Home > Συναυλίες > Συναυλιακά Νέα

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΑ ΝΕΑ

06.05.2023

LEGALIZE CANNABIS PROTESTIVAL | 16ο ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ
6 ΜΑΗ 2023 | ΘΗΣΕΙΟ (ΗΣΑΠ)





Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δράσης Global Marijuana March, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καλούμε σε μια μουσική διαμαρτυρία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο Θησείο (ΗΣΑΠ).
Μουσικές από FUNDRACAR ACOUSTIC, HASTA BRASSTA, DJ SILENCE + GUESTS, REGGAEWISE SELECTORS, BIG SHINE, KILLEMIL.
Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ (Legalize Cannabis Protestival) επιστρέφει στα δρώμενα της Αθήνας για 16η χρονιά και ξαναβάζει την κάνναβη στον πολιτικό διάλογο και την κοινωνική διεκδίκηση. Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη και διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας!
Ελευθερία στο φυτό και ελευθερία σε όσους το χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο. Όχι στην αυστηρά εμπορική εκμετάλλευσή της κάνναβης, όχι στις πατέντες και τα ολιγοπώλια. Δικαίωμα στην οικιακή καλλιέργεια, στη θεραπεία και την προστασία της υγείας. Υπεύθυνη και ασφαλή χρήση για όσους ενήλικες το επιθυμούν, πρόληψη και επιστημονικά υπεύθυνη ενημέρωση για τους ανήλικους.
Χορηγοί: ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, KANNALITE, OLYMPIANS HEMP, SPORADIKO.GR, HEMPOIL SHOP, ORGANIC GROWSHOP.
Υποστηρικτές:
Ηλιόσποροι, ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α- Γιώργης Οικονομόπουλος, Σύλλογος Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής χρήσης Κάνναβης, Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ- Μαμάδες για την Κάνναβη, Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο Παραγωγών Κάνναβης (ΠΕΣΠΑΚΑΝΝ), Cannabis Cycling Team, Generation Act, Σύλλογος ΚανναΒοιωτία, 1η Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, Forum gr420.info, The Greenman Show, Hot Box, Εκδόσεις του Κάμπου, Athens Tsakalia, ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Hemp Heals, Olympians Hemp, Sputnik Magazine, Ανοιχτή Πόλη, Πράσινο & Μωβ, Διαδικτυακές Ομάδες: Cannabis’ Friends (3,600 μέλη), Η Φαρμακευτική Κάνναβη- για το Παιδί, την Οικογένεια, τον Άνθρωπο μας (27,008 μέλη), Καλλιεργώ την Υγεία μου (7,600 μέλη), Αυτισμός και κάνναβη- δοσολόγηση με λάδι πλήρους φάσματος (1,500 μέλη).
Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, αλλά κατακτώνται δημόσια και επώνυμα. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις ίδιες τις ουσίες, γι’ αυτό και εμείς διεκδικούμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουμε τη βλάβη στην κοινωνία και την οικονομία. Η αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και η νομιμοποίηση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για τους ενήλικες πολίτες της χώρας, είναι το κύριο μέσο για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.
Οι εξαρτήσεις στο σύνολό τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητα των ουσιών και τα επιστημονικά δεδομένα, όχι στη βάση ιδεοληψιών χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικές αλλάζουν προς όφελος της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και των δικαιωμάτων ενός υπολογίσιμου ποσοστού της κοινωνίας που χρησιμοποιεί κάνναβη.
Οι απαγορευτικές πολιτικές και η καταστολή οδηγούν στην περιθωριοποίηση και την εγκληματοποίηση, ενώ έχουν διογκώσει την προβληματική χρήση και την πολυτοξικομανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει μια τραγική πρωτιά στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με δεδομένα ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκαν 240 θάνατοι μεταξύ 2.406 χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Η θνησιμότητα είναι 17 φορές μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού αντίστοιχης ηλικίας και φύλου και συγχρόνως είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, όπου κυμαίνεται από 0,8 έως 1,6 ανά 100 χρήστες ετησίως.
Η απαγόρευση της κάνναβης έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ποιοτικού ελέγχου, την κακή ποιότητα προϊόντων που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, τις ποικιλίες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε THC που μεγαλώνουν σε τεχνητές συνθήκες παρανομίας και όχι με φυσικό τρόπο, την προώθηση ημι-συνθετικών ουσιών που κινούνται στα όρια του νόμου (πχ HHC), αλλά και το πιο σημαντικό απ’ όλα, την μεγαλύτερη από ποτέ παραγωγή και διάθεση κοκαΐνης και ηρωίνης στην παγκόσμια αγορά.
Γι’ αυτό όσοι υποστηρίζουν ακόμα την απαγόρευση της κάνναβης δουλεύουν για το οργανωμένο έγκλημα και αποτελούν τα κυκλώματα που το συντηρούν. Είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο το 10-12% του πληθυσμού της χώρας που χρησιμοποιεί κάνναβη και να οδηγούνται στα παράνομα κυκλώματα οι ασθενείς, αλλά και στην παραβατικότητα. Είναι εγκληματικό να ξοδεύονται τόσοι πολύτιμοι πόροι (ανθρώπινοι και οικονομικοί) σε αποτυχημένες πολιτικές που είναι πιο βλαπτικές από τις ίδιες τις ουσίες.
Αντίθετα πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, ότι όπου έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη έχει οδηγήσει σε μείωση της εγκληματικότητας, των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, των αυτοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και της κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού και εξαρτησιογόνων ουσιών και φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική έρευνα του 2023, στις ΗΠΑ όπου 36 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση και 21 την ψυχαγωγική, υπάρχουν “ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία” ότι η νομιμοποίηση αύξησε τη χρήση στους ανήλικους. Αντίθετα υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι οι ενήλικες μείωσαν τη χρήση αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα η χρήση κάνναβης δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία όσων την καταναλώνουν τακτικά. Επίσης η ψυχαγωγική χρήση φαίνεται να έχει ελάχιστη επιρροή στην εμφάνιση ψυχιατρικών νοσημάτων από ενήλικες, ενώ άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά διαγνώσεων που σχετίζονται με ψύχωση ή συνταγογραφούμενων αντιψυχωσικών στις πολιτείες των ΗΠΑ με νόμιμη την ψυχαγωγική κάνναβη.
Στην Ελλάδα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω με τη κάνναβη. Αναπτύσσεται δυστυχώς ένα υποκριτικό πλαίσιο όπου για κάποιους επιτρέπεται η χρήση και για άλλους όχι, ενώ η παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης έχει ενταχθεί σε ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς. Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες την χρησιμοποιούν τακτικά, είτε ως ασθενείς, είτε ψυχαγωγικά, και ενώ θεωρητικά έχει επιτραπεί η φαρμακευτική χρήση ήδη από το 2017, οι ασθενείς δεν έχουν ακόμα στην διάθεσή τους νόμιμα θεραπευτικά σκευάσματα και οι πολίτες συνεχίζουν να συλλαμβάνονται και να διαπομπεύονται για μικροποσότητες κάνναβης. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο συνολικός αριθμός των κατηγορηθέντων το 2019 ήταν 12,356 άτομα, το 2020 ήταν 9,833 άτομα και το 2021 ήταν 8,995 άτομα, ενώ σημειώνεται ότι μεταξύ των ατόμων περιλαμβάνονται κυρίως δράστες που κατηγορήθηκαν για χρήση - κατοχή, κατά κύριο λόγο Ελλήνων, και πολύ μικρότερος αριθμός διακινητών.
Το παράνομο εμπόριο είναι μεγαλύτερο από ποτέ, όπως και τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος, και παρά τις αυστηρές κατασταλτικές πολιτικές οι ελεγχόμενες ουσίες που καταναλώνονται είναι πιο πολλές από ποτέ, με πιο διαδεδομένη ανάμεσά τους την κάνναβη. Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ (2022), σχεδόν ένας στους 5 (21,6%) μαθητές της Γ΄ Λυκείου (17-18 ετών) έχει κάνει έστω και μία φορά χρήση κάνναβης, με έναν στους σχεδόν 8 (12,1%) μαθητές της τάξης αυτής (κυρίως αγόρια) να αναφέρει ότι έχει επαναλάβει τη χρήση της τουλάχιστον 3 φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο. Όπως επισημαίνεται, τα ποσοστά της χρήσης κάνναβης στους εφήβους είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από μία 12ετία παρά τις κατασταλτικές πολιτικές. Αντίστοιχα, το 11% των ενήλικων πολιτών (18-64 ετών) έχει δοκιμάσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 το ποσοστό φτάνει το 17%.
Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών έρευνες στα λύματα της Αττικής έδειξαν ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (2020), έγινε διπλάσια χρήση κοκαΐνης από την προ κορονοϊού εποχή και μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η χρήση κάνναβης έφτασε στα επίπεδα του τσιγάρου. Καθημερινά, καταλήγουν στη μονάδα της Ψυττάλειας 155 κιλά κάνναβης (από 185 το 2019 και 422 το 2015), και 113 κιλά νικοτίνης από 183 κιλά το 2019. Η κατανάλωση κοκαΐνης ξεπέρασε τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, σημειώνοντας σε σύγκριση με το 2019 αύξηση της τάξεως του 67%. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η χρήση της έχει αυξηθεί κατά 650% σε σύγκριση με το 2019, ενώ εκείνη της μεθαμφεταμίνης κατά 37%.
Με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις στην Ελλάδα καταναλώνεται τουλάχιστον 1,5 τόνος κάνναβης την εβδομάδα, δηλαδή 6 τόνοι τον μήνα ή περίπου 72 τόνοι τον χρόνο, με «εμπορική» αξία στην παράνομη αγορά γύρω στα 865 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Η εκτιμώμενη συνολική «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης το 2021 ξεπέρασε το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή συνολικός τζίρος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που καταλήγει στο οργανωμένο έγκλημα.
Με αυτό τον τρόπο, όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη οδηγούνται στα ίδια άτομα που εμπορεύονται τις πιο επικίνδυνες- τοξικές ουσίες, κάνοντας τους έτσι εξαρτημένους από τα παράνομα κυκλώματα που θησαυρίζουν.
Στη βιομηχανική κάνναβη ενώ είναι ρυθμισμένη η καλλιέργειά της από το 2016, κάθε χρόνο χτίζεται ένα περιοριστικό πλαίσιο που δεν ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου και οι Έλληνες παραγωγοί είναι όμηροι του κράτους σε ότι αφορά την μεταποίηση, τις πιστοποιήσεις και τις εξαγωγές. Οι πολιτικές σχεδιάζονται ερήμην των παραγωγών, που αντί να αυξάνουν συρρικνώνονται λόγω του περιοριστικού πλαισίου.
Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από πέντε χρόνια και σίγουρα είναι καλύτερα από τα πρώτα «πέτρινα» χρόνια (2005-2015) που ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία. Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή από την αστυνομία σε ότι αφορά μικροποσότητες κάνναβης, υπάρχουν υποθέσεις κατοχής και οικιακής καλλιέργειας που στα δικαστήρια κρίθηκαν ως ατιμώρητες, ενώ υπάρχουν ρυθμιστικά πλαίσια για την φαρμακευτική και την βιομηχανική κάνναβη, ακόμα και αν είναι ανεπαρκή και χαμηλότερα των περιστάσεων και της διεθνούς εμπειρίας. Παρόλα αυτά, η κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα και να τιμωρείται με σύλληψη, αυτόφωρο, δικαστικά έξοδα, πρόστιμο και τρίμηνη φυλάκιση, καθώς και διαπόμπευση ιδιαίτερα στην επαρχεία.
Η κάνναβη είναι από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με ιστορία άνω των 10.000 ετών, ενώ η παράλογη απαγόρευσή της αφορά μόλις 3-4 γενιές (περίπου 100 χρόνια) και έχει καθαρά οικονομικά και ρατσιστικά κίνητρα. Η κάνναβη παραδοσιακά ήταν τρόφιμο, φάρμακο, ένδυση, σκοινιά, πανιά και φωτιστικό μέσο, μεταξύ άλλων. Πλέον έχει αποδειχθεί ότι έχει δεκάδες χιλιάδες χρήσεις και συμβάλλει με πολύ θετικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα για να αποκατασταθεί το κύρος της κάνναβης και να μπει σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο ρύθμισης για όλες τις χρήσεις (ιατρική- φαρμακευτική, διατροφική, βιομηχανική, και ψυχαγωγική για τους ενήλικες). Καμιά ουσία δεν είναι ακίνδυνη και δεν είναι όλες οι ουσίες για όλους. Σίγουρα πάντως η κάνναβη δεν προκαλεί τοξική εξάρτηση και είναι αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή από τον καπνό και το αλκοόλ, άρα πρέπει να ρυθμιστεί αντίστοιχα, γιατί η χρήση ουσιών είναι θέμα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης.
Το 16ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ διεκδικεί για μια ακόμη χρονιά, δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για την κάνναβη και τις ουσίες εν γένη. Καλούμε την Πολιτεία να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσουμε να στρουθοκαμιλίζουμε σαν κοινωνία και να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την χρήση ουσιών μόνο πίσω από κλειστές κουρτίνες. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο πλαίσιο νόμιμης ρύθμισης της κάνναβης που να αξιοποιεί την εμπειρία της Γερμανίας, της Μάλτας, και του Καναδά, μεταξύ άλλων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και διεκδικούμε κάτι αυτονόητο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Καλούμε σε μια πολιτισμική αναγέννηση της κάνναβης, στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας κάνναβης πέρα από τα στερεότυπα, και σε έναν ενημερωτικό αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, διεθνώς εφαρμοσμένες με επιτυχία και στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών, ανήλικων και ενήλικων. Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, όπως το τέλος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ οδήγησε στην ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση τον προηγούμενο αιώνα. Σε εκατό χρόνια η απαγόρευση της κάνναβης θα μας φαντάζει όσο παράλογη ακούγεται σήμερα η ποτοαπαγόρευση. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε κάνναβη και απαιτούμε νομιμότητα και ανθρωπιά.
Καμιά σύλληψη για κάνναβη. Αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και της οικιακής καλλιέργειας. Διάθεση από μη-κερδοσκοπικά σωματεία και αδειοδοτημένα καταστήματα. Υιοθέτηση προτύπων για την διασφάλιση της ποιότητας. Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού (ή Υπηρεσίας) Κάνναβης. Ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση της κάνναβης, καθώς και για τους κινδύνους και τα οφέλη από την χρήση προϊόντων κάνναβης. Εκτενή προγράμματα ενημέρωσης και μείωσης της βλάβης για ανήλικους και ενήλικους.


Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη!

Όλοι μαζί μπορούμε (video spot): www.youtube.com/watch?v=i9RlQ2YFu-Y


6 ΜΑΗ 2023 | ΘΗΣΕΙΟ (ΗΣΑΠ) | 18.00 – 00.00 | GMM/420 PUBLIC SMOKE-OUT

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½

Σχετικά links

 

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved