Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

08.09.2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ: ««Η πλαστική χειρουργική τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει πάρα πολύ στην αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού»

Ο Γιώργος Βακής είναι ένας νέος επιστήμων γιατρός που αυτόν τον καιρό παίρνει την ειδικότητά του στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του έχει δώσει ήδη δείγματα αφοσίωσης και αγάπης προς τον συνάνθρωπό του παίρνοντας μέρος σε διάφορες ιατρικές καμπάνιες, όπως το 2012 – 2014 στο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού από το Νοσοκομείο Μεταξά.


ATHENS24: «Πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο τομέα»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Με τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής αποφάσισα να ασχοληθώ λόγω του ότι μου άρεσε πάρα πολύ η δημιουργία, να δημιουργήσω κάτι όμορφο, κάτι ωραίο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κριτήριο για να ασχοληθεί κάποιος με την πλαστική χειρουργική, να έχει δηλαδή ένα προσωπικό κριτήριο ομορφιάς, ένα προσωπικό κριτήριο καλαισθησίας, διότι οι περισσότεροι ασθενείς που θα απευθυνθούν στον πλαστικό χειρουργό θα θέλουν κάτι όμορφο, θα θέλουν να διορθώσουν κάτι άσχημο πάνω τους, είτε αυτό είναι αισθητικό, είτε επανορθωτικό».


ATHENS24: «Το 2012, 2013 και 2014 είχατε συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Νοσοκομείου Μεταξά που περιελάμβανε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Πόσο πιστεύετε ότι αυτού του είδους τα προγράμματα βοηθούν τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί πάνω στα θέματα που αφορούν την υγεία του»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Πιστεύω ότι αυτά τα προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους ασθενείς που μπορεί να νοσούν και να μην το ξέρουν. Ευαισθητοποιούν πάρα πολύ τον κόσμο, διότι έκτος του ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, μπορούν μέσα από αυτούς τους ελέγχους να προκύψουν άλλες παθολογικές καταστάσεις που δεν τις γνωρίζει ο ασθενής και ο γιατρός να τον προτρέψει να το ερευνήσει και να κάνει κάποιες προληπτικές εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί εάν πάσχει από κάτι άλλο παθολογικό ή είναι υγιής. Θα έπρεπε αυτά τα προγράμματα να γίνονται συνεχώς, όχι μόνο για τον καρκίνου του μαστού αλλά και για τον γυναικολογικό καρκίνο ώστε να γίνεται μια πρόληψη. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνονται αντίστοιχα προγράμματα για τον καρκίνου του προστάτη, ώστε να κάνουν οι άντρες προληπτικές εξετάσεις».


ATHENS24: «Πόσο είναι οι Ελληνίδες ενημερωμένες γύρω από το θέμα του καρκίνου του μαστού και πόσο τακτικά κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού οι Ελληνίδες κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια συνεχώς ενημερώνονται. Πιστεύω ότι σε αυτό έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη και οι ενέργειες που γίνονται με εθελοντικό χαρακτήρα. Έχουν δημιουργηθεί αρκετοί σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει όλον αυτόν τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, υπάρχει ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού και φυσικά γίνεται μια μεγάλη ενημέρωση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο αυτό έχει ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες να ασχολούνται περισσότερο με το θέμα αυτό και να ενημερώνονται. Τώρα το θέμα είναι αν πραγματοποιούν τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα μια δυσκολία, δυσκολία ως προς την άποψη ότι μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί σωστά, διότι η ενημέρωση από τον internet μπορεί να παρέχει κάποιες «γνώσεις» αλλά η επιστημονική ενημέρωση γίνεται σαφέστατα μόνο από τον γιατρό. Οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να κάνουν όλες τις προληπτικές εξετάσεις και να συζητάνε ότι τις απασχολεί. Σε αυτό το κομμάτι οι Ελληνίδες είναι σε καλό σημείο, αλλά δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό».


ATHENS24: «Ποιές είναι οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές που έχουν κάποιο ιστορικό στην οικογένειά τους. Ότι υπάρχει δηλαδή κάποια γυναίκα στην οικογένεια με πρώτου βαθμού συγγένεια, όπως η μητέρα, η αδερφή ή η γιαγιά (δεύτερου βαθμού συγγένεια) που έχει νοσήσει. Όταν υπάρχει λοιπόν αυτή η προδιάθεση η γυναίκα αυτή πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως τον προληπτικό έλεγχο και σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα υπάρχουν νέες μέθοδοι πρόληψης του καρκίνου του μαστού με μοριακό έλεγχο, που βασίζονται πάνω στην μοριακή γενετική και μπορεί να προβλέψει αν μελλοντικά υπάρχει ποσοστό και πόσο τις εκατό πιθανότητα να νοσήσει από τον καρκίνου του μαστού. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν επίσης και οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο και πρέπει να κάνουν συχνά τις προληπτικές εξετάσεις. Επίσης αυτό που θα ήθελα να αναφέρω – επειδή έχει ακουστεί αρκετές φορές – είναι πως δεν συσχετίζεται η πλαστική χειρουργική αυξητικής μαστών με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αν εμφανίσει καρκίνου του μαστού μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση, δεν φταίει η επέμβαση, αυτό είναι κάτι που έγινε σε δεύτερο χρόνο».


ATHENS24: «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στο συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Που πιστεύεται ότι οφείλετε αυτό»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Πιστεύω οφείλεται καθαρά σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες αρχικά, επειδή η γυναίκα την τελευταία 20ετια έχει μπει πολύ ενεργά στον «στίβο» της δουλειάς και της επαγγελματικής καριέρας, σε σημείο να συναγωνίζεται τον άντρα και τον υπερνικά. Αυτό λοιπόν της δημιουργεί πολύ άγχος και στρες! Ο άλλος λόγος θεωρώ ότι είναι ο μη προληπτικός έλεγχος, ακριβώς αυτά που είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, αν δηλαδή υπάρχει ιστορικό είναι αδιανόητο να μην ελέγχεται προληπτικά»!


ATHENS24: «Πόσο μπορεί η πλαστική χειρουργική να βοηθήσει την γυναικά που ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνου του μαστού –κυρίως στην ψυχολογία της – και να της ξαναδώσει την χαμένη αυτοπεποίθησή της»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Η πλαστική χειρουργική τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει πάρα πολύ στην αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού. Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού στην αποκατάσταση του μαστού είναι πάρα πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα αν λειτουργήσει όπως πρέπει. Δηλαδή την στιγμή που θα γίνει η εκτομή του καρκίνου, είτε γίνει με μαστεκτομή είτε γίνει με ογκεκτομή (όταν αφαιρείται μέρος του μαστού και όχι ολόκληρος όπως στην μαστεκτομή), θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να είναι στο ίδιο χειρουργείο και να γίνει η αποκατάσταση του μαστού στο ίδιο χειρουργείο. Στην Ελλάδα συνήθως η αποκατάσταση γίνεται σε δεύτερο χρόνο, καθώς είναι πολύ λίγα τα κέντρα που το προσφέρουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό για την ασθενή, η οποία δεν θέλει να υποβληθεί σε μια σειρά από χειρουργεία, θέλει με ένα χειρουργείο να αποκατασταθεί ο μαστός της. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του εξωτερικού, η οποία είχε αποδείξει με ποσοστά ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο σε μαστεκτομή και σε αποκατάσταση του μαστού με διατήρηση της θηλής, ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο ευτυχισμένες και πιο ψυχολογικά ανεβασμένες απ’ ότι γυναίκες που υποβάλλονταν σε δεύτερο χρόνο στην αποκατάσταση. Πρέπει λοιπόν όσο το συντομότερο δυνατόν να γίνεται η αποκατάσταση, γιατί παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχοκοινωνική υγεία της γυναίκας και στην επιστροφή της στους κανονικούς της ρυθμούς πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα».


ATHENS24: «Είναι απενοχοποιημένη η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας πλέον»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Τα τελευταία χρόνια έχει απενοχοποιηθεί η πλαστική χειρουργική με την άποψη ότι βλέπεις περισσότερο κόσμο να προσέρχεται στον πλαστικό χειρουργό και αυξάνεται συνεχώς και το ποσοστό των αντρών, διότι και ο άντρας πλέον προσέχει την εμφάνισή του. Μπορώ να πω ότι την τελευταία 5ετία έχει απενοχοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η πλαστική χειρουργική, κάτι το οποίο δεν ευσταθούσε παλιά, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι για να πας στον πλαστικό πρέπει να είσαι ένα άτομο του lifestyle».


ATHENS24: «Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται συνεχώς νέες μη επεμβατικές μέθοδοι που υπόσχονται τα ίδια ακριβώς με το «νυστέρι». Ποια είναι η άποψή σας και ποιος είναι ο κατάλληλος συνδυασμός»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Όντως τα τελευταία χρόνια έχουν ευρεθεί καινούργιες μη επεμβατικές μέθοδοι για αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η ρινοπλαστική. Αυτές οι μέθοδοι όντως έχουν άμεσο αποτέλεσμα, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το «νυστέρι». Το «νυστέρι» είναι μια επεμβατική μέθοδος με αποτέλεσμα όχι τόσο άμεσο με το μη επεμβατικό, αλλά έχει μεγάλη διάρκεια στην αποκατάσταση. Οι μη επεμβατικές μέθοδοι θέλουν μια συνέχεια, μια επαναληψιμότητα».


ATHENS24: «Υπάρχει επέμβαση ή επεμβάσεις από τις οποίες θα αποτρέπατε κάποιον»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Θα απέτρεπα κάποιον ασθενή να κάνει κάποια αισθητική επέμβαση αν δεν την χρειαζόταν και έχουν βρεθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπου έχει έρθει ο ασθενής και έχει ζητήσει κάποιες αισθητικές επεμβάσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο είτε του ωραίου και του σωστού είτε το όριο του παθολογικού σωστού. Παραδείγματος χάριν στην περίπτωση της κοιλιοπλαστικής δεν μπορείς να αφαιρέσεις όλο το λίπος από την κοιλιά, είναι λάθος ιατρικά διότι μετά θα υπάρξουν προβλήματα παθολογικά».


ATHENS24: «Υπάρχει όριο ηλικίας»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Δε υπάρχει όριο ηλικίας στις πλαστικές επεμβάσεις, εκτός αν μιλάμε για παιδιά. Οι πλαστικές επεμβάσεις στα παιδιά λόγω παθολογικών καταστάσεων υφίστανται, απλά πρέπει να έχουν περάσει κάποιο όριο ηλικίας. Στους ενήλικες δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας».


ATHENS24: «Σας έχουν ζητήσει ποτέ κάποια ασυνήθιστη επέμβαση»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Όχι, δεν μου έχει τύχει να μου ζητήσουν κάποια ασυνήθιστη επέμβαση».


ATHENS24: «Υπάρχουν άτομα που έχουν εθισμό ως προς τις πλαστικές επεμβάσεις και συνεχώς αναζητούν την «τελειότητα». Πως πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον πλαστικό χειρουργό και ποια τα όρια ανάμεσα στο εφικτό και στο πλασματικό»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Υπάρχουν άτομα τα όποια ξεπερνάνε τα όρια του εφικτού και ζητάνε από τον πλαστικό χειρουργό μια επέμβαση η όποια ξεπερνά τα λογικά πλαίσια και αγγίζει την παθολογική κατάσταση . Σε αυτό το σημείο ο πλαστικός χειρούργος πρέπει να αναλύσει τους κινδύνους που εγκυμονούν σε αυτή την απαίτηση από τον ασθενή και να προσπαθήσει να τον αποτρέψει από αυτήν».


ATHENS24: «Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής; Υπάρχουν «προσιτά» πακέτα για τον κόσμο που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια αισθητική επέμβαση»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση που βιώνει η χωρά μας τα τελευταία 10χρονια .Για το λόγο αυτό υπάρχουν προσιτές τιμές σε όλες τις θεραπείες , επεμβατικές και μη, οι οποίες απευθύνονται σε όλο τον κόσμο που θα θελήσει κάποια από τις υπηρεσίες της πλαστικής χειρουργικής».


ATHENS24: «Ποιες αρετές πρέπει κατά τη γνώμη σας να διαθέτει ένας πλαστικός χειρουργός για να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πελάτες του»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΗΣ:
«Οι αρετές που θα πρέπει να έχει κάθε γιατρός και όχι μόνο ο πλαστικός χειρούργος είναι ευγένεια ως προς τους ασθενείς , υπομονή για να ακούσει το προβληματισμό του ασθενούς και απλή τεκμηριωμένη άποψη ως λύση του προβλήματος για να γίνει κατανοητή από τον ασθενή».----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Πρωτομαγιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

  Την Πρωτομαγιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την άνοιξη στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με μουσική, χορό, πολλά παιχνίδια και μαγιάτικες δραστηριότητες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Συναυλίες «The Burger Project» 11.30 Ξέφωτο Οι Burger Project επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για να... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
  Η κατάρα της Γιορόνα (The Curse of La Llorona)

  Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1970 στο Los Angeles, η Anna Garcia είναι μια κοινωνική λειτουργός, η οποία καλείτε να διερευνήσει ένα περίεργο περιστατικό μιας μητέρας που κατηγορείται για παιδική κακοποίηση. Παρά τις προειδοποιήσεις της μητέρας, η Anna και τα δυο μικρά της παιδιά θα βρεθούν απέναντι σε ένα υπερφυσικό ον,... συνέχεια
 • ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

  Το θέατρο Ιλίσια- Βολανάκης βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στις οδούς Παπαδιαμαντοπούλου 4 και Βασιλίσσης Σοφίας (200 μέτρα από τη στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής) και έχει συνδέσει το όνομά του με τον μεγάλο μας θεατράνθρωπο Μίνω Βολανάκη. Το 2000 το θέατρο πέρασε στα χέρια της πασίγνωστης ηθοποιού Μιμής Ντενίση,... συνέχεια
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  «Με τα μάτια ανοιχτά»: 5ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ

  Από τις 18 ως τις 21 Απριλίου το Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ – που όλοι αγαπήσαμε – επιστρέφει για 5η φορά, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Φέτος η καρδιά του ελληνικού ντοκιμαντέρ θα χτυπήσει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντάς μας... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved