Home > Μουσική > Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ALEXANDRE DESPLAT
Επένδυση με ήχους Παρισιού

Είναι τέτοιος ο αριθμός των συνθετών για εικόνα στη Μέκκα του κινηματογράφου, το Hollywood, που μια μεταγραφή από την Ευρώπη δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η Αμερική ανακαλύπτει έναν δημιουργό τόσο διακριτικό όσο ο Alexandre Desplat, χαίρεται κανείς στην ιδέα να ακούσει καλύτερα τις ταινίες που παρακολουθεί.

Ο Alexandre Desplat γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι και σπούδασε πιάνο, τρομπέτα και φλάουτο, για να ασχοληθεί τελικά με τη σύνθεση. Έχοντας επιμρφωθεί στη γενέτειρά του αλλά και το Λος Άντζελες, αρχίζει να γράφει μουσική για γαλλικές ταινίες την δεκαετία του ’90. Το λυρικό και διακριτικό του στυλ έγινε γρήγορα σήμα κατατεθέν του, σε ταινίες όπως τα "Κοίτα τους άντρες να πέφτουν" και "Ένας πολύ διακριτικός ήρωας", για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο César – τα γαλλικά Όσκαρ.

Το 2000 έγραψε την πολύ καλή μουσική της ταινίας "The Luzhin Defence" και το δεύτερο César ήρθε την επόμενη χρονιά με το "Sur mes levres", ακόμη μια ταινία του σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ. Το όνομά του έχει αρχίσει ήδη να συζητιέται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και γράφει μουσικές για διάφορες Ευρωπαϊκές παραγωγές.

Έρχεται τότε η σειρά της ταινίας "Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" (2003) του Peter Webber και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Όπως ο συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ο Desplat παραδίδει ένα score που μαγνητίζει μέσα από την αμεσότητα και τον πλούτο του, ακριβώς σαν τον ζωγραφικό πίνακα του Vermeer. Μόλις ένα χρόνο αργότερα (2004), ο Alexandre Desplat γράφει τη μουσική του "Birth" του Jonathan Glazer με την Nicole Kidman, εντυπωσιάζοντας με την επιτυχία με την οποία δημιουργεί την ατμόσφαιρα παράλληλα με την εικόνα.

Ο δρόμος για την είσοδο στη λίστα των μεταγραφών για το Hollywood είναι πια ανοικτός και μέσα στο 2005 ο Alexandre Desplat αποδεικνύεται πολυάσχολος: "The upside of anger" με τον Kevin Costner, "Hostage" με τον Bruce Willis, "Syriana" με τους George Clooney και Matt Damon και "Casanova" με τον Heath Ledger. Δεδομένου ότι το "Syriana" πήρε και την δεύτερή του υποφηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, ο Desplat έχει ήδη έτοιμη τη θέση του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αν το επιλέξει.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη δουλειά του για την ταινία "Firewall" με τον Harrison Ford, η οποία θα προβληθεί στις ΗΠΑ το 2006.

 

Περισσότερα θέματα


  • JOAN AS POLICE WOMAN
    Tαλέντο δημόσιας τάξης

    Η Joan Wasser είναι μια δύσκολα αναγνωρίσιμη, αλλά αναγνωρισμένη, μορφή στο σύγχρονο, καλλιτεχνικό σκηνικό. Δεν αρέσκεται να προβάλει με βιομηχανικό τρόπο τη δουλειά της, λειτουργεί με βάση το μουσικό της ένστικτο, είναι όσο πιο ανεξάρτητή γίνεται και εκπροσωπεί με ευαισθησία την pop-rock σκηνή, χωρίς πολλούς εντυπωσιασμούς και λοιπές φανφάρες. Και... συνέχεια
  • WHITNEY HOUSTON
    Εκπνέοντας συναίσθημα

    Η ιστορία ξεκινάει δειλά κάπου το 1985, όταν η ανιψιά της Dionne Warwick και κόρη της gospel τραγουδίστριας Cissy Houston εμφανίζεται με τον μέντορα και πρόεδρο της Arista Records Clive Davis στο τηλεοπτικό show του Merv Griffin.Η 22χρονη, πρώην μοντέλο διαφημίσεων, στήνεται μπροστά στην κάμερα μετά την αναγγελία του ονόματός... συνέχεια
  • DJ SHADOW
    Παραγωγή και εκτέλεση

    Γεννημένος σαν Josh Davis το 1973 και μεγαλωμένος στο Hayward, ένα προάστειο του San Francisco, ο DJ Shadow ασχολήθηκε από νωρίς με παραγωγές δίσκων και ηχογράφηση πρωτότυπου υλικού. Αρχικά ασχολήθηκε με πιο διεκπεραιωτικές εργασίες στο χώρο του hip-hop, συναντώντας, ωστόσο, στο studio ονόματα όπως οι Public Enemy και οι Erik... συνέχεια
  • DOVES
    Κάποιες πόλεις

    Ποιος θα περίμενε ότι από τις στάχτες ενός ξεκάθαρα dance σχήματος, των Sub-Sub (θυμάστε το "Ain't no love (Ain't no use)";), θα σχηματιζόταν ένα συγκρότημα με σαφή προσανατολισμό στην rock παράδοση του Manchester; Ο Jimi Goodwin (φωνητικά και μπάσο) και τα δίδυμα αδέρφια Jez (κιθάρα) και Andy Williams (ντραμς) σχημάτισαν... συνέχεια






Last News

Αρχείο Ειδήσεων


TOP 10 ΞΕΝΑ

  1. THE BEST DAMN THING
    AVRIL LAVIGNE
  2. MY DECEMBER
    KELLY CLARKSON
  3. FRESH AS A DAISY-THE SINGLES
    JAMES
  4. WE ARE THE NIGHT
    THE CHEMICAL BROTHERS
  5. LOOSE
    NELLY FURTADO
  6. JOYFUL
    AYO
  7. BACK TO BLACK
    AMY WINEHOUSE
  8. SCREAM
    TOKIO HOTEL
  9. IN REQUIEM
    PARADISE LOST
  10. KING OF
    CANDLEMAS

 

TOP 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ IN CONCERT
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ FEATURING ONIRAMA
  2. ΜΕ ΤΟ’ΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤ’ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
  3. ALTER EGO
    O.S.T.
  4. ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
  5. ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΙΑΣ ΦΩΝΗΣ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
  6. ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ LIVE
    NOTIS SFAKIANAKIS
  7. ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ
    ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
  8. SILENT DISCO
    ΡΟΔΕΣ
  9. LIVE ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
    ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. / ΜΑΛΑΜΑΣ Σ. / ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Α.
  10. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
    ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved