Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ

«ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη
Τελευταίοι Σταθμοί & ημερομηνίες περιοδείας














Μετά από μια sold out πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία, η αρχαία Eλληνική τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, συνεχίζει το Σεπτέμβριο την πορεία της με επιλεγμένες παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής και ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 4 & 5 Οκτωβρίου, 2021, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, παρουσιάζει ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ' έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Συμμετέχουνοι Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ‘Αλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.


Βρισκόμαστε στο Άργος.

Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι, απροστάτευτοι και ευάλωτοι, ασφυκτιώντας μέσα στον μύθο τους, μετατρέπονται σε άγρια ζώα.

Αποδιωγμένοι μετά την πράξη τους γίνονται από παιδιά βασιλέων μιάσματα στην ίδια τους την οικογένεια και ανεπιθύμητοι στην ίδια τους την πατρίδα.

OΜενέλαος και η Ελένη φτάνουν από την Τροία. Τα δύο αδέλφια ελπίζουν στην παρέμβαση του Μενέλαου, αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη. Οι δυο τους, με τη βοήθεια της Ηλέκτρας, σχεδιάζουν ένα πλάνο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της, Ερμιόνη. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.

Στον Ορέστη ο Ευριπίδης πιάνει το νήμα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας το Φως.

Την Αλήθεια.

Την Αυτογνωσία.

_____________

Ο Ορέστης του Ευριπίδη (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας.Θεωρείται το τελευταίο έργο του ποιητή που παραστάθηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του για τη Μακεδονία και πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία:

Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση:

Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνικά:

Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια:

Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική:

Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση:

Άρης Σερβετάλης



Φωτισμοί:

Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη:

Αγγελική Τρομπούκη

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη:

Άρης Κακλέας

Βοηθός ενδυματολόγου

Ιωάννα Καλαβρού

Βοηθός συνθέτη:

Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Βοηθός Φωτίστριας

Στέβη Κουτσοθανάση



ΗΘΟΠΟΙΟΙ


ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ (Ορέστης)

ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ (Ηλέκτρα)

ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Μενέλαος)

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ (Πυλάδης)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ (Τυνδάρεως)

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΤΣΑΗΛΙΔΟΥ (Ωραία Ελένη)

ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ (Φρύγας)



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΖΙΡΩ

ΝΙΚΗ ΛΑΜΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ

ΔΑΝΑΗ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΓΙΟΥΔΑΚΗ

ΕΛΙΖΑ ΣΚΟΛΙΔΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ



Τελευταίοι Σταθμοί & ημερομηνίες περιοδείας:

· 1 Σεπτεμβρίου - ΑΙΓΑΛΕΩ - ΘΕΑΤΡΟ ''ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ''

· 2 Σεπτεμβρίου - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

· 3 Σεπτεμβρίου - ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

· 4 Σεπτεμβρίου - ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

· 6 Σεπτεμβρίου - ΒΡΙΛΛΗΣΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ ''ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ''

· 8 Σεπτεμβρίου - ΝΙΚΑΙΑ-ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

· 13 Σεπτεμβρίου - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Δ. ΚΙΝΤΗΣ

· 14 Σεπτεμβρίου - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Δ. ΚΙΝΤΗΣ

· 15 Σεπτεμβρίου - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ ''ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ''

· 20 Σεπτεμβρίου – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

· 24 Σεπτεμβρίου – FALIRO SUMMER THEATER

· 25 Σεπτεμβρίου – FALIRO SUMMER THEATER

· 4 Οκτωβρίου - ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

· 5 Οκτωβρίου - ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ



Προπώληση Εισιτηρίων περιοδείας:

https://www.viva.gr/tickets/theatre/periodeia/orestis-tou-evripidi/












*Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ

 

Περισσότερα θέματα


  • ΕΛΣ
    Εθνική Λυρική Σκηνή: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν 2023/24

    «Στόχος μας είναι να δοκιμαστούμε σε νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης για το νέο πρόγραμμα της σεζόν 2023/24 που έχει την υπογραφή του και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου,... συνέχεια
  • ΕΛΣ
    Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24

    Ένα πολυδιάστατο και τολμηρό πρόγραμμα παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του κύκνειου άσματος του Πιερ Πάολο Παζολίνι σε παράσταση μουσικού θεάτρου από τον Άρη Μπινιάρη, πρωτότυπες παραγωγές μουσικοθεατρικών έργων, τη μοναδική όπερα της... συνέχεια
  • «GOLFώ»
    Πρεμιέρα Σάββατο 9 Μαρτίου στο Θέατρο 104

    Η κωμική διασκευή, Golfώ, στο έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 21:00 στο θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Τη διασκευή κειμένου και τα κοστούμια έχει κάνει η Ηρώ Κισσανδράκη, ενώ τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Ορέστης Μπενέκας Σχεδιασμός κίνησης - Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού έχει... συνέχεια
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και την άνοιξη του 2024

    Εξωστρέφεια, συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Πέτερ Στάιν, ο Μπομπ Ουίλσον και ο 'Αντολφ Σαπίρο, και την αφρόκρεμα της ελληνικής θεατρικής σκηνής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο Απρίλιος 2023 - Μάιος 2024. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/3), παρουσία του Δημάρχου... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved