Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

23.03.2019

ΕΛΛΑΔΑ
Αραχωβίτης: Θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνία


Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, οι προοπτικές αλλά και συζήτηση για την νέα ΚΑΠ, μπήκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι, και ξεκίνησε στην Ιεραπετρα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

«Είμαστε σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας που συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή και τουρισμό, ένα μοντέλο που αποτελεί για τη χώρα μας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε» είπε φτάνοντας στην Ιεραπετρα ο κ. Αραχωβιτης, μιλώντας με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών αλλά και πλήθος αγροτών.

Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης « οι ομάδες παραγωγων και οι συνεταιρισμοί που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα και με τη βοήθεια σε κάθε βήμα από την κυβέρνηση, είναι ο δρόμος. Σ'αυτο το δρόμο πρωτεργάτης είναι η περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε. Εμπόδια υπάρχουν, δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ωστόσο σε κάθε βήμα όσο η οικονομία και η κοινωνία και η χώρα πατάει στα πόδια της, δίνουμε κίνητρα για να ενισχύσουμε τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς».

Σε ότι αφορά τη νέα ΚΑΠ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ειπε ότι «είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, αλλά χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για εργαλείο και όπως όλα τα εργαλεία, όταν χρησιμοποιηθεί σ στα παράγει αποτελέσματα, όταν όμως δεβ χρησιμοποιηθεί σωστά δημιουργεί φαινόμενα όπως το παρελθόν που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα που βρισκεται στην Ε.Ε από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από τα Μεσογειακά Οργανωμένα Προγράμματα μέχρι τις πιο πρόσφατες ΚΑΠ, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα έπρεπε: «Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στον πρωτογενή τομέα αλλά δυστυχώς δεν είμαστε στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε και αυτό γιατί οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν συμπλήρωμα εισοδήματος, παρά σαν παράγοντας επένδυσης. Αυτό το μοντέλο δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Στην μετάμνημονιακή εποχη επιθυμούμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία και τον παραγωγό» είπε χαρακτηριστικά ο Σταυρος Αραχωβίτης που διευκρίνισε ότι, όσο η οικονομία βελτιώνεται, τόσο θα μπορούν να γίνονται δράσεις και να αποφασίζονται μετρ, που θα ενισχύουν δυναμικά τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ήδη έχουν υπάρξει θετικά βήματα, ακόμη και στο ασφαλιστικό, που τέθηκε από τους παραγωγούς ως «αγκάθι», όπως και το φορολογικό.

«Μόλις τα ασφαλιστικά ταμεία έφυγαν από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, από το νόμο Λοβέδρου-Κουτρουμάνη που αύξανε τις ασφαλιστικές εισφορές και μείωνε τις συντάξεις διαρκώς χωρίς αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ στάθηκε στα πόδια του, προχωρησαμε σε 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης για τους αγροτες, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμενους αγροτες, προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις και προχωρησαμε σε φορολογικά κίνητρα για τους παραγωγούς. Όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, τόσο τα μέτρα που θα λαμβάνουμε θα είναι πιο δυναμικά για τον πρωτογενή τομέα».

 

Περισσότερα θέματα


 • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  Τη «Γειτονιά του ποδήλατου» θα παρουσιάσει φέτος έκθεση GREEK PANORAMA

  Το ποδήλατο είναι ένας ευχάριστος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος περιήγησης στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Με το ποδήλατο, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου ή ακόμη και των πόλεων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναψυχή του και στη μείωση των παραγόμενων ρύπων... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  «Συνέπειες για όσους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

  Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Δύο πυρκαγιές σε εξέλιξη στην περιοχή της Λάρισας

  Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Λάρισας, προκαλώντας την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η μια πυρκαγιά καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον δήμο Κιλελέρ κοντά σε χώρο επιχειρήσεων, ενώ η δεύτερη εστία ξέσπασε σε αύλειο χώρο επιχείρησης στην Γυρτώνη όπου κατακαίει παλέτες. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. ... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα

  Ψήφο για ισχυρή κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της φορολογίας ζήτησε από τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι έτσι ώστε να προχωρήσει... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved