικτή υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη ακολουθούν νόμιμες οδούς», σημείωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από το φαινόμενο της μετανάστευσης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε λίγες δεκαετίες, οι ιστορικοί θα χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή ως «εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας».

Αναφερόμενος στη διασύνδεση Δύσης και Ανατολής, ανέφερε πως αυτό γίνεται ολοένα και πιο πολύ στους τομείς της κινητικότητας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της ασφάλειας και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για την Ανατολή σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Αυτό είναι το είδος κινητικότητας πάνω στο οποίο πρέπει, από κοινού, να βασισθούμε. Αυτό όμως σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να περιορίσουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, την παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει και οι διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους πρόσφυγες παγκοσμίως», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να επενδύσουμε στην παγκόσμια ειρήνη. Οι εμπειρίες του παρελθόντος μας δίδαξαν ότι η κοινή δράση είναι απαραίτητη και ότι μόνο μέσα από μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, διαθέτοντας ενότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. «Αυτό είναι το πρότυπο που προωθούμε στην Ευρώπη και στο οποίο βασίζονται οι πρωτοβουλίες μας για τη συνεργασία μας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρος για το λεγόμενο «βαθύ κράτος» στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, το «βαθύ κράτος» συνεχίζει να αντιστέκεται».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, το Διαδίκτυο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της ειρήνης, τη ?η διάδοση των πυρηνικών όπλων, την άμυνα και την κινητικότητα. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας για να αναπτυχθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Συναντήσεις όπως οι σημερινές, εδώ στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αποτελούν καθοριστικά βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας. Είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά, προς έναν κόσμο ευημερίας, σταθερότητας, ασφάλειας και κινητικότητας. Είναι η στιγμή, για όλους μας, να αρχίσουμε να διαβάζουμε την ιστορία. Γιατί, χωρίς να έχω την πρόθεση να διορθώσω τον Μαρξ που είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που επαναλαμβάνουν την ιστορία γιατί δεν την διαβάσουν και δεν μαθαίνουν από τα διδάγματά της», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στην κατάσταση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης του 2015 ήταν η αστάθεια στην περιοχή, ενώ επέμεινε και στην ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Για να διαχειρισθούμε αυτή την πολύ περίπλοκη κατάσταση, έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν καθώς η Ευρώπη και τα Κράτη Μέλη ήταν παντελώς απροετοίμαστα και δεν διέθεταν εμπειρία, εκτός από κάποια λίγα, στον τομέα του μεταναστευτικού», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε πως σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν. «Το φαινόμενο αυτό όμως θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόμα, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα», προειδοποίησε και αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεπειών που προκύπτουν από τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Επέμεινε, δε, και στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «οι άνθρωποι θα σε συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και εμείς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ίδια πιεστική κατάσταση». «Αυτό που προέχει είναι η διάσωση ζωών, η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια, η δημιουργία ενός πολύ σταθερού πλαισίου για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και η πιο αποτελεσματική διαχείριση των κοινών μας συνόρων», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία Ε.Ε. Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι διεθνείς εταίροι να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε εκ νέου ως «πολέμιο» το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που σήμερα ακούγεται ολοένα και περισσότερο. «Αν δεν πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα θα παραμείνουμε κατακερματισμένοι και ευάλωτοι, καθώς η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα», είπε με νόημα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτός δεν απειλείται. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε να καλλιεργείται η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία. Γιατί την ίδια στιγμή που κάτι τέτοιο παρατηρείται κυρίως από τους εκφραστές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, η αντανάκλαση σε όλο τον κόσμο είναι κάποιοι να απειλούν τους δικούς μας ανθρώπους, τις δικές μας αξίες. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Η Ευρώπη δε φοβάται, δεν θέλει να χτίσει ένα φρούριο μέσα στο οποίο θα ζει μέσα στο δικό της κόσμο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι «κακώς πράττουν όσοι διασυνδέουν την τρομοκρατία με το μεταναστευτικό». « Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί αυτά τα παιδιά που είχαν βέλγικα ή γαλλικά διαβατήρια πήραν τα όπλα και τα έστρεψαν κατά της χώρας τους. Γιατί εκεί μεγάλωσαν, εκεί σπούδασαν, ήταν ενσωματωμένοι με τις οικογένειές τους. Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο», είπε και προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα, τα οποία κάποιοι έδειχναν να επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στις κοινωνίες μας. Αυτό θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα δρόμο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που έχει χαράξει».

 

Περισσότερα θέματα


 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  «Το 2018 η χώρα θα έχει 32 εκατομμύρια αφίξεις»

  Στις πολλές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας, κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist, χαιρετίζοντας το συνέδριο και εκ μέρους της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα για την... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Μητσοτάκης: Μείζων εθνική υποχώρηση η συμφωνία για το Σκοπιανό

  Συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

  Για γεγονότα ιστορικού χαρακτήρα και ιστορικές μέρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για δύο «εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα», το ένα σχετικά με τις εξελίξεις την οικονομία, που σηματοδοτούν το... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  «Η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της σταθερότητας και της προόδου είναι εδώ»

  «Πράγματι, σήμερα, στην χώρα μας πνέει ένας ευνοϊκός άνεμος.Ενας άνεμος ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Η πρόσφατη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους βόρειους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved