Home > Γεύσεις > Υπόλοιπα είδη

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ

ATHIOOC 2020
Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena








Με επιτυχία, εν μέσω πανδημίας, διοργανώθηκε στην Ελλάδα ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, ένα από την Κίνα! Με τη συμμετοχή 430 δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 17χώρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του 5ουδιεθνούς διαγωνισμούελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που φέτος έλαβε χώρα στα Σπάτα, 11 έως 13 Ιουνίου, 2020. Τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπως προέκυψαν από την εικοσαμελή κριτική επιτροπή, είναι αναρτημέναστον ιστότοπο www.athenaoliveoil.gr.

Η επιτροπή απένειμεσυνολικά 350μ ετάλλια: 48 χάλκινα, 95 αργυρά, 159 χρυσά και 48 μεγάλαχρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω). Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη ένα ελαιόλαδο από την Κίνα, το Xiangyu Coratina της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development από την Gansu της περιοχής Longnan. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο παραχθέν από την πιο διαδεδομένη Iταλική ποικιλία ελιάς, κορατίνα, πατρίδα της οποίας είναι η Τοσκάνη.Καλύτερο Eλληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιοαπό τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Ήταν αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά Eλληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβηγια πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα Eλληνικό ελαιόλαδο τη φορά εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο και την πρώτη χρονιάτου διαγωνισμού(2016) κανένα.

Το 2019, ήταν μία εξαιρετικήχρονιά για την ελαιοπαραγωγή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και γιαπολλές άλλες χώρες και αυτό αντικατοπτρίζεται στην εκρηκτικήαύξηση των διακρίσεωντου Athena, από το 55%πέρυσι (μια ιδιαιτέρως κακή εσοδεία για το ελαιόλαδο), στο81% των ελαιολάδων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό φέτος.

Περισσότερο όμως από ποτέ, η ποιότητα της παραγωγής 2019-2020 αποτυπώνεται στην αύξηση των φετινών διακρίσεων γιατα ελληνικά ελαιόλαδα: 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια. Με άλλα λόγια,το ποσοστό 34,5%, που αφορούσε τις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων πουσυμμετείχαν στο διαγωνισμόπέρυσι, φέτος υπερδιπλασιάστηκεκαι έφτασε το 74,5%. Αλλά και ο αριθμός συμμετοχών στον Athena αυξήθηκε φέτοςπερισσότερο από 18% σε σχέση με πέρυσι, όπως συμβαίνει, άλλωστε,κάθε χρόνο, από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Η συμμετοχή των Eλληνικών ελαιολάδων αυξήθηκε γενναία, κατά 35%, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελούντο 59% του συνόλου. Καταδείχθηκε, έτσι, η όλο και αυξημένη εμπιστοσύνη των Eλλήνων ελαιοπαραγωγών στο θεσμό. Οι υπόλοιπες χώρες που έστειλαν φέτος ελαιόλαδά τους στην Ελλάδα για να αξιολογηθούν, ήταν η Αλγερία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κροατία, o Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Τυνησία.

Τα δείγματααπότο εξωτερικό ήταν 176, δηλαδή περίπου όσα και πέρυσι. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, ο διεθνής χαρακτήρας του Athenaήταν και πάλι αδιαμφισβήτητος, παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε τησύνθεση της κριτικής επιτροπής και με ξένους κριτές, στηγνωστή αναλογία1/3 Έλληνες, 2/3 ξένοι(φέτος η επιτροπή του διαγωνισμού συστάθηκε αναγκαστικά αποκλειστικά από Έλληνες κριτές, που επιλέχθηκαν με τη μέγιστη επιμέλεια).

Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε 3 ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο την τελευταία ημέρα οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει ως «επισκέπτες-δοκιμαστές» και τέσσερις από τους πιο γνωστούς Έλληνες αρχιμαγείρους, τον Νίκο Θωμά, τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Γκίκα Ξενάκη και την Ντίνα Νικολάου, με στόχο την προώθηση των premium Eλληνικών ελαιολάδων στους χώρους υψηλής γαστρονομίας.

Όπως και πέρυσι, ο Athena δεν χρησιμοποίησε έντυπη φόρμα αξιολόγησης. Την έχει αντικαταστήσει με επιπαλάμιους υπολογιστές(tablets) και πρωτότυπο λογισμικόπου σχεδιάστηκε ειδικάγια το διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόποη διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και πιο γρήγορα και μεακόμα υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Κάθε χρόνο, ο ATHENA διεξάγεταισε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξή της και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο, τους ∆ελφούς και το Ναύπλιο, η φετινή, 5η διοργάνωση, θα γινόταν στη Λέσβο, κάτι που προγραμματίζεται πια για του χρόνου, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Έτσι, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός Athenaδιοργανώθηκε στα Σπάτα, στον καλαίσθητο και λειτουργικό Πύργο Πετρέζα. Επίσης λόγω της πανδημίας, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


Περισσότερα Ανατολίτικα...

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved