Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

11.03.2018

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κουντουρά: Αισιοδοξία για τις επιδόσεις τουρισμού και του 2018


Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της εθνικής τουριστικής πολιτικής, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αντιμετώπιση πάγιων προβλημάτων, αλλά και την αισιοδοξία της για τις επιδόσεις του κλάδου και για το 2018, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, η κυρία Κουντουρά έκανε λόγο για αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα της τάξης του 40% από το 2015, σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση εκτός της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι «εάν υπάρξει σταθερότητα», το 2019 η Ελλάδα θα έχει τουρισμό καθ? όλη τη διάρκεια του έτους. Για τον σκοπό αυτό, είπε, το υπουργείο προωθεί προϊόντα εξειδικευμένου τουρισμού, πολιτιστικού, ιαματικού, θρησκευτικού, αθλητικού κ.λπ., εκπονεί πιλοτικά προγράμματα χειμερινού τουρισμού για προορισμούς που θεωρούνταν παραδοσιακά θερινοί (π.χ. Ρόδος, Κρήτη), ενώ διαπραγματεύεται συνεχώς με ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει νέα πτητικά προγράμματα. Η κυρία Κουντουρά εξήγησε ακόμη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανακαίνισης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ αναφερόμενη στα νησιά που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση και στα οποία, όπως είπε, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σε μεγάλο βαθμό αναστραφεί.

Η υπουργός Τουρισμού ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής τής κυβέρνησης τη βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της παγκόσμιας τάσης της «αυθεντικής εμπειρίας».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την αγορά της Γερμανίας, η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για 25-30% αύξηση στις πρώιμες κρατήσεις και τόνισε ότι η Γερμανία ακολουθεί την τάση ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια, με συνεχή ρεκόρ στις αφίξεις και στα έσοδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της φορολόγησης κυρίως στα νησιά, η κυρία Κουντουρά αναγνώρισε τους περιορισμούς που τίθενται από το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται η χώρα και αναφέρθηκε σε πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταξη των νησιών στη διεθνή πρακτική για τη νησιωτική πολιτική. Παρόλες τις δυσκολίες, σημείωσε η υπουργός, την περασμένη χρονιά ο κλάδος του Τουρισμού σημείωσε 30% αύξηση στην κερδοφορία του, με σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, αν και, όπως είπε, η φοροδιαφυγή παραμένει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα ευνοείται από την κρίση στην Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς είναι σημαντικό π.χ. να λειτουργεί ομαλά το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποτελεί κόμβο για πολλές από τις πτήσεις που καταλήγουν στην Ελλάδα ή να υπάρχει ηρεμία προκειμένου να μην διαταράσσεται η λειτουργία της κρουαζιέρας. «Θέλουμε σταθερότητα» τόνισε κατ' επανάληψη και ερωτηθείσα σχετικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα για τον κλάδο, αλλά ότι το θέμα παρακολουθείται διαρκώς.

Στο πλαίσιο της ΙΤΒ, η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ως κεντρική ομιλήτρια στην Υπουργική Συνάντηση για τον Δρόμο του Μεταξιού και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα φιλοξενήσει τη Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2018, σε συνδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην υπουργική συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 υπουργοί και αξιωματούχοι του κλάδου, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ζούραμπ Πολολικασβίλι, με τον οποίο η υπουργός είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία και η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο και της εκλογής της Ελλάδας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Η επανάσταση του '21 και η αδυναμία του ελληνικού σινεμά να την αξιοποιήσει

  Η επανάσταση του 1821, ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, κανονικά θα έπρεπε να είναι μία ιστορία ανεξάντλητης έμπνευσης για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αντιθέτως, όμως, οι κινηματογραφικές παραγωγές, με θέμα το '21, πρέπει να θεωρούνται ελάχιστες, καμιά δεκαριά και οι περισσότερες πλέον θεωρούνται «καλτ»,... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Πέθανε ο Designer και συλλέκτης Στέργιος Δελιαλής

  Πέθανε χθες, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 75 ετών ο Στέργιος Δελιαλής, οραματιστής και ιδρυτής του μοναδικού μουσείου Design της χώρας, που ...έμεινε στα χαρτιά από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Δημιουργός εκατοντάδων σχεδίων design -από ένα εξώφυλλο δίσκου του Διονύση Σαββόπουλου ("Το Περιβόλι του Τρελού") και μιας... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Εμείς (Us)

  Για να ξεφύγουν από την πολυάσχολη ζωή τους, η οικογένεια Wilson κάνει διακοπές στη Santa Cruz της Καλιφόρνιας με σκοπό να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους, την οικογένεια Tyler. Η Adelaide όμως, ακόμα και σήμερα συνεχίζει να την στοιχειώνει ένα τρομακτικό γεγονός που έζησε εκεί ως παιδί πριν 30... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  «Ζητείται Ψεύτης» στο Θέατρο Παλλάς

  Το θέατρο Παλλάς βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου 5 στην Αθήνα (4 λεπτά από το μετρό Συντάγματος) στεγάζεται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και είναι ένα από τα πιο παλιά και διάσημα θέατρα στην Αθήνα. Το 2000 ανακαινίστηκε εγκαθιστώντας οπτικοακουστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό το ανέβασμα ακόμη πιο άρτιων... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved