Home > Μουσική > Κριτική Δίσκων

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΩΝ

THE KILLERS
Sam's town


Τον Νοέμβριο του 2012 κάναμε στο σπίτι μου μια επετειακή μάζωξη για τα 10 χρόνια από τότε που είχαμε πάρει τη ροζαλία. Πήγε ανέλπιστα καλά, μια και ήρθε όλη εκείνη η βλαμμένη παρέα από την θητεία στο Διδυμότειχο, εκείνη η ανομοιογενής αλλά ευτυχώς όχι αποπροσανατολισμένη κολεκτίβα από αρρωστημένους μουσικόφιλους - ακόμη προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πώς είχαμε καταλήξει όλοι στο ίδιο στρατόπεδο.

Οι τρεις πρώτες ώρες πέρασαν μέσα στην μπύρα, την πίτσα και τα χύμα κρασιά από τα χωριά του καθενός με απαρέκκλιτες συζητήσεις για πορείες, σκοπέτα, περίπολα και λοιπά στρατιωτικά που είχαμε σίγουρα συζητήσει στο παρελθόν ο καθένας με τρίτους, αλλά ποτέ μεταξύ μας.

Όταν οι κωμικοτραγικές εμπειρίες άρχισαν να στερεύουν, στραφήκαμε ασυναίσθητα στη μουσική. Μάλιστα, άγνωστο πώς, ο Βασίλης έριξε επί τάπητος το θέμα των άλμπουμ "που αποπνέουν ηρωισμό" - επηρεασμένος σίγουρα από το μπλαμπλά γύρω από το φανταριλίκι.

Στην αρχή έπεσε για λίγο μια ησυχία, ένδειξη της ξαφνικής σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίσαμε το θέμα - και ίσως της κατ' όγκον περιεκτικότητας αλκοόλης στο αίμα μας, ποιος ξέρει... Έπειτα, άρχισαν γρήγορα να σκάνε τα ονόματα σαν χειροβομβίδες.

Είχαμε και τον Κοσμά μαζί μας, παλιό μέταλλο, που απάντησε εύκολα ότι "θα μπορούσε να πει δεκάδες metal δίσκους, αλλά πού να μας τα έλεγε εμάς, τους φλώρους" (οι υπόλοιποι δεν άκουγαν ποτέ κάτι πιο σκληρό από εναλλακτικό rock).

Ο Γιάννης, ο παλιοροκάς, άρχισε να λέει για τους Deep Purple, τους Socrates, τους U2 (πολλοί κουνήσαμε το κεφάλι), αλλά και για τον Παπακωνσταντίνου και τις διασκευές του στον De Burgh (εκεί μας αιφνιδίασε, το ομολογώ).

Είχα και τον Πάνο, που ήταν του progressive, του instrumental και του ambient, και που μας πρότεινε Floyd, Alan Parsons και Παπαθανασίου.

Ο Νίκος και ο Πέτρος, βρετανοτραφείς μέχρι το κόκκαλο, σκάναραν τα πάντα από Bauhaus, Bolshoi, Cure και Smiths, μέχρι που έφτασαν στους Depeche Mode, για τους οποίους πολλοί διαφώνησαν.

Στα τριάντα-τόσα μας πλέον, όλοι κάναμε αναδρομές στα χρόνια της εφηβείας και της προ-Ε.Σ. περιόδου μας. Εγώ, έχοντας μόνο ακούσει μέχρι τότε, έριξα τότε το όνομα των Killers και το "Sam's town" του 2006, φέρνοντας μάλλον αμηχανία. Οι δύο φαν της brit-pop το είχαν ακούσει, αλλά είχαν, λέει, απογοητευτεί γιατί ήταν 'λιγότερο βρετανικό από το "Hot Fuss", το πρώτο τους'. "Ok, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι Αμερικάνοι, ρε παιδιά!", τους τόνισα και έψαξα το 'παλαιού τύπου' πια CD μέσα στις σκόνες.

Ενώ το άλμπουμ έπαιζε, πολλοί θυμήθηκαν πώς το "When you were young" τους είχε κάνει εξίσου μεγάλη εντύπωση με το "Somebody told me" και μ' άρεσε που συμφωνούσαμε. Την 'υποψηφιότητά' μου στήριξαν και τα "Read my mind", "Bones", "This river is wild" και φυσικά το ομώνυμο, που άνοιγε τον δίσκο. Ο Πάνος κόλλησε με το "Why do I keep counting?" και ο Νίκος ανακήρυξε αγαπημένο του το ατυχώς ονομασμένο αλλά πολύ δυνατό "Bling (Confessions of a king)" και πρόσθεσε ότι δεν του άρεσε καθόλου το "Uncle Johnny", που μιλούσε για ναρκωτικά και έμοιαζε σαν παιδικό κοροϊδευτικό τραγούδι στην αρχή. Όλοι του πέταξαν ότι φαγώσιμο κρατούσαν στα χέρια τους με αποδοκιμασία, λέγοντάς του ότι "τελικά είναι πολύ γκέι" και ο Νίκος, που - από το στρατό το ξέραμε - ανέκαθεν ψάρωνε, έμεινε πάλι να ρωτάει "και τι πειράζει;". Ευτυχώς, λίγοι είχαν προσέξει τους μάλλον αφελείς στίχους από δω και από κει...

Έβαλα τον δίσκο στο repeat και έπαιξε άλλες 2 φορές μετά από την πρώτη, τότε που τον ακούγαμε προσεκτικά. Κρίνοντας από το πόσο ανεβασμένοι ήταν όλοι στις 4 το πρωί που έφυγαν, η επιλογή δεν ήταν λάθος. Εκτός κι αν ήταν μόνο το οινόπνευμα - που δεν το νομίζω...


Ηλίας Μαλασίδης

 

Περισσότερα θέματα


  • ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ
    «…Ζωγραφίζω όνειρα…»

    Η γυναικεία προσέγγιση στη βιωματική τραγουδοποιία συνεχίζεται, με την νέα δημιουργό από την Θεσσαλονίκη, να καταθέτει μια ολοκληρωμένη «δουλειά»! Τραγούδια που δεν φοβούνται να «σταθούν» και να πάρουν θέση στα πράγματα, όπως ο «Άνεργος» (Το τραγούδι του Τάκη…), ο «Πανικός» η τα «Ηλεκτροφόρα καλώδια», παρηγορώντας γλυκόπικρα, καταγγέλλοντας με... συνέχεια
  • ΑΡΛΕΤΑ
    Και πάλι χαίρετε!

    Μια συνειδητή απουσία 13 ετών από τον χώρο της δισκογραφίας δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση για έναν καλλιτέχνη. Η επιστροφή, ωστόσο, της δημοφιλούς τραγουδίστριας με έναν δίσκο γεμάτο με αισιοδοξία και αυτοσαρκασμό αποτελεί ένα από τα ευχάριστα νέα της χρονιάς στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Σ αυτή την έκδοση, η Αρλέτα... συνέχεια
  • ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
    Η αγάπη θα σε βρει όπου και νά σαι

    Λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο ελπιδοφόρα όσο το γεγονός ότι κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες. Ότι ξέρεις πως μπορείς να βασίζεσαι επάνω τους όταν αναζητάς μέσα στη μουσική λίγη αλήθεια, συναίσθημα, γνησιότητα, παραπάνω. Η αναμενόμενη επιστροφή της Χάρις Αλεξίου με 11 ολοκαίνουργια τραγούδια, από πληθώρα δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους... συνέχεια
  • SOUNDTRACKS
    Fast and Furious

    Μια χαρά τα καταφέρνει ο Μπράιαν Τάιλερ στην ηχητική συμβολή του στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Με κρουστά σε τρελαμένους ρυθμούς, ηλεκτρονικούς ήχους και μια πολυμελή ορχήστρα από μουσικούς που φαίνεται να διασκεδάζουν με αυτή τη δουλειά προκαλεί ένα φρενήρες, μπιτάτο σκορ για ιδιωτικές η κινηματογραφικές στιγμές έντονης δραματικής έντασης. Κάτι... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved