Home > Μουσική > Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
Πίσω απ’ τον καθρέφτη

Το 1988 ένας δεκαπεντάχρονος πιτσιρικάς συνάντησε στην Αθήνα ένα από τα εγχώρια (αν ήταν πράγματι ποτέ) μουσικά του πρότυπα και του συστήθηκε σαν "συνάδελφός του”. Ο μουσικός, που δεν ήταν άλλος από το Μάνο Χατζιδάκι, άκουσε τα κομμάτια του και το Νοέμβριο του 1989 κυκλοφορούσε από τη δισκογραφική του πρώτου, το “Σείριο”, ο πρώτος δίσκος του νεαρού, η “Παρέλαση”. Κάποιοι ίσως διακρίνουν θράσος σε αυτήν την ιστορία, άλλοι τύχη, αλλά σίγουρα στην πορεία του Φοίβου Δεληβοριά δεν συναντάς πολλά “τυχαία”.

Γεννημένος στην Καλλιθέα το 1973, ο Φοίβος Δεληβοριάς άρχισε μαθήματα κιθάρας με δάσκαλο τον Ορφέα Περίδη, με τον οποίο επρόκειτο αργότερα να συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις. Μετά από έξι χρόνια συμμετοχών σε δίσκους τρίτων, κυκλοφορεί το "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία"(1995). Τα πρώτα 'ενήλικα' δείγματα γραφής του Φοίβου Δεληβοριά είναι εξαιρετικά. Από την ήδη 'κλασική' "Μπόσα νόβα του Ησαΐα" και το "Αφού δεν μ'αγαπάς" μέχρι το ραπ του Θανάση Βέγγου στο "Το 'πα, το 'κανα" και τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου στον "Όρκο", αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι στίχοι.

Έξυπνοι και ευέλικτοι, αιχμηροί και ευαίσθητοι, αναφέρονται σε θέματα που απασχολούν τους νέους, σε πλήρη αντιδιαστολή με τους συνήθεις στίχους του λαϊκού και του έντεχνου. Επιπλέον, η μουσική του Δεληβοριά κινείται με αντίστοιχη άνεση από το rock στο λαϊκό και πίσω, πετυχαίνοντας μια σπάνια και ειλικρινή ισορροπία που ακυρώνει τις ταμπέλες και ταυτόχρονα αποκαλύπτοντας τις επιρροές του (από το Χατζιδάκι και τον Dylan, μέχρι τον Άκη Πάνου και το Σαββόπουλο).

Το 1997 αρχίζει η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα που έχει τίτλο "Χάλια" για την παρουσίαση του επερχόμενου ομώνυμου δίσκου. Όταν το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος "Χάλια", ο πήχης φαίνεται να ανεβαίνει. Το πολύ καλό ομώνυμο τραγούδι ανοίγει δυναμικά το άλμπουμ, "Η γυναίκα του Πατώκου" και το "Θέλω να σε ξεπεράσω" ακούγονται στο ραδιόφωνο, ενώ ευχάριστες καταθέσεις είναι ο "Φώτης" και η συμμετοχή της Καίτης Γαρμπή στο λαϊκό "Ο άντρας της ζωής μου".

Μετά την υποχρεωτική εμπειρία της στρατιωτικής θητείας, ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει με τον "Καθρέφτη" (2003). Στις αποσκευές φέρνει το up-tempo "Αυτή που περνάει", τον φορτισμένο "Καθρέφτη", αλλά και μια χακί έκπληξη με την "Υβρεοπομπή", όπου η - απαγορευμένη για τα γυναικόπαιδα - στρατιωτική φρασεολογία... παρελαύνει ανερυθρίαστα προκαλώντας μια αμηχανία στους αμύητους.

Σε μια εγχώρια μόδα που θέλει τα τραγούδια να πορεύονται σε πεπατημένες οδούς και να μιλούν για πόνους και χωρισμούς, ο Φοίβος Δεληβοριάς κρατά τις αποστάσεις και εκφράζεται ανεπιτήδευτα βγάζοντας ένα φρέσκο και αυθεντικό αποτέλεσμα. Μετά από δισκογραφικές και ζωντανές συνεργασίες με το Νίκο Πορτοκάλογλου, το Διονύση Σαββόπουλο, τα Ημισκούπμπρια και τον Ζακ Στεφάνου, μας δίνει το δικαίωμα να τον θεωρούμε παράδειγμα προς μίμηση και να περιμένουμε το καλύτερο.

 

Περισσότερα θέματα


  • ALEXANDRE DESPLAT
    Επένδυση με ήχους Παρισιού

    Είναι τέτοιος ο αριθμός των συνθετών για εικόνα στη Μέκκα του κινηματογράφου, το Hollywood, που μια μεταγραφή από την Ευρώπη δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η Αμερική ανακαλύπτει έναν δημιουργό τόσο διακριτικό όσο ο Alexandre Desplat, χαίρεται κανείς στην ιδέα να ακούσει καλύτερα τις ταινίες που... συνέχεια
  • JOAN AS POLICE WOMAN
    Tαλέντο δημόσιας τάξης

    Η Joan Wasser είναι μια δύσκολα αναγνωρίσιμη, αλλά αναγνωρισμένη, μορφή στο σύγχρονο, καλλιτεχνικό σκηνικό. Δεν αρέσκεται να προβάλει με βιομηχανικό τρόπο τη δουλειά της, λειτουργεί με βάση το μουσικό της ένστικτο, είναι όσο πιο ανεξάρτητή γίνεται και εκπροσωπεί με ευαισθησία την pop-rock σκηνή, χωρίς πολλούς εντυπωσιασμούς και λοιπές φανφάρες. Και... συνέχεια
  • WHITNEY HOUSTON
    Εκπνέοντας συναίσθημα

    Η ιστορία ξεκινάει δειλά κάπου το 1985, όταν η ανιψιά της Dionne Warwick και κόρη της gospel τραγουδίστριας Cissy Houston εμφανίζεται με τον μέντορα και πρόεδρο της Arista Records Clive Davis στο τηλεοπτικό show του Merv Griffin.Η 22χρονη, πρώην μοντέλο διαφημίσεων, στήνεται μπροστά στην κάμερα μετά την αναγγελία του ονόματός... συνέχεια
  • DJ SHADOW
    Παραγωγή και εκτέλεση

    Γεννημένος σαν Josh Davis το 1973 και μεγαλωμένος στο Hayward, ένα προάστειο του San Francisco, ο DJ Shadow ασχολήθηκε από νωρίς με παραγωγές δίσκων και ηχογράφηση πρωτότυπου υλικού. Αρχικά ασχολήθηκε με πιο διεκπεραιωτικές εργασίες στο χώρο του hip-hop, συναντώντας, ωστόσο, στο studio ονόματα όπως οι Public Enemy και οι Erik... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved