Home > Γεύσεις > Η πρότασή μας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια ξεχωριστά σε Δυτ. Ασία και Ν. Καύκασο



Περισσότερο φως στην καταγωγή των αμπελιών και κατ' επέκταση του κρασιού ρίχνει μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξημέρωση και καλλιέργεια του αμπελιού άρχισε πριν 11.000 έως 11.500 χρόνια, περίπου 4.000 χρόνια αργότερα σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, σε δύο διαφορετικά μέρη, στη Δυτική Ασία (Εγγύς Ανατολή) και στον Νότιο Καύκασο, τα οποία απείχαν μεταξύ τους περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα. Στα Βαλκάνια εκτιμάται ότι η αμπελοκαλλιέργεια για κρασί εμφανίστηκε πριν περίπου 8.700 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση γεωργών της Ανατολίας προς τη Δύση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιανγκ Ντονγκ του κινεζικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιουνάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε περισσότερα από 3.000 δείγματα αμπελιών από 16 χώρες, μεταξύ άλλων από φυτά που βρίσκονταν σε ιδιωτικές συλλογές και δεν είχαν ποτέ μελετηθεί έως τώρα, καθώς επίσης από τοποθεσίες με άγρια αμπέλια (Vitis sylvestris), πέρα από ποικίλες αμπελοκαλλιέργειες (Vitis vinifera) .

Το πού, πότε και πώς άρχισε η καλλιέργεια του αμπελιού αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Παρόλο που τα σταφύλια και τα κρασιά είναι πολύ σημαντικά από άποψη πολιτισμού, η ιστορία τους έχει μάλλον νεφελώδη αρχή. Διάφορες υποθέσεις έχουν προταθεί, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Μέχρι σήμερα δεν είχαν αναλυθεί γενετικά αρκετές ποικιλίες αμπελιών, κάτι που για πρώτη φορά κατάφερε η νέα έρευνα, γι' αυτό θεωρείται ότι δίνει μια πιο αξιόπιστη εικόνα. Μία επικρατούσα προηγουμένως αντίληψη ήταν ότι τα αμπέλια είχαν εξημερωθεί πριν την εμφάνιση της γεωργίας σε μία μόνο τοποθεσία στη Δυτική Ασία και από εκεί είχαν εξαπλωθεί παντού.

Αλλά η νέα μελέτη δείχνει πώς υπήρξε μια παράλληλα διπλή καταγωγή του καλλιεργημένου αμπελιού, με μια παράλληλη κοιτίδα στον Νότιο Καύκασο, ενώ και στα δύο μέρη η εξημέρωση έλαβε χώρα αργότερα, παράλληλα με την ανάδυση της γεωργίας και σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη καλλιέργειας των δημητριακών. Η εξημέρωση και καλλιέργεια των αμπελιών στον Νότιο Καύκασο είχε περιορισμένη εξάπλωση και σχετικά μικρή κατοπινή επιρροή, ενώ η εξημέρωση στην Εγγύς Ανατολή ήταν αυτή που τελικά κυριάρχησε διεθνώς.

Επίσης ενώ, με βάση την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία, τα σταφύλια για κρασί είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται πριν τα επιτραπέζια σταφύλια (ως φρούτα), η νέα έρευνα συμπέρανε ότι και τα δύο άρχισαν να καλλιεργούνται παράλληλα. Σε σύγκριση με τα επιτραπέζια, τα σταφύλια για κρασί είναι γενικά μικρότερα, με χοντρότερη φλούδα και λιγότερο σάκχαρο, έχοντας χαρακτηριστικά πιο όμοια με εκείνα των άγριων αμπελιών.

Ακόμη η μελέτη βρήκε ότι προέλευση του κρασιού στην Ευρώπη σχετίζεται με τη διασταύρωση ανάμεσα σε άγρια δυτικοευρωπαϊκά αμπέλια και σε εξημερωμένα αμπέλια της Εγγύς Ανατολής που αρχικά χρησιμοποιούνταν ως πηγή τροφής. Αντίθετα με τα δημητριακά, υπήρχαν στην Ευρώπη πληθυσμοί άγριων αμπελιών, που στη συνέχεια "παντρεύτηκαν" με τα εισαγόμενα εξημερωμένα αμπέλια.

Εξάλλου οι ερευνητές εντόπισαν μερικά γονίδια που βελτιώνουν τη γεύση, το χρώμα και την υφή των σταφυλιών και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους σημερινούς οινοποιούς να δημιουργήσουν ποικιλίες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στο περιβαλλοντικό στρες και στις ασθένειες των φυτών.

 

Περισσότερα θέματα


  • VEGAN LIFE FESTIVAL 2023
    Σάββατο 30 Σεπτέμβρη και Κυριακή 1 Οκτώβρη

    Το Vegan Life Festival της Αθήνας πραγματοποιείται αδιάκοπα κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι και σήμερα και αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο vegan θεσμό της Ελλάδας, καθώς και το μεγαλύτερο σε προσέλευση vegan φεστιβάλ της Ευρώπης. Σάββατο 30 Σεπτέμβρη και Κυριακή 1 Οκτώβρη, 2023, από τις 11:00 έως τις 23:00 στην Τεχνόπολη... συνέχεια
  • ATHENS COFFEE FESTIVAL
    23 έως 25 Σεπτεµβρίου, 2023

    Το φεστιβάλ, που αναδεικνύει τις τάσεις στον καφέ από το 2016, έρχεται με κορυφαία coffee brands, άφθονη μουσική, συναρπαστικά πρωταθλήματα καφέ, σεμινάρια από top coffee experts και φυσικά πολλές coffee… εκπλήξεις! Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεµβρίου, η πόλη θα κινείται στο ρυθµό του µεγαλύτερου Φεστιβάλ για τον Καφέ στην... συνέχεια
  • GRAND RESORT LAGONISSI - WINE & DINE
    17 Αυγούστου, 2023

    Το Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi φιλοξενεί την Ιταλίδα παραγωγό κρασιού Francesca Vaira απο τα οινοποιεία G.D. Vajra & Luigi Baudana για ένα μοναδικό wine & dine event. Στις 17 Αυγούστου το Grand Resort Lagonissi φιλοξενεί την Francesca Vaira, εκπρόσωπο του κτήματος Vajra και το οινοποιείο Luigi Baudana, σε ένα μαγικό... συνέχεια
  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ
    Μαζι με Τα Σπουδαια Events ..

    Το Retro Gastro σε συνεργασία με τα Σπουδαία διοργανώνουν ένα Σπουδαίο γεγονός για φιλανθρωπικό σκοπό .. Βασικοί Συντελεστές: All for Blue & Αμυμώνη Σπουδαία Events Κτήμα Ρωμαλίδη Κτήμα Οινογένεσις Jima Boutique Winery Events Δημοπρασία Οίνων Εκλεκτών με προσκεκλημένο από Γαλλία για φιλανθρωπικό σκοπό Ζωντανή Μουσική από τις 20 00 (Έκπληξη) Ζωγραφική καρικατούρα για όποιον ενδιαφέρεται Ένα σωστό μενού ταίριασμα με εκλεκτούς... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


Περισσότερα Ανατολίτικα...

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved