Home > News 24 > Πανόραμα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

13.06.2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ: «Δεν έχουμε περιθώρια για οράματα, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε»


Η Δήμητρα Κορμπά είναι ένας άνθρωπος με μια πολύ δραστήρια προσωπικότητα που ποτέ δεν εφησυχάζει. Γεννημένη στο Αιγάλεω, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορία-Αρχαιολογία και Νομικά και σε ηλικία μόλις 22 ετών ξεκίνησε την καριέρα της ως εκπαιδευτικός. Η αγάπη της για τα παιδιά και την παιδεία την οδήγησαν να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από την θέση της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού στο Δήμο Αιγάλεω, όπου και έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο. Τώρα πλέον και στις δύσκολες εποχές που ζούμε θέλησε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο έργο και για αυτό το λόγο αποφάσισε να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές ως Υποψήφια Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα (Β’ Αθηνών).


ATHENS24: «Καλησπέρα! Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσετε για τον εαυτό σου. Να γνωρίσουμε καλύτερα ποια είναι η Δήμητρα Κορμπά».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Μιλώντας για εμένα θα έλεγα ότι είμαι μια εντελώς αυτοδημιούργητη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στη δυτική Αθήνα σε σχετικά φτωχική γειτονιά, αλλά ιδιαίτερη, προσφυγική γεμάτη από ανθρώπους με αξίες, με ιδέες, με εργατικότητα, με συνοχή στην οικογένεια, με αγάπη για τον τόπο τους. Μέσα σε αυτό το χώρο θεμελίωσα τις δίκες μου αξίες, τους δικούς μου στόχους και θέλησα όλα αυτά να τα επιστρέψω στην κοινωνία από την οποία κατάγομαι. Αναφέρθηκα στον όρο αυτοδημιούργητη καθώς από τα παιδικά μου χρόνια βασανίζω τον εαυτό μου να προσφέρω ότι καλύτερο, την καλύτερή μου παρουσία, τόσο και στον επαγγελματικό ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και όσο και ως πολίτης του Δήμου Αιγάλεω».


ATHENS24: «Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική και πως πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στις βουλευτικές εκλογές στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Η πρώτη μου πορεία, αυτή στην οποία έδωσα ολοκληρωτικά τον εαυτό μου ήταν η εκπαίδευση και συγκεκριμένα η δουλειά που έχω κάνει με όλους τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγάλεω, στο οποίο κυρίως έχω υπηρετήσει. Από το 2006 όμως, μου κινήθηκε έντονα το ενδιαφέρον να εμπλακώ κατά κάποιο τρόπο στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην αυτοδιοίκηση του 1ου βαθμού στο Δήμο Αιγάλεω, εφόσον ανησυχούσα για το τι γίνεται με τους μαθητές μου και πώς μπορώ να τους βοηθήσω έξω από το σχολείο. Έτσι λοιπόν το 2006 έθεσα τον εαυτό μου στην κρίση του Αιγαλιώτικου λαού, ψηφίστηκα με πάρα πολύ καλή σειρά και έγινα Αντιδήμαρχος. Αυτή μου η εμπειρία – ταυτόχρονα με την εκπαίδευση στην οποία υπηρετούσα πάντα – μου έδωσε απεριόριστη ικανοποίηση, απεριόριστη χαρά, καθώς κατάφερα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να θέσω σε λειτουργία ένα πολύ δύσκολο και πολύ μεγάλο διαδημοτικό σχολείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Αυτό σήμερα φιλοξενεί παιδιά στον αυτισμό στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό και παιδιά με κινητά προβλήματα. Θέλω λοιπόν να πω ότι το πρώτο πείραμα της ενασχόλησής μου με την αυτοδιοίκηση ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Η ικανοποίηση και η χαρά που πήρα από αυτό που έκανα, και όχι μόνο, από τους παιδικούς σταθμούς που ασχολήθηκα και τους οποίους οργάνωσα και άνοιξα τον 11ο, ήταν τόσο μεγάλη ώστε αποφάσισα να προχωρήσω μετά από το κύκλο της αυτοδιοίκησης και να περάσω σε μια άλλη διεκδίκηση στις εθνικές εκλογές, ως υποψήφια βουλευτής με το συγκεκριμένο κόμμα. Για να απαντήσω για την επιλογή μου και τη θέση μου στη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλω να πω ότι από την πρώτη πολιτική μου τοποθέτηση εντάσσομαι στο φιλελεύθερο κόμμα και στην ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Εντάσσομαι και πιστεύω στον τρόπο που λειτούργησε, στις ιδέες, στις αξίες, στον τρόπο που προωθεί την ανάπτυξη της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν θεώρησα ότι στην παρούσα φάση και για την βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης της χώρας, για τη μετάβαση από μία πολιτική στασιμότητα, ίσως και οπισθοδρόμηση σε πρόοδο και ανάταξη, ότι θα έπρεπε να ενταχθώ στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας πιο ενεργά, πιο δραστικά, πιο ουσιαστικά και να λάβω μέρος στις εθνικές εκλογές ως υποψήφια του κόμματος».


ATHENS24: «Πως βλέπετε την Ελλάδα του σήμερα μέσα από την οικονομική κρίση; Τι θα θέλατε να αλλάξετε ριζικά»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Αυτό που με πονά περισσότερο απ’ όλα σήμερα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα φτωχαίνει πληθυσμιακά και ιδιαίτερα βέβαια αυτή η συρρίκνωση του πληθυσμού, αυτό το μαράζωμα, που έχει να κάνει με τις λίγες γεννήσεις και με τον ξενιτεμό των παιδιών μας, το λεγόμενο «brain drain». Αυτή η εξαγωγή των καλύτερων μυαλών, των σπουδαγμένων, των νέων που δώσαμε την ψυχή μας, δώσαμε το κεφάλαιο το οικονομικό αλλά δώσαμε και το πνευματικό και το ηθικό μας κεφάλαιο να τους μεγαλώσουμε, να τους «ανδρώσουμε» και να τους έχουμε δικό μας πλούτο και δικό μας καμάρι, αυτό το «υλικό», το έμψυχο «υλικό», το πνευματικό «υλικό», το χάνουμε. Φεύγει και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής και γίνεται παράγοντας προόδου αλλού και όχι στην Ελλάδα, αυτό λοιπόν με πονά και θέλω να ανατραπεί , όπως επίσης και η οικονομική δυσχέρεια, η δυσπραγία, η φτώχεια, που σαφέστατα είναι η αιτία για το προηγούμενο φαινόμενο και για πολλά άλλα που συμβαίνουν στη χώρα. Αυτή η φτώχεια που οφείλεται στη μη ανάπτυξη, στην συρρίκνωση του εισοδήματος και στη βαριά φορολογία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη και σ' όλη την Ελλάδα γενικώς. Όλα αυτά με κινούν και με προβληματίζουν ώστε να ταχθώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αντιμετώπισή τους. Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω, βέβαια, το σοβαρό πρόβλημα και θέμα της κοινωνικής ασφάλειας, καθώς η ασφάλεια για το πολίτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά και σήμερα απουσιάζει. Απουσιάζει η ασφάλεια στο σπίτι, στο δρόμο στους κοινωνικούς χώρους, οπουδήποτε. Ο πολίτης νιώθει ότι είναι εγκαταλελειμμένος, ότι είναι εκτεθειμένος και ότι η ζωή του, όπως και η περιουσία του τίθεται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο. Αυτά λοιπόν είναι θέματα που με προβληματίζουν ως πολίτη, ως πολιτικό ον και ως εκπαιδευτικό και για τα οποία θα ήθελα να αγωνιστώ και να προσφέρω».


ATHENS24: «Είστε ένας άνθρωπος που ζει και «παλεύει» για τα πιστεύω του και τα ιδανικά του. Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νέος ανθρώπους σ’ αυτό το δύσκολο σημείο που βρισκόμαστε ως λαός τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Αυτό που θα έλεγα στους νέους, στις απεριόριστες δεκάδες ή και εκατοντάδες μαθητών που έχω διδάξει, αλλά και σε κάθε νέο στην Ελλάδα, με πάρα πολύ αγάπη, είναι να μην παραιτηθούν από τον αγώνα, να μην απογοητευτούν απ' όσα συμβαίνουν γύρω τους, να μην αρκεστούν σε μία ζωή μεσότητας με την πολιτική των επιδομάτων ανεργίας, των μερισμάτων στο τέλος του έτους, όλων αυτών των μεθόδων που είναι εύκολες και εύπεπτες και μπορεί να βάζουν το νέο σε μια αδράνεια και σε μια παθητικότητα, καταστρέφοντάς τον στην ουσία. Ο νέος άνθρωπος και κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στόχο την εργασία, την άνοδο, την προκοπή, την αριστεία. Η αριστεία είναι σκοπός ζωής, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, δεν μπορεί ο νέος άνθρωπος να παραιτηθεί είτε με την ιδέα ότι πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν ανατρέπονται είτε με την ιδέα ότι καλά είμαστε έτσι δεν πειράζει, περνάμε μέτρια, αλλά περνάμε. Ούτε το ένα θα με ικανοποιούσε ποτέ ούτε το άλλο, ο νέος είναι από τη φύση του αγωνιστής, πρέπει να έχει όραμα, γιατί τίποτα καλό δεν προκύπτει χωρίς αγώνα και βέβαια πρέπει να μάθει να επιλεγεί γιατί η επιλογή η σημερινή, στην παρούσα φάση και οποιαδήποτε άλλη επιλογή μας στο πολιτικό, στο προσωπικό και στον κοινωνικό μας χώρο δημιουργεί την ευτυχία ή τη δυστυχία μας».


ATHENS24: «Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουν πολιτική συνείδηση και επίγνωση της αξίας της ψήφου τους στις εκλογές ώστε να μην προτιμήσουν να απέχουν»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι γενικά ένας πολίτης που δεν είναι αδιάφορος, που θέλει να συμμετέχει , που ψάχνει τον τρόπο να επικοινωνήσει με την εκάστοτε κυβέρνησή του, αλλά δεν τον βρίσκει αυτό τον τρόπο. Από αυτό, απογοητεύεται πάρα πολύ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει απογοητευτεί εξαιρετικά από τις πολιτικές που επιβλήθηκαν και έχει απογοητευτεί και από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία λειτουργούν γι’ αυτόν ως πρότυπο. Η πολιτική ζωή δυστυχώς – ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία – από αυτά που είδαμε να γίνονται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχει δείξει την κακή της πλευρά, έχει δείξει – και με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης – ότι ο πολιτικός δεν είναι το ανώτερο ον που πολέμα για τη δημοκρατία και για την πόλη του, είναι αυτός που άλλα λέει και άλλα εννοεί, αλλά υπόσχεται και αλλά πράττει. Επίσης χρησιμοποιεί τους θεσμούς κατά κρίση και βούληση και κατά συμφέρον ενίοτε. Δεν είναι επιτρεπτό λόγου χάρη σε μία κυβέρνηση – εφ’ όσον αρχή της Δημοκρατίας είναι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών – να παρεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Για τον πολιτικό – κατά την άποψή μου – η επιλογή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι απαράδεκτη. Από τέτοιες συμπεριφορές, ο πολίτης απογοητευμένος αποστασιοποιείται, απομακρύνεται, παύει και να ενημερώνεται και εν κατακλείδι επιλέγει και με λάθος τρόπο».


ATHENS24: «Αν σας δινόταν η ευκαιρία να κυβερνήσετε την Ελλάδα έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ποιο θα ήταν το πρώτο σας μέλημα»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Το πρώτο που θα ήθελα να κάνω είναι να βοηθήσω την οικογένεια, αντιμετωπίζοντας την ανεργία, την φτώχεια, την υπογεννητικότητα και την απώλεια των νέων κατά την μετακίνηση τους σε άλλες χώρες. Η οικογένεια είναι ο πυρήνας. Από αυτήν εξαρτάται η καλή γέννηση, η καλή ανατροφή, η καλή επαγγελματική εξέλιξη και ο πλούτος πατρίδας. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε»!


ATHENS24: «Πως οραματίζεστε την Ελλάδα του αύριο»;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΜΠΑ:
«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε περιθώρια για οράματα, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να προβούμε σε πράξεις. Δεν θέλω καν να οραματίζομαι θέλω να δουλέψω, για αλλαγή στο οικονομικό σκηνικό της χώρας, έξοδο από τη πενία, με ανάπτυξη – στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μείωση της βαριάς φορολογίας για να αναπνεύσει ο λαός, σωστή και ολοκληρωμένη παιδεία, πραγματικό δικαίωμα στην υγεία σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών, στήριξη και θεμέλιο για την ασφάλεια των πολιτών, πραγματικές πόλεις με υποδομή, με δρόμους, με πάρκα, με σχολεία, προστασία στο περιβάλλον, προστασία στη κοινωνική ζωή και στο πολιτισμό. Όλα αυτά τα θεωρώ θεμελιώδη ώστε αύριο η κοινωνία μου να ξεφύγει από το τέλμα, να ανοίξει τους ορίζοντες της, να χρησιμοποιήσει το πραγματικό σοβαρό υλικό της νεότητας για την ανάταξη της και να συναγωνιστεί τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πολύ περισσότερο όλες τις προοδευμένες στον πλανήτη. ¶λλωστε η Ελλάδα έδωσε τα φώτα και δεν μπορεί να είναι μισό βυθισμένη σε ένα οικονομικό, τουλάχιστον, σκοτάδι».


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα
Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved