Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ

ΕΛΣ
Ο Κρύστοφ Βαρλικόφσκι -στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή - σκηνοθετεί «Τα Παραμύθια του Χόφμαν»


Η νέα, πολυαναμενόμενη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερα Λα Μονναί των Βρυξελλών, είναι «Τα παραμύθια του Χόφμαν» στην ευφυή σκηνοθεσία του κορυφαίου Ευρωπαίου σκηνοθέτη της όπερας και του θεάτρου Κρύστοφ Βαρλικόφσκι, ο οποίος αναλαμβάνει να αποκαλύψει την ουσία ενός έργου όπου τόπος και χρόνος είναι τα κατάλοιπα ενός κατεστραμμένου ψηφιδωτού. Το αριστούργημα του Ζακ Όφενμπαχ θα παρουσιαστεί για οκτώ παραστάσεις, από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Τα «Παραμύθια του Χόφμαν» είναι μια από τις δημοφιλέστερες γαλλικές όπερες, πλάι στην «Κάρμεν», τον «Φάουστ» και τη «Μανόν». Πρόκειται για την τελευταία όπερα του Ζακ Όφενμπαχ, την οποία ο συνθέτης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει πριν τον θάνατό του, το 1880. Το έργο, που συμπλήρωσε ο συνθέτης Ερνέστ Γκιρώ, γνώρισε τεράστια επιτυχία στην παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Φεβρουάριο του 1881, στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού. Από την πρώτη παρουσίαση του έργου, στα τέλη του 19ου αιώνα, έως και το 2010 που ανακαλύφθηκε στα αρχεία της Οπερά Κομίκ υλικό που θεωρούνταν κατεστραμμένο, πραγματοποιήθηκαν επίπονες και μακρόχρονες εργασίες αποκατάστασης της παρτιτούρας, άλλοτε για να μελοποιηθούν επιπλέον διάλογοι, άλλοτε για να προστεθούν νέα μέρη στο έργο, ακόμα και για την αλλαγή της σειράς των πράξεων του έργου. Σε ό,τι αφορά τον επίλογο του έργου, καθώς από τον Όφενμπαχ σώζονται μόνο προσχέδια και σκέψεις, στην ουσία κάθε λυρικό θέατρο αποφασίζει το φινάλε, βασιζόμενο σε μια από τις πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Η ΕΛΣ παρουσιάζει την όπερα στην πιο πρόσφατη κριτική της έκδοση από τους Μάικλ Κέυ και Ζαν-Κριστόφ Κεκ, όπου ο Πρόλογος και ο Επίλογος εμφανίζονται ως πράξεις και ως εκ τούτου το έργο έχει πεντάπρακτη μορφή. H τελική μορφή του έργου διαμορφώθηκε κατά την προετοιμασία της παραγωγής το 2019 στις Βρυξέλλες από τον Κρύστοφ Βαρλικόφσκι και τον μαέστρο της παρουσίασης στο Λα Μονναί, Αλαίν Αλτινογκλού.

O πολυβραβευμένος Κρύστοφ Βαρλικόφσκι, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παραγωγής, είναι ένας από τους πιο περιζήτητους Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Παράλληλα με τη σταδιοδρομία του στο θέατρο, όπου έχει υπογράψει εμβληματικές παραστάσεις πάνω σε έργα Σαίξπηρ, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, αλλά και σύγχρονους συγγραφείς όπως η Σάρα Κέιν, ο Βαρλικόφσκι έχει αναγνωριστεί και ως ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της σκηνοθεσίας της όπερας. Οι παραγωγές που έχει υπογράψει στα κορυφαία λυρικά θέατρα της Ευρώπης -Εθνική Όπερα Παρισιού, Λα Μονναί Βρυξελλών, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαυαρική Όπερα Μονάχου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, αλλά και στα κορυφαία φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς και του Ζάλτσμπουργκ- αναγνωρίζονται από κοινό και κριτικούς ως σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα, λόγω της συστηματικής έρευνάς του πάνω στην ιδέα της επαναθεατρικοποίησης της όπερας.

Στα «Παραμύθια του Χόφμαν» η σκηνοθεσία του Βαρλικόφσκι ελκύεται από το γεγονός ότι το έργο του Όφενμπαχ έχει μια ιδιαίτερα πολύπλοκη αφήγηση, καθώς και από τη διαπίστωση ότι παρτιτούρα και λιμπρέτο δεν έχουν σταθερή δομή. Τα στοιχεία αυτά δίνουν στον σκηνοθέτη αλλά και στον θεατή την αίσθηση ότι το έργο είναι ανοιχτό σε νέες ερμηνείες και επαναπροσδιορισμό. Ο Βαρλικόφσκι, εξελίσσοντας την προσωπική του σκηνοθετική ταυτότητα, βλέπει την ιστορία της όπερας μέσα από το πρίσμα της έβδομης τέχνης, με επιρροές από κινηματογραφικά έργα όπως τα A Star Is Born, The Shining και Inland Empire. Η χειραφέτηση μιας αινιγματικής και πολύπλοκης γυναίκας, οι απογοητεύσεις ενός σκηνοθέτη σε κρίση, οι εξαρτήσεις του, τα υποκειμενικά του παραληρήματα, τα πάντα προσφέρονται για μια μετακειμενική εξερεύνηση του μυστηριώδους διαλόγου μεταξύ της ιστορίας και του αφηγητή, του καλλιτέχνη και του έργου του.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής υπογράφει η μόνιμη συνεργάτιδα του Βαρλικόφσκι, Μαλγκορζάτα Στσέσνιακ, η οποία δημιουργεί ένα μοναδικό κινηματογραφικό σύμπαν. Η χορογραφία είναι του Κλωντ Μπαρντούιγ, οι φωτισμοί της Φελίς Ρος και το βίντεο του Ντενί Γκεγκέν. Ο Κριστιάν Λονσάν υπογράφει τη δραματουργία. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Στη νέα παραγωγή των «Παραμυθιών», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει εξαιρετικούς τραγουδιστές διεθνούς ακτινοβολίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τους 'Ανταμ Σμιθ, Γιάννη Χριστόπουλο, Νικόλ Σεβαλιέ, Βασιλική Καραγιάννη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μαρισία Παπαλεξίου, Τάσο Αποστόλου, Πέτρο Μαγουλά, Χριστόφορο Σταμπόγλη, Γιάννη Γιαννίση κά.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.



Συμπαραγωγή με το Λα Μονναί των Βρυξελλών

18, 20, 22, 28, 29 Δεκ 2022
04, 05, 08 Ιαν 2023

Όπερα - Νέα παραγωγή

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30).


www.ticketservices.gr/event/gno-les-contes-d-hoffmann/?lang=el

 

Περισσότερα θέματα


  • ΕΛΣ
    Εθνική Λυρική Σκηνή: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν 2023/24

    «Στόχος μας είναι να δοκιμαστούμε σε νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης για το νέο πρόγραμμα της σεζόν 2023/24 που έχει την υπογραφή του και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου,... συνέχεια
  • ΕΛΣ
    Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24

    Ένα πολυδιάστατο και τολμηρό πρόγραμμα παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του κύκνειου άσματος του Πιερ Πάολο Παζολίνι σε παράσταση μουσικού θεάτρου από τον Άρη Μπινιάρη, πρωτότυπες παραγωγές μουσικοθεατρικών έργων, τη μοναδική όπερα της... συνέχεια
  • «GOLFώ»
    Πρεμιέρα Σάββατο 9 Μαρτίου στο Θέατρο 104

    Η κωμική διασκευή, Golfώ, στο έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 21:00 στο θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Τη διασκευή κειμένου και τα κοστούμια έχει κάνει η Ηρώ Κισσανδράκη, ενώ τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Ορέστης Μπενέκας Σχεδιασμός κίνησης - Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού έχει... συνέχεια
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και την άνοιξη του 2024

    Εξωστρέφεια, συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Πέτερ Στάιν, ο Μπομπ Ουίλσον και ο 'Αντολφ Σαπίρο, και την αφρόκρεμα της ελληνικής θεατρικής σκηνής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο Απρίλιος 2023 - Μάιος 2024. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/3), παρουσία του Δημάρχου... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved