ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΩΝ
BEIRUT
Gulag Orkestar

Θα μετρήσω τους απόλυτα παράδοξους λόγους για τους οποίους το "Gulag Orkestar" των Beirut είναι ένα μικρό αριστούργημα, άξιο ακρόασης, ανάλυσης και αφομοίωσης:
1. Ο Zach Condon είναι 20 χρονών.
2. Ο Zach Condon είναι από τις ΗΠΑ.
3. Ο Zach Condon δεν έχει βαλκανικές, ούτε καν ευρωπαϊκές ρίζες.
4. Οι Beirut έρχονται στην Αθήνα (ορίστε, το είπα).
Οι Beirut είναι το project του Zach Condon από την Αλμπουκέρκη, ο οποίος τώρα ζει στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Είναι απορίας και θαυμασμού άξιο πώς ένας τόσο νέος άνθρωπος έχει καταφέρει να στήσει έναν δίσκο εντελώς έξω από την ίδια του ζωή, μόνο από τις επιρροές και την αγάπη του για το είδος.
Το "Gulag Orkestar" είναι πλημμυρισμένο με ήχους από χάλκινα πνευστά, ακορντεόν και ευρωπαϊκά / βαλκανικά χρώματα και με φωνητικά και λόγια (σε δεύτερο πλάνο) για τα θέματα των μεταναστών, τον πόλεμο, τον γάμο σαν αλυσίδα της ζωής και το αίσθημα του να ζεις σαν ξένος (οπουδήποτε). Τα τραγούδια του θυμίζουν τον Bregovic, τον Yann Tiersen, τους Αμερικανούς Neutral Milk Hotel και A Hack and A Hacksaw (μέλη των οποίων συμμετέχουν στην παραγωγή) και τη μουσική των τσιγγάνων και των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ – σε ένα CD με εξώφυλλο μια φωτογραφία από μια βιβλιοθήκη της Λειψίας, τραβηγμένη από χέρι αγνώστου δημιουργού.
Στα 2007, το "Gulag Orkestar", με όλες τις παραμέτρους που το καθορίζουν, ηχεί σαν ένα soundtrack του μέλλοντος με γερά θεμέλια στην ιστορία, ένα σύνολο τραγουδιών για τη μνήμη και τη νοσταλγία σε έναν κόσμο διαρκώς μεταλλασσόμενο, όπου η αναζήτηση της ταυτότητας γίνεται δυσκολότερη. Μέσα από την γοητευτική ασάφεια που προκαλεί η απουσία βιωματικών εμπειριών από τον συνθέτη και ο συνδυασμός της με την αγγλική γλώσσα προκύπτουν 11 τραγούδια σαν από μπάντα του χωριού, που ακούγονται μόνα τους ή όλα μαζί και μεταφέρουν ένα κλίμα πικρής οικειότητας / αισιόδοξης αναπόλησης – το οποίο σαν Ευρωπαίοι της Ανατολής έχουμε το προνόμιο να αφομοιώνουμε καλύτερα από τους ίδιους τους συμπατριώτες του δημιουργού.
Πόσο καλύτερα μπορεί να τα καταφέρνει ένας 20χρονος Βορειοαμερικανός χωρίς παππούδες από τη Ρουμανία; Πόσοι άραγε θα χρησιμοποιήσουν τις μουσικές του για να επενδύσουν μελλοντικά εικόνες ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου; Και, συγνώμη, αλλά πόσο πιο συγκινητικό από το "Rhineland" μπορεί να είναι ένα τραγούδι;
Ηλίας Μαλασίδης
ADLINKS
-
Athens24.com (English Version)
Discover the No. 1 Guide for Athens
http://www.athens24.com
Last News
Next News