Home > Γεύσεις > Η πρότασή μας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΥΓΕΙΑ
Τα προβιοτικά και το ελαιόλαδο συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου



Τον σημαντικό ρόλο του εντέρου στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου υποδεικνύει έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η λήψη προβιοτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της μνήμης που συνοδεύει τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη (169 άτομα ηλικίας 52-75 ετών) με ήπια γνωστική εξασθένηση που έλαβαν το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus GG για τρεις μήνες είδαν αύξηση στις βαθμολογίες των γνωστικών τους λειτουργιών. Αυτή η βελτίωση συσχετίστηκε επίσης με αλλαγές στο εντερικό τους μικροβίωμα.

Η έρευνα αυτή, επεσήμαναν οι ερευνητές, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες, μη επεμβατικές θεραπείες που να αξιοποιούν το μικροβίωμα του εντέρου για να μετριάσουν τη γνωστική εξασθένηση στον γηράσκοντα πληθυσμό.

Σε άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μάλιστα ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής και αρχεία θανάτου για περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς, που συλλέχθηκαν για πάνω από τρεις δεκαετίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια ελαιόλαδο. Επιπλέον, η αντικατάσταση μόλις μιας κουταλιάς του γλυκού μαργαρίνης και μαγιονέζας με την αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου την ημέρα συσχετίστηκε με 8-14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει εξάλλου την υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η ενσωμάτωση του ελαιόλαδου στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση.

 

Περισσότερα θέματα


  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
    Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, 2024

    Παμε στη μοναδική εκδήλωση γευσιγνωσίας «Ελληνικό Απόσταγμα» 2024, με πρωταγωνιστές το τσίπουρο και την τσικουδιά, το ούζο, τα ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και τα παραδοσιακά και μη ελληνικά ηδύποτα (λικέρ). Η καθιερωμένη πια εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» επιστρέφει ακόμη πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα. Οι λάτρεις των προαναφερόμενων ελληνικών ποτών που θέλουν να δοκιμάσουν,... συνέχεια
  • BLIND WINE TASTING SESSION 3 ✨
    Wine O'Clock

    Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου το Wine O’ Clock με γιορτινή διάθεση, σας προσκαλεί να απαντήσετε στο καίριο Ερώτημα: «Να Δει Κανείς ή Να Μην Δει»; To blind tasting περιλαμβάνει 6 ποτήρια κρασιού των 75ml. Η δοκιμή βασίζεται στην επιλογή πολλαπλών ερωτήσεων❓. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αξιολογήσετε και να αντιστοιχίσετε κρασιά. Οι... συνέχεια
  • ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ
    Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

    Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι... «Η αέρινη ζωηράδα των φυσαλίδων και η ζεστασιά της γλυκύτητας σε μία έκθεση». Κορυφαία αφρώδη και γλυκά κρασιά της Ελλάδας και του εξωτερικού θα δοκιμαστούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 12:00-20:00, στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών). Μαζί τους και δεκάδες κρασιά των κατηγοριών αυτών που βραβεύτηκαν πρόσφατα... συνέχεια
  • ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ 2023
    Σάββατο, 18 Νοεμβρίου

    H Vinetum παρουσιάζει... Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» (ΜΚΚ) είναι μια εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων κορυφαίας ποιότητας, αποκλειστικά ερυθρών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το 2014 από την εταιρεία Vinetum, που μεταξύ άλλων οργανώνει την έκθεση Οινόραμα. Κορυφαία ερυθρά ελληνικά και ξένα κρασιά, σπάνιες και πανάκριβες ετικέτες. Στα Μεγάλα Κόκκινα... συνέχεια






Last News

Αρχείο Ειδήσεων


Περισσότερα Ανατολίτικα...

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved