Home > Συναυλίες > Συναυλιακά Νέα

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΑ ΝΕΑ

01.08.2022

ΚΟΑ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα 2022-2023

Το πρόγραμμα για το 2022-2023 ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας εγκαινίασε μεταξύ άλλων και συνεχίζει με επτυχία το «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» συνδέοντας τον σύγχρονο ακροατή με τη συμφωνική μουσική μέσα από διαδραστικές συναυλίες. Και με το βλέμμα στραμμένο στους νέους μουσικούς ξεκινά μία νέα συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών. Όπως επίσης κι ένα νέο κύκλο συναυλιών - συνομιλιών για τους σπουδαστές μουσικής και τους γονείς τους σε Ωδεία της Αθήνας, επεκτείνοντας το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό της έργο.

Σήμερα, με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΚΟΑ προσδοκά να πολλαπλασιάσει την διαδικτυακή της παρουσία και παράλληλα να δημιουργηθεί μία αξιόπιστη αρχειακή πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Λουκά Καρυτινό, «η ΚΟΑ κατέθεσε τρεις προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.200.000 ευρώ, που, μετά από αξιολόγηση, έγιναν αποδεκτές από το ΥΠΠΟΑ, το οποίο και δρομολογεί τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τους φορείς του. Σημαντικό σκέλος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εκσυγχρονίσει τις διοικητικές και οργανωτικές υπηρεσίες και διαδικασίες της Ορχήστρας. Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προχωράμε παράλληλα σε θεσμικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας το νέο οργανόγραμμα της Κ.Ο.Α. (που παραμένει ίδιο από το 1942) και τον κανονισμό λειτουργίας μας. Πολύ σημαντική - αλλά και δυστυχώς επίκαιρη - πρωτοβουλία του υφυπουργού που πήρε σάρκα και οστά είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος πλέον διέπει την εργασία και την καθημερινότητά μας».

Στο νέο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα εμφανίζονται μεγάλα διεθνή ονόματα, πρώτες εκτελέσεις νέων Ελλήνων ερμηνευτών, αναθέσεις έργων σε Έλληνες συνθέτες, αφιερώματα, μια μεγάλη συναυλία για την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το πλούσιο μουσικό απόθεμα του μικρασιατικού ελληνισμού και άλλες αξιομνημόνευτες εμφανίσεις.

Η Ορχήστρα στις 18 Ιουλίου αποτίει με τη συναυλία της στο Ηρώδειο φόρο τιμής στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος είχε άλλωστε διατελέσει διευθυντής της ΚΟΑ από το 1976 έως το 1982 - όπως και ο Γιάννης Ιωαννίδης, τον οποίο τίμησε στην εναρκτήρια συναυλία τής προηγούμενης καλλιτεχνικής περιόδου.

«Στην περίπτωση του Μάνου, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού πριν λίγο καιρό ο γιος του, Γιώργος Χατζιδάκις, μας δώρισε τη μουσική βιβλιοθήκη και το αρχείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων» ανακοίνωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός, στην πρώτη για εκείνον δια ζώσης παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος από τότε που ανέλαβε την διεύθυνση της ορχήστρας, τον Οκτώβριο του 2020.

«Στο τιμόνι της ΚΟΑ βρίσκεται ένα πρόσωπο αξιόπιστο που θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου» αντιχαιρέτησε ο Γιώργος Χατζηδάκις, στη συνέντευξη Τύπου σήμερα, τον Λουκά Καρυτινό «ο οποίος διευθύνει έργα Χατζηδάκι, αθόρυβα, αποτελεσματικά και με τον μεγαλύτερο σεβασμό».

Στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Μαλλιάρας, τονίζοντας ότι η συνεργασία Πανεπιστημίου και ΚΟΑ "είναι μία κίνηση προς την θεμελίωση μουσικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου". Ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο «Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» και στον ενθουσιασμό που εισπράττει, όπου ταξιδεύει, γι' αυτές τις πρωτότυπες διαδραστικές συναυλίες, οι οποίες ήταν sold out. Η δρ. Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Μαγδαληνή Καλοπανά τόνισε τη μουσικολογική αξία της Έκτης Συμφωνίας του Δημήτρη Δραγατάκη, στον οποίο, μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται αφιέρωμα. Ακόμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και συνθέτης, Φίλιππος Τσαλαχούρης υπογράμμισε τη σημασία και την αξία παραγγελιών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε Ελληνες συνθέτες, ενώ, ως διευθυντής του Ωδείου Αθηνών μνημόνευσε την καταγωγή της ΚΟΑ, που προέρχεται από την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Μεταξύ των ομιλητών, η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Νάντια Κοντογεώργη έδωσε τη δική της νότα αισιοδοξίας και χαράς όπως άλλωστε αρμόζει στο κλίμα του επερχόμενου πρωτοχρονιάτικου γκαλά με τίτλο Μιούζικαλ στο οποίο συμμετέχει. Ο Εξάρχων της Ορχήστρας Δημήτρης Σέμσης στάθηκε στο πρόγραμμα μουσικής δωματίου, των πολλών σχημάτων της Ορχήστρας. «Μια ευκαιρία», όπως είπε, «να έρθουν πιο κοντά οι μουσικοί μέσα από τις πιο στενές συνεργασίες που επιτρέπουν τα μικρά σχήματα, αλλά και να συναντήσουν το κοινό. Τους ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο, δεν παρακολουθούν μια συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σεζόν 2022-2023 στην διεύθυνση https://www.koa.gr/events/

 

Περισσότερα θέματα


 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  Πολιτιστικός Αύγουστος στην Αθήνα

  Μόνο πολιτιστικά «αδιάφορος» δεν είναι και ο φετινός Αύγουστος στην Αθήνα, καθώς μια σειρά από εκδηλώσεις δηλώνουν έντονα την παρουσία του πολιτισμού στο κλεινόν άστυ ακόμα και για τον πιο «ήσυχο» μήνα του χρόνου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε, ενδεικτικά, μια μικρή επιλογή από τις ενδιαφέρουσες δράσεις του Αυγούστου, αλλά και από... συνέχεια
 • THE ELLINIKON EXPERIENCE PARK
  Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι

  Πρωτότυπες δράσεις με άξονα τους τομείς της βιωσιμότητας, του πολιτισμού, της ευεξίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που ανακοίνωσε η Lamda Development για το The Ellinikon Experience Park. Όπως επισημαίνεται το Πάρκο φιλοξένησε πρόσφατα με επιτυχία, το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας και συνεχίζει όλο... συνέχεια
 • SONGLINES
  Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

  Από 14 Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου, 2022, το annexM παρουσιάζει στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής την in situ έκθεση της Κατερίνας Κατσιφαράκη με τίτλο Songlines σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση. Διάσπαρτες σε 19 σημεία του Κήπου νέες in situ παραγωγές και αναπλαισιώσεις προηγούμενων έργων στο φυσικό εκθεσιακό περιβάλλον, παρουσιάζονται εν μέρει... συνέχεια
 • ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 8 – 14 Αυγούστου, 2022

  140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών- performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους 70 παραγωγές 66 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία 12 περιφέρειες … — Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν 7 & 8 Αυγούστου • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου |Θέατρο Πώς μοιάζουνε οι άνθρωποι! Άμα τους αφήνουμε ελεύθερους αμέσως ενώνονται,... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½

Σχετικά links

 

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved