Home > Μουσική > Κριτική Δίσκων

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΩΝ

DEPECHE MODE
Playing the angel


Αυτή δεν είναι μπάντα. Είναι οι μπαταρίες [κόπηκε από την αρχισυνταξία]. Πόσο ακόμη θα συνεχίζουν οι Depeche Mode, ενώ οι άλλοι έχουν ήδη σταματήσει; Απ' ότι φαίνεται από το "Playing the angel", αρκετά ακόμη.

Είναι περιττό και ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο να αναφερθεί κανείς στα κομμάτια του άλμπουμ ξεχωριστά και αυτό γιατί το "Playing the angel", αντισυμβατικό σε γενικές γραμμές, μοιάζει σαν greatest hits μιας μπάντας τριανταπεντάχρονων, αλλά φυσικά δείχνει τον τρόπο να βγει ένα μουσικό είδος από κάθε αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να βρεθεί.

Έτσι, ο δίσκος ανοίγει με το "A pain that I'm used to", ένα κομμάτι σκληρό και ρυθμικό (στην παράδοση των "Songs of faith and devotion" και "Ultra" που άνοιγαν με τα "I feel you" και "Barrel of a gun", αντίστοιχα) που φαίνεται να δανείζεται τα στοιχεία που έκαναν το "Enjoy the silence" all-time classic για να φτιάξει τελικά κάτι εντελώς ξεχωριστό. Το "John the revelator", ένα αντι-θρησκευτικό electro-gospel, είναι η στιγμή που θα περιμένουμε στα live και το "Suffer well" (ένα από τα τρία τραγούδια γραμμένα από τον David Gahan) είναι ένα έξυπνο, μελωδικό και ρυθμικό κομμάτι φτιαγμένο με τους απόηχους κάποιου "Policy of truth".

Το "The sinner in me" είναι καθαροί Depeche Mode, ενορχήστρωση που εκπλήσσει ανά 15", θόρυβοι και κιθάρες, ενώ το single "Precious" είναι η πιο εύπεπτη στιγμή του άλμπουμ, που έρχεται να 'καθαρίσει' για λίγο το ηχητικό φάσμα. Τότε είναι που φτάνει το "Macro", ένα track γεμάτο ένταση, από τη φωνή του Martin Gore και στα πρότυπα του "Only when I lose myself", που δεν φτάνει ποτέ σε μια δεδομένη κορύφωση, αλλά που καταφέρνει να μπει στα καλύτερα κομμάτια του δίσκου.

Λίγο αργότερα, το "Nothing's impossible" είναι ένα εξαιρετικό flashback σε κάποιους Depeche Mode της αρχής της καριέρας τους, το οποίο ζητά να ακουστεί κατ' επανάληψη, ενώ το θέμα "Introspectre" και το "Damaged people", λίγο πριν ο δίσκος κλείσει ιδανικά με το "The darkest star", υπενθυμίζουν την ικανότητα των Gore, Gahan και Fletcher να στήνουν δίσκους που απολαμβάνεις.

Το "Playing the angel" δεν είναι ένα συμπλήρωμα στο μακρύ κατάλογο της δισκογραφίας τους - αλλά μήπως και ποιο άλμπουμ τους ήταν; Η παραγωγή του Ben Hillier (U2, Blur, Elbow) φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο: τα τραγούδια ακούγονται φρέσκα, δονούνται και εξελίσσονται προσπερνώντας νόρμες και φόρμες. Στιχουργικά, δεν μιλάμε για καμιά αναχώρηση από τους συνήθεις θεματικούς σταθμούς, πράγμα που επιβεβαιώνει τον συνολικό αντίκτυπο.

Το "Playing the angel" είναι ένα παράδειγμα του πώς φτιάχνεις ένα electro δίσκο βάζοντας καθαρά προσωπικούς κανόνες και καταφέρνοντας να ικανοποιήσεις ένα κοινό κορεσμένο από το παρωχημένο της μανιέρας. Αναμφισβήτητα, ένας από τους δίσκους της χρονιάς.


Ηλίας Μαλασίδης

 

Περισσότερα θέματα


  • ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ
    «…Ζωγραφίζω όνειρα…»

    Η γυναικεία προσέγγιση στη βιωματική τραγουδοποιία συνεχίζεται, με την νέα δημιουργό από την Θεσσαλονίκη, να καταθέτει μια ολοκληρωμένη «δουλειά»! Τραγούδια που δεν φοβούνται να «σταθούν» και να πάρουν θέση στα πράγματα, όπως ο «Άνεργος» (Το τραγούδι του Τάκη…), ο «Πανικός» η τα «Ηλεκτροφόρα καλώδια», παρηγορώντας γλυκόπικρα, καταγγέλλοντας με... συνέχεια
  • ΑΡΛΕΤΑ
    Και πάλι χαίρετε!

    Μια συνειδητή απουσία 13 ετών από τον χώρο της δισκογραφίας δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση για έναν καλλιτέχνη. Η επιστροφή, ωστόσο, της δημοφιλούς τραγουδίστριας με έναν δίσκο γεμάτο με αισιοδοξία και αυτοσαρκασμό αποτελεί ένα από τα ευχάριστα νέα της χρονιάς στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Σ αυτή την έκδοση, η Αρλέτα... συνέχεια
  • ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
    Η αγάπη θα σε βρει όπου και νά σαι

    Λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο ελπιδοφόρα όσο το γεγονός ότι κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες. Ότι ξέρεις πως μπορείς να βασίζεσαι επάνω τους όταν αναζητάς μέσα στη μουσική λίγη αλήθεια, συναίσθημα, γνησιότητα, παραπάνω. Η αναμενόμενη επιστροφή της Χάρις Αλεξίου με 11 ολοκαίνουργια τραγούδια, από πληθώρα δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους... συνέχεια
  • SOUNDTRACKS
    Fast and Furious

    Μια χαρά τα καταφέρνει ο Μπράιαν Τάιλερ στην ηχητική συμβολή του στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Με κρουστά σε τρελαμένους ρυθμούς, ηλεκτρονικούς ήχους και μια πολυμελή ορχήστρα από μουσικούς που φαίνεται να διασκεδάζουν με αυτή τη δουλειά προκαλεί ένα φρενήρες, μπιτάτο σκορ για ιδιωτικές η κινηματογραφικές στιγμές έντονης δραματικής έντασης. Κάτι... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved