Home > News 24 > Διεθνή

ΚΟΣΜΟΣ

09.06.2019

ΚΟΣΜΟΣ
Επίτροπος Βεστάγκερ: Η ισχυρή θέση που έχουν στην αγορά οι τεχνολογικοί κολοσσοί ενέχει ευθύνες


Οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ισχυρή θέση στην αγορά συνοδεύεται από ευθύνη, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας LOGIN στο Βίλνιους της Λιθουανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Baltic Times.

Η Βεστάγκερ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να δημιουργήσει την ψηφιακή της αγορά και απέτυχε να δημιουργήσει σοβαρό ανταγωνισμό για τη Facebook ή την Google, τις οποίες άφησε να εδραιώσουν τις θέσεις τους.

«Δεν αντιμετώπισαν μεγάλο ανταγωνισμό, διότι στην Ευρώπη αποκτήσαμε μόλις τώρα μια ψηφιακή ενιαία αγορά. Αυτές οι εταιρείες δημιουργούνται σε μια πολύ μεγάλη ενιαία ψηφιακή αγορά στις ΗΠΑ, άρα έχουν αποκτήσει μεγάλη κλίμακα προτού φτάσουν στην Ευρώπη. Και αυτή η κλίμακα τους επέτρεψε να έχουν πιο ελκυστικά προϊόντα...Αυτό είναι εις βάρος μας στην Ευρώπη, επειδή έχουμε καθυστερήσει πολύ να οικοδομήσουμε μια ενιαία ψηφιακή αγορά που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δημιουργούνται εδώ», δήλωσε η Βεστάγκερ στο πρακτορείο ειδήσεων BNS Lithuania.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος και τα μερίδια αγοράς των τεχνολογικών κολοσσών, αλλά η ευθύνη που η ισχυρή τους θέση ενέχει.

«Δεν έχει να κάνει με το ίδιο το μέγεθος, αλλά το να μην σέβεται κανείς την ευθύνη που ενέχει η θέση αυτή. Εάν είσαι μια μικρή επιχείρηση --με 5, 10 ή 20% της αγοράς-- μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά οι πελάτες θα έχουν και πάλι πολλές επιλογές. Αν είσαι το 95% της αγοράς και κάνεις τα ίδια πράγματα, αυτό μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, και για τους λίγους ανταγωνιστές που έχουν απομείνει. Και αυτό, νομίζω, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα --υστερεί κάπως η ανάληψη αυτής της ευθύνης που ενέχει το να είσαι πολύ επιτυχημένος», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο φόρος επί των ψηφιακών υπηρεσιών που τώρα συζητά η Ευρώπη θα συνεισφέρει στο να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι για όλους τους παίκτες της αγοράς.

Η 51 ετών Βεστάγκερ είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2014 και περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια πάντως δηλώνει ότι θα είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση.

Για τη Βεστάγκερ, το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να δείξει ότι αλλάζει.

«Αντί να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή τη μεγαλύτερη κυριαρχία των κρατών, νομίζω ότι θα πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ως πολίτες που είμαστε κυρίαρχοι όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε ορισμένους τομείς, τα κράτη μας πρέπει να εργαστούν περισσότερο από κοινού, ενώ σε άλλους τα κράτη θα τα καταφέρουν μια χαρά να λύσουν τα πράγματα που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε η Επίτροπος.

«Αλλά, όσον αφορά, για παράδειγμα, την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των προσφύγων --αυτό δεν αφορά την κυριαρχία, αφορά τη δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα. Και σε αυτό, νομίζω, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί», πρόσθεσε.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΚΟΣΜΟΣ
  Μεξικό: Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας

  Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας του νότιου Μεξικού, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS). Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές εξαιτίας του σεισμού, ο οποίος σύμφωνα με το ινστιτούτο σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 26 χιλιομέτρων και είχε επίκεντρο περιοχή... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Εμπόδια στην ένταξη των προσφύγων σε έξι χώρες της ΕΕ

  Εμπόδια στην ένταξη των νεαρών προσφύγων, που ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «χαμένη γενιά», εντοπίζει έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, αφορά στις πέντε χώρες της ΕΕ που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου, την Αυστρία, τη... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Νεκροί σε επίθεση ενόπλου σε αυλή σπιτιού στη Καλιφόρνια

  Η αστυνομία στην πόλη Φρέσνο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας διενεργεί έρευνα για την επίθεση ενόπλου εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην αυλή ενός σπιτιού χθες Κυριακή για να δουν μαζί έναν αγώνα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Κατά τα πρώτα στοιχεία, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε μια εκπρόσωπος της... συνέχεια
 • ΚΟΣΜΟΣ
  Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Παρίσι για τον 1 χρόνο από την έναρξη των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»

  Η γαλλική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στα βορειοδυτικά του Παρισιού, προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές για την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των διαδηλώσεων των “ κίτρινων γιλέκων. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στον σταθμό του μετρό (Porte de Champerret), καθώς οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved