Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

04.12.2017

ΚΟΣΜΟΣ
Σε αποφασιστική φάση εισέρχονται οι συνομιλίες για το Brexit


Η Τερέζα Μέι ελπίζει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit εντός της ημέρας, υποβάλλοντας μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου σε μια κρίσιμη συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ, την ώρα που ορισμένα στελέχη του κόμματός της, των Συντηρητικών, απαιτούν η πρωθυπουργός να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα, μολονότι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Σε ένα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Μπρέξιτ, τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αποπειραθεί να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία και μια διετή μεταβατική περίοδο.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Μέι προθεσμία ως σήμερα για να προτείνει έναν νέο διακανονισμό για τα εκκρεμή θέματα πριν δώσουν την έγκριση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα εμπορικά ζητήματα και τη μελλοντική σχέση. Θέλουν μια δέσμευση ότι το Λονδίνο θα πληρώσει αυτό που θεωρούν ότι οφείλει όταν αποχωρήσει, θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά φρουρούμενα σύνορα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι θα αφήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο αφού υπάρξει πρόοδος που θεωρούν επαρκή σε αυτά τα τρία θέματα.

Η Ναντίν Ντόρις, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζει το Μπρέξιτ, έκρινε πως η Μέι πρέπει να πει στους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος εξαντλείται και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η ΕΕ «είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν θα συζητήσει για το εμπόριο μαζί μας ή όχι, πρέπει να προχωρήσουν κι όσο δεν το κάνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», διεμήνυσε η Ντόρις. Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος την Κυριακή.

Μολαταύτα αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση. Η Μέι έχει δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 14η και 15η Δεκεμβρίου, όμως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας να κάνει μια προσφορά και τονίζουν πως δεν υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση στην ίδια τη σύνοδο.

Μετά το δημοψήφισμα του 2016, εξέχουσες προσωπικότητες που εναντιώνονται στο Μπρέξιτ έχουν προτείνει το Λονδίνο να πάρει πίσω την απόφαση και να αποφύγει μια εξέλιξη που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Mail, οι μισοί πολίτες του ΗΒ θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Καθώς η ημερομηνία της εξόδου- Μάρτιος του 2019- φαντάζει όλο και πιο κοντά, η Μέι πιέζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις για να διαλυθεί το σύννεφο της αστάθειας που σκιάζει το κλίμα για τις περισσότερες βρετανικές εταιρίες που συνδιαλλάσσονται με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ. Πάνω από 30 υποστηρικτές του Μπρέξιτ προέτρεψαν σε επιστολή τους τη Μέι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν όροι-κλειδιά για το Λονδίνο, όπως ο τερματισμός της ελευθερίας κίνησης των προσώπων από την ΕΕ στη Βρετανία και ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ στη Βρετανία.

Αν η σημερινή συνάντηση πάει καλά, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην επόμενη φάση.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Εγκρίθηκε η έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακήρυξε την υποστήριξή του στην έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για το Brexit. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του για το Brexit, όπου σημείωσε ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις. Είναι ένα σημαντικό στάδιο που επιτρέπει να περάσουμε... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

  Η Τουρκία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους σήμερα στην έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα... συνέχεια
 • ΗΠΑ
  Νίκη για τους Δημοκρατικούς, ήττα για Ρεπουμπλικάνους και Τραμπ στην Αλαμπάμα

  Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ κατόρθωσε να εκλεγεί την Τρίτη στην ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό των ρεπουμπλικάνων, νικώντας έναν αμφιλεγόμενο, υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον... συνέχεια
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  Νέο μοντέλο μεγάλου συνασπισμού εξετάζει το SPD

  Την προοπτική μιας μορφής κυβερνητικής συνεργασίας με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία δεν θα έχει προηγούμενο στην Γερμανία εξετάζει η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Το σκεπτικό του SPD είναι να αποφύγει περαιτέρω απώλειες από έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved