Home > Μουσική > Κριτική Δίσκων

ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΣΚΩΝ

OASIS
Stop the clocks


Αυτή η αλητεία στις φάτσες των Oasis και η προφορά του Liam, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό ντεμπούτο εκεί πίσω στο 1994 ήταν τα στοιχεία που τράβηξαν πολλούς - ή που αντίστοιχα απώθησαν άλλους τόσους. Το σίγουρο είναι ότι σε κάποια στιγμή όλοι έμαθαν τους Oasis, λίγο από την Beatl-ική τους γραφή, λίγο από την ραχοκοκαλιά του brit-pop την οποία έστησαν στα 90's, λίγο από την κόντρα με τους Blur, τις σχέσεις τους με μοντέλα και τις μεγαλόστομες δηλώσεις και φυσικά από την τεράστια προβολή τους στον βρετανικό τύπο. Εδώ, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με τη μουσική τους.

Είχαν πει ότι δεν θα έβγαζαν συλλογή με τα καλύτερά τους, αλλά πάντα περιμέναμε λίγη ανακολουθία από την πλευρά τους. Το διπλό "Stop the clocks" είναι απολύτως απαραίτητο σε όσους δεν έχουν ήδη στη συλλογή τους τα "Definitely Maybe" και "(What's the story) Morning Glory?". Η επιλογή κομματιών από τα δύο αυτά άλμπουμ - δυναμίτες είναι συνετή: αβανταδόρικο ξεκίνημα με το "Rock 'n' Roll star", και σκόρπια σε καίρια σημεία τα "Slide away", "Live forever", "Supersonic" και "Cigarettes and alcohol", όλα ντοκουμέντα της περιόδου, προϊόν μας νέας μπάντας, ψωνισμένης όσο (ή πολύ περισσότερο απ' όσο) χρειάζεται για να κατακτήσει τον κόσμο.

Το "Wonderwall" φυσικά βρίσκει τη θέση του εδώ και ηχεί για νιοστή φορά στα κορεσμένα μας από αυτό αυτιά, σε σημείο να αναρωτιέσαι τι ήταν σε αυτό το όχι και τόσο μελωδικό τραγούδι που το έκανε να κατακτήσει τον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι οι λοιποί εκπρόσωποι του σαρωτικού "(What's the story) Morning Glory?", δηλαδή τα "Some might say", "Morning Glory" και "Champagne Supernova" βγάζουν ασπροπρόσωπο τον Noel Gallagher στο θέμα της συγγραφής αξιομνημόνευτων κομματιών για γεμάτα στάδια και παλλόμενες θάλασσες οπαδών. Όταν το δεύτερο CD τελειώνει με το "Don't look back in anger", δεν μπορώ να μην ανασύρω από τη μνήμη μου μια παρέα μεθυσμένων δεκαπεντάχρονων να το τραγουδάνε με κιθάρα στις τρεις τα ξημερώματα στον πάνω όροφο ενός διπλού λεωφορείου μέσα στο ψοφόκρυο της Σκωτίας - και να επαναορίσω ενδεχομένως το "κλασικό".

Λογικό ήταν ότι κάποτε θα ερχόταν και μια κοιλιά και αυτή δυστυχώς δεν άργησε. Απόδειξη - και ευτυχώς σοφή απόφαση - η παρουσία μόνο δύο κομματιών ("Songbird" και "Go let it out") από τα επόμενα τρία στούντιο άλμπουμ - με καινούριο υλικό - του σχήματος, το καλό αλλά ίδιο "Be here now" (1997), το "Standing on the shoulder of giants" (2000) και το "Heathen Chemistry" (2002).

Τα ακυκλοφόρητά τους και τα b-sides είχαν εμφανιστεί ήδη μαζεμένα στο "The masterplan" και εδώ καταφέρνουν να γίνουν τέσσερα (το ομώνυμο, το "Talk tonight", το "Acquiesce" και το "Half the world away"), ευτυχώς εκτοπίζοντας λιγότερο ουσιώδη single από τη λίστα κομματιών της συλλογής. Το πρόσφατο και κλάσεις ανώτερο από τους προκατόχους του, "Don't believe the truth" (2005), εκπροσωπείται εδώ από τα πραγματικά φρέσκα "Lyla" και "The importance of being idle", ενδεικτικά του πόσα μπορούμε ενδεχομένως ακόμη να περιμένουμε από την μπάντα.

Αν το "Stop the clocks" είναι μια αναδρομή σε αυτά που οι Oasis προσέφεραν στη μουσική, συγχωρήστε τους τις υπερβολές και τις βλασφημίες, Χριστιανοί, αυτές τις Άγιες Ημέρες και ανοίξτε επιτέλους την τιμημένη ένταση!!


Ηλίας Μαλασίδης

 

Περισσότερα θέματα


  • ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗ
    «…Ζωγραφίζω όνειρα…»

    Η γυναικεία προσέγγιση στη βιωματική τραγουδοποιία συνεχίζεται, με την νέα δημιουργό από την Θεσσαλονίκη, να καταθέτει μια ολοκληρωμένη «δουλειά»! Τραγούδια που δεν φοβούνται να «σταθούν» και να πάρουν θέση στα πράγματα, όπως ο «Άνεργος» (Το τραγούδι του Τάκη…), ο «Πανικός» η τα «Ηλεκτροφόρα καλώδια», παρηγορώντας γλυκόπικρα, καταγγέλλοντας με... συνέχεια
  • ΑΡΛΕΤΑ
    Και πάλι χαίρετε!

    Μια συνειδητή απουσία 13 ετών από τον χώρο της δισκογραφίας δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση για έναν καλλιτέχνη. Η επιστροφή, ωστόσο, της δημοφιλούς τραγουδίστριας με έναν δίσκο γεμάτο με αισιοδοξία και αυτοσαρκασμό αποτελεί ένα από τα ευχάριστα νέα της χρονιάς στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Σ αυτή την έκδοση, η Αρλέτα... συνέχεια
  • ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
    Η αγάπη θα σε βρει όπου και νά σαι

    Λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο ελπιδοφόρα όσο το γεγονός ότι κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες. Ότι ξέρεις πως μπορείς να βασίζεσαι επάνω τους όταν αναζητάς μέσα στη μουσική λίγη αλήθεια, συναίσθημα, γνησιότητα, παραπάνω. Η αναμενόμενη επιστροφή της Χάρις Αλεξίου με 11 ολοκαίνουργια τραγούδια, από πληθώρα δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους... συνέχεια
  • SOUNDTRACKS
    Fast and Furious

    Μια χαρά τα καταφέρνει ο Μπράιαν Τάιλερ στην ηχητική συμβολή του στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Με κρουστά σε τρελαμένους ρυθμούς, ηλεκτρονικούς ήχους και μια πολυμελή ορχήστρα από μουσικούς που φαίνεται να διασκεδάζουν με αυτή τη δουλειά προκαλεί ένα φρενήρες, μπιτάτο σκορ για ιδιωτικές η κινηματογραφικές στιγμές έντονης δραματικής έντασης. Κάτι... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved