Home > Μουσική > Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ANNIE LENNOX
Απ 'τη Σκωτία με αγάπη

Δε νομίζω πως η διακριτική πλέον παρουσία της Annie Lennox στα μουσικά δρώμενα είναι και λόγος να την αγνοούμε ή να την θεωρούμε πρώην μέλος των Eurythmics και μόνον αυτό. Η καλλιτεχνική της πορεία, με 'κάπα' καλλιγραφικό και κεφαλαίο, αντιστέκεται στο μύθο μιας δήθεν ντίβας του τραγουδιού μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης pop κουλτούρας, ενώ η σκληροπυρηνική, 80's παρουσία της δείχνει τόσο ασυνεπής στη νέα χιλιετία που από μόνη της την καθιστά φυσιογνωμικό σύμβολο.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Aberdeen της Σκωτίας, η Annie ασχολείται από νωρίς με τη μουσική (παίζει πιάνο και φλάουτο) και συνειδητοποιεί ότι αυτή η ξελογιάστρα κυρία με τις νότες αποτελεί τελικά και το κάρμα της. Η υποτροφία που κερδίζει από το σχολείο για την Βασιλική ακαδημία του Λονδίνου είναι και το εισιτήριο – έναυσμα για την μετέπειτα καριέρα της. Μετακομίζοντας εκεί πιάνει διάφορες πρωινές δουλειές για να βγάλει τα προς το ζειν, ενώ τα βράδια στέκεται πάνω στις υποσχόμενες σκηνές της αγγλικής πρωτεύουσας τραγουδώντας στο ανυποψίαστο τότε κοινό, βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές της.

Το 1979 είναι και η χρονιά που η ερμηνεύτρια συναντά τον συνθέτη και παραγωγό Dave Stewart, ο οποίος προερχόταν από το πρόσφατα διαλυμένο folk-rock συγκρότημα Longdancer. Αφού οι δύο νέοι γίνονται εραστές, δημιουργούν τους The Tourists, έναν προάγγελο των Eurythmics, που έβγαλε στο φως τρεις δουλειές σε μόλις δύο χρόνια. Το 1980, με την διάλυση της μπάντας, οι δύο φίλοι πλέον ακολουθούν κοινή επαγγελματική πορεία σχηματίζοντας το ντουέτο που έφερε τα πάνω κάτω στο ξέσπασμα της synth-pop τότε σκηνής.

Η εκκεντρική Σκωτσέζα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και τα δέκα χρόνια που το group παράγει επιτυχίες. Η μεγάλη στιγμή δεν έρχεται μέχρι και τις αρχές του 1983 (που γεννήθηκα και εγώ άλλωστε – λέτε να 'ναι συμβολικό;), όταν προβάλεται ασταμάτητα από το νεαρής ηλικίας Mtv το βίντεο του "Sweet Dreams". Εθιστική αίσθηση του ρυθμού, καθολική χρήση ηλεκτρονικών καταστάσεων, επαναστατικοί στίχοι και μια φωνή βγαλμένη από ένα ανύπαρκτο, soul synth preset, το κομμάτι έγινε major επιτυχία χτυπώντας την κορυφή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μέσα σε μια δεκαετία το σχήμα κατάφερε να ηχογραφήσει ούτε λίγο ούτε πολύ επτά δίσκους. Σχεδόν όλοι γνώρισαν μεγάλη εμπορική αποδοχή και στιγμάτισαν την εποχή τους με τραγούδια όπως: "Missionary man", "Sweet dreams", Who's that girl", "Here comes the rain again", "There must be an angel", "Don't ask me why" και το θρυλικό ντουέτο με την Aretha Franklin "Sisters are doin' it for themselves". Το "Greatest hits" του 1991 έφερε και επίσημα το τέλος, αν και στην τέχνη η λέξη τέλος είναι αρκετά βαρύγδουπη για να θεωρηθεί και τελεσίγραφη.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και ο περισσότερος κόσμος αγνοεί για την εν λόγω κυρία είναι οι υποκριτικές της ανησυχίες. Ανάμεσα στα "Revenge" (1986) & "Savage" (1987) η Annie Lennox κάνει τακτικές απόπειρες ως ηθοποιός, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την θεατρικότητα με την οποία προσεγγίζει τους ρόλους στα εκάστοτε video-clips.

Ακολουθώντας τα μητρικά της ένστικτα η Annie Lennox γίνεται μητέρα το 1991 και προετοιμάζει την πρώτη solo δουλειά της. Το 1992 είναι η στιγμή που μια "Diva" θα κατακτήσει κοινό και κριτικούς αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ένα βραβείο Grammy (από τα τρία που ήταν υποψήφια) και δυόμισι εκατομμύρια πωλήσεων μόνο στην Αμερική. Ακολουθεί μια συλλογή με διασκευές το 1995 ("Medusa"), η οποία βγάζει ένα πολύ πετυχημένο single με τίτλο "No more I love you's" και πιστοποιείται πλατινένιο λίγο πριν το τέλος της ίδιας χρονιάς, ενώ το 1999 έρχεται η επανασύνδεσή της με τον Dave Stewart και το οικολογικής κατεύθυνσης "Peace" που αποδεικνύεται αρκετά χλιαρό.

Μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής κυκλοφορεί το album "Bare" και η πρώην κυρία Eurythmic έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της υπογράφοντας όλες τις συνθέσεις σε μια ηχογράφηση που δεν τυχαίνει εμπορικής επικρότησης, δέχεται όμως θετικά σχόλια και μια υποψηφιότητα Grammy για τον καλύτερο pop δίσκο της χρονιάς. Η χάρη της φτάνει μέχρι τα Oscar και τελικά κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο με το τραγούδι "Into the west" σε συνεργασία με τον Howard Shore για το "The lord of the rings: The return of the king" (2003), ενώ το 2005 την ακούμε να συνεργάζεται με τον Herbie Hancock στο "Hush, hush, hush", την καλύτερη ίσως στιγμή του πρόσφατου, δικού του "Possibilities".

Τραγουδώντας electro-pop ευρήματα και soulful μελωδίες, ακολουθώντας την φιλαρμονική ορχήστρα του Λονδίνου και παίζοντας παιχνίδια με την κιθάρα του Dave Stewart, οι τάσεις χαμαιλεοντισμού της είναι έκδηλες. Η Annie Lennox μεταμορφώνεται σε ότι η ίδια θελήσει και συνεχίζει να παραμένει μια από τις πιο σημαντικές φωνές των τελευταίων είκοσι χρόνων, χωρίς να χάνει ίχνος από την μαγνητική της γοητεία.

 

Περισσότερα θέματα


  • ALEXANDRE DESPLAT
    Επένδυση με ήχους Παρισιού

    Είναι τέτοιος ο αριθμός των συνθετών για εικόνα στη Μέκκα του κινηματογράφου, το Hollywood, που μια μεταγραφή από την Ευρώπη δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η Αμερική ανακαλύπτει έναν δημιουργό τόσο διακριτικό όσο ο Alexandre Desplat, χαίρεται κανείς στην ιδέα να ακούσει καλύτερα τις ταινίες που... συνέχεια
  • JOAN AS POLICE WOMAN
    Tαλέντο δημόσιας τάξης

    Η Joan Wasser είναι μια δύσκολα αναγνωρίσιμη, αλλά αναγνωρισμένη, μορφή στο σύγχρονο, καλλιτεχνικό σκηνικό. Δεν αρέσκεται να προβάλει με βιομηχανικό τρόπο τη δουλειά της, λειτουργεί με βάση το μουσικό της ένστικτο, είναι όσο πιο ανεξάρτητή γίνεται και εκπροσωπεί με ευαισθησία την pop-rock σκηνή, χωρίς πολλούς εντυπωσιασμούς και λοιπές φανφάρες. Και... συνέχεια
  • WHITNEY HOUSTON
    Εκπνέοντας συναίσθημα

    Η ιστορία ξεκινάει δειλά κάπου το 1985, όταν η ανιψιά της Dionne Warwick και κόρη της gospel τραγουδίστριας Cissy Houston εμφανίζεται με τον μέντορα και πρόεδρο της Arista Records Clive Davis στο τηλεοπτικό show του Merv Griffin.Η 22χρονη, πρώην μοντέλο διαφημίσεων, στήνεται μπροστά στην κάμερα μετά την αναγγελία του ονόματός... συνέχεια
  • DJ SHADOW
    Παραγωγή και εκτέλεση

    Γεννημένος σαν Josh Davis το 1973 και μεγαλωμένος στο Hayward, ένα προάστειο του San Francisco, ο DJ Shadow ασχολήθηκε από νωρίς με παραγωγές δίσκων και ηχογράφηση πρωτότυπου υλικού. Αρχικά ασχολήθηκε με πιο διεκπεραιωτικές εργασίες στο χώρο του hip-hop, συναντώντας, ωστόσο, στο studio ονόματα όπως οι Public Enemy και οι Erik... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved