Home > Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ

ΕΛΣ
Εθνική Λυρική Σκηνή: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν 2023/24

«Στόχος μας είναι να δοκιμαστούμε σε νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης για το νέο πρόγραμμα της σεζόν 2023/24 που έχει την υπογραφή του και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, τον πρώτο Βάγκνερ στο ΚΠΙΣΝ, σημαντικές συμπαραγωγές με ξένα θέατρα, κορυφαίους αρχιμουσικούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους και διάσημους πρωταγωνιστές, καθώς, επίσης, την τρίτη ανάθεση του «The Artist on the Composer», και φυσικά το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

«Μέσω του καλλιτεχνικού μας προγράμματος επιθυμούμε να θέσουμε ερωτήματα και να επιχειρήσουμε να βρούμε τις απαντήσεις για ζητήματα διαχρονικά και πανανθρώπινα» σημειώνει ο Γιώργος Κουμεντάκης τονίζοντας πως «για το 23/24, αναλογιζόμενοι τη σημασία και την επιρροή της τέχνης στη ζωή μας, υπογραμμίζουμε τη σημασία της εξάλειψης των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας και καλούμε τους φίλους της ΕΛΣ, με αφορμή τα κλασικά έργα του ρεπερτορίου, να αναστοχαστούν πάνω στα ζητήματα της γυναικείας ενδυνάμωσης, με βάση τις κατακτήσεις της κοινωνίας του 21ου αιώνα».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της: «Με υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αν όχι με μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αντάξιο πάντα της ανοδικής πορείας και της μεγάλης αποδοχής που γνωρίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι και αυτό της καλλιτεχνικής περιόδου 2023/24: σημαντικές παραγωγές όπερας, μπαλέτου, εικαστικών εγκαταστάσεων και εκθέσεων, σε μια δημιουργική ώσμωση της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του χορού με τη σύγχρονη δημιουργία. Θα ήθελα να συγχαρώ, για ακόμα μία φορά, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη και τους συνεργάτες του, που με συνέπεια, δημιουργική φαντασία και συγκροτημένο όραμα αναπτύσσουν περαιτέρω τη δυναμική και την εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναδεικνύοντας το καλλιτεχνικό δυναμικό και τη σύγχρονη δημιουργία της Ελλάδας, εντός και εκτός συνόρων».

Ειδικότερα, στις νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου της σεζόν 23/24 συναντούμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το «Les Éclairs» του Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο Ζαν Εσνόζ, το δίπτυχο «Καβαλλερία ρουστικάνα» του Μασκάνι και «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλλο σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, την «'Ανοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» των Μπρεχτ - Βάιλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, τη «Βαλκυρία» του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς, τα μπαλέτα «Κάρμεν» σε χορογραφία Γιόαν Ίνγκερ και «Κοππέλια» σε χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ, καθώς και την «Τουραντότ» του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Πουτσίνι.

Η ΕΛΣ συνεχίζει την πολιτική των συμπαραγωγών, με την Κωμική Όπερα του Παρισιού για το «Les Éclairs», τη Βασιλική Όπερα της Δανίας για τη «Βαλκυρία», αλλά και με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ για την τρίτη ανάθεση του «The Artist on the Composer» στην Ιωάννα Πανταζοπούλου.

Στις αναβιώσεις σημαντικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου συναντάμε στο Ηρώδειο την «Τραβιάτα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν και τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Για να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η ΕΛΣ αναβιώνει την «Μποέμ» του Πουτσίνι, στη σκηνοθεσία που υπέγραψε για τη Λυρική το 2007/08.

Για τις παραστάσεις της σεζόν 23/24, η ΕΛΣ θα υποδεχθεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παγκόσμιας καταξίωσης, όπως, μεταξύ άλλων, τη διεθνή Ελληνίδα σκηνογράφο και ενδυματολόγο Χλόη Ομπολένσκι, τον Βρετανό designer Λέσλι Τράβερς, τους σκηνοθέτες Αντρέι Σερμπάν, Τζων Φούλτζεϊμς, Γιάννη Χουβαρδά, Νίκο Καραθάνο, τους χορογράφους Γιόαν Ίνγκερ και Έντουαρντ Κλουγκ, αλλά και διάσημους πρωταγωνιστές όπως, μεταξύ άλλων, τους Ναντίν Σιέρρα, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, Κάθριν Φόστερ, Φρέντι Ντε Τομμάζο, Δημήτρη Πλατανιά, Σβετλάνα Σοζντάτελεβα, Τσέλια Κοστέα, Σεργκέι Σεμισκούρ, Βασιλική Καραγιάννη, Διονύση Σούρμπη, Γιάννη Χριστόπουλο, Τάσο Αποστόλου, Αρσέν Σογκομονιάν, Τόμμι Χακάλα, 'Αλλισον Όουκς, Στέφαν Φίνκε, Μαρίνα Προυντένσκαγια, Πέτρο Μαγουλά κ.ά. Τις παραγωγές της σεζόν θα διευθύνουν διεθνώς καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι αρχιμουσικοί, όπως, μεταξύ άλλων, οι Πάολο Καρινιάνι, Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, Φιλίπ Ωγκέν, Οντρέι Όλος, Φαμπρίτσιο Βεντούρα, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας κ.ά.

Τον Ιούνιο του 2024 η ΕΛΣ θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, για να φωτίσει τη σχέση του με την ΕΛΣ, αλλά και να φέρει στο φως δύο άγνωστα έργα του.

Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μαρίας Κάλλας θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, μεταξύ άλλων, με το Γκαλά στο Ηρώδειο, την έκθεση «Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ» στην ΕΒΕ και το ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαίας Ελληνίδας ντίβας. Τις τρεις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας του 2024, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε μνημεία, μουσεία και εκκλησίες στην Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας.

Για τη σεζόν 23/24, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχειρεί να ρίξει ένα κριτικό όσο και ενσυναισθητικό βλέμμα στις γυναικείες μορφές των έργων της όπερας και του χορού, αναστοχαζόμενη πάνω στα επίκαιρα ζητήματα της γυναικείας ενδυνάμωσης και οραματιζόμενη την εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών, των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Από τη χειραφετημένη Κατερίνα Ισμαήλοβα, την ασθενική ράφτρα Μιμή, την προδομένη χωριάτισσα Σαντούτσα, την αδάμαστη Κάρμεν και τη θαρραλέα πολεμίστρια Βρουγχίλδη έως την αντισυμβατική πόρνη Τζέννυ Χιλ, τη μυστηριώδη Κοππέλια, την απομονωμένη πριγκίπισσα Τουραντότ και την εταίρα Βιολέττα Βαλερύ, οι ηρωίδες της περιόδου 2023/24 δεσπόζουν με μεγαλοπρεπή τρόπο στις ιστορίες τους, όσο κι αν η δραματική κατάληξη πολλών από αυτές έχει γίνει ανά τα χρόνια αντικείμενο κριτικής. Με δεδομένο τον σεβασμό στα κλασικά αριστουργήματα των περασμένων αιώνων, χωρίς καμία απλοϊκή διάθεση ακύρωσης των αφηγηματικών επιτευγμάτων και των δημιουργών τους, μα σε έμπρακτη συνάρτηση με τις κατακτήσεις και την εξέλιξη των κοινωνιών του 21ου αιώνα, η ΕΛΣ επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση αναφορικά με τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναίκας στα έργα του ρεπερτορίου, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια κατάκτησης της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.


**********

Εθνική Λυρική Σκηνή: (1η Νοεμβρίου) ξεκίνησε η προπώληση για τις παραγωγές Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024

H προπώληση για τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023) στις 9.00.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το οπερατικό δίπτυχο «Καβαλλερία ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, σε μουσική διεύθυνση Αντονέλλο Αλλεμάντι και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Στην Εναλλακτική Σκηνή έρχεται η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της όπερας «Η νεκρή πόλη» των Νάντιας Μπουλανζέ και Ραούλ Πυνιό -συμπαραγωγή με τον ιδιαίτερο αμερικανικό θίασο Catapult Opera- σε μουσική διεύθυνση Νηλ Γκόρεν και σκηνοθεσία Ρόμπιν Γκουαρίνο.

Τον Φεβρουάριο έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Κάρμεν» των Ροντιόν Σεντρίν και Ζωρζ Μπιζέ, σε χορογραφία του Γιόαν Ίνγκερ και μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή. Στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η ρηξικέλευθη παράσταση μουσικού θεάτρου «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα», βασισμένη στην ομώνυμη εμβληματική ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε σκηνοθεσία 'Αρη Μπινιάρη, μουσική Τζεφ Βάνγκερ και με έναν πολυάριθμο θίασο διακεκριμένων ηθοποιών.

Τον Μάρτιο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή «Η Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς, σε μια διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Στην Εναλλακτική Σκηνή αναβιώνει το εξαιρετικά επιτυχημένο μιούζικαλ «The Last Five Years» σε κείμενο, μουσική και στίχους του βραβευμένου με τρία Τόνυ Αμερικανού συνθέτη Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Δημόπουλου.

Το πρόγραμμα της ΕΛΣ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αναλυτικά, η προπώληση αφορά τις ακόλουθες παραγωγές:


ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ - ΚΠΙΣΝ

-Καβαλλερία ρουστικάνα - Παλιάτσοι
Πιέτρο Μασκάνι - Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο
25, 28 Ιανουαρίου & 1, 4, 8, 11 Φεβρουαρίου 2024

-Κάρμεν - Γιόαν Ίνγκερ / Ροντιόν Σεντρίν - Ζωρζ Μπιζέ
7, 10, 14, 15, 18, 25 Φεβρουαρίου 2024

-Η Βαλκυρία - Ρίχαρντ Βάγκνερ
10, 13, 16, 19, 24, 31 Μαρτίου 2024

Η προπώληση για τις παραγωγές Απριλίου – Ιουνίου 2024
της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινάει την 1η Φεβρουαρίου 2024

Ταμεία ΕΛΣ & ticketservices.gr

H προπώληση για τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα πραγματοποιηθούν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ ξεκινά την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 στις 9.00. Το πρόγραμμα της ΕΛΣ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η όπερα Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Η Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη την παράσταση μουσικού θεάτρου Ο αποτυχημένος του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου.

Τον Μάιο έρχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κοππέλια του Λεό Ντελίμπ με νέες συνθέσεις του Μίλκο Λαζάρ, σε χορογραφία του Έντουαρντ Κλουγκ και μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη. Στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστεί η συναυλία Φως! ω, πού είναι το φως; με τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, καθώς και το μουσικοθεατρικό έργο Η φωνή των Βακχών του Γιάννη Αγγελάκη.

Στις 28 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη.
Αναλυτικά, η προπώληση αφορά τις ακόλουθες παραγωγές:

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ

Η άνοδος και η πτώση της πόλης ⦁ Μαχαγκόννυ
Κουρτ Βάιλ / Μπέρτολτ Μπρεχτ
12, 14, 19, 21, 23, 25 Απριλίου 2024

Κοππέλια
Έντουαρντ Κλουγκ / Λεό Ντελίμπ, Μίλκο Λαζάρ
12, 15, 17, 18, 19 Μαΐου 2024

Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη
28 Ιουνίου 2024Σημεία προπώλησης: Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ, τηλ.: 2130885700, καθημερινά 9.00-21.00. Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742. www.ticketservices.gr & Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, www.nationalopera.gr.

* Σημειώνεται ότι για τις παραγωγές της ΕΛΣ που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο –Τόσκα (Ιούνιος) και Τραβιάτα (Ιούλιος)– η προπώληση θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, βάσει του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Περισσότερα θέματα


 • «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥΛΙΑ»
  στο Εθνικό Θέατρο

  Το βραβευμένο έργο του Λιβανοκαναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ «Όλοι εμείς πουλιά» ανεβαίνει στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού θεάτρου, από τις 22 Δεκεμβρίου. Το έργο πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την... συνέχεια
 • ΕΛΣ
  Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24

  Ένα πολυδιάστατο και τολμηρό πρόγραμμα παρουσιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του κύκνειου άσματος του Πιερ Πάολο Παζολίνι σε παράσταση μουσικού θεάτρου από τον Άρη Μπινιάρη, πρωτότυπες παραγωγές μουσικοθεατρικών έργων, τη μοναδική όπερα της... συνέχεια
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
  Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέχρι και την άνοιξη του 2024

  Εξωστρέφεια, συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Πέτερ Στάιν, ο Μπομπ Ουίλσον και ο 'Αντολφ Σαπίρο, και την αφρόκρεμα της ελληνικής θεατρικής σκηνής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο Απρίλιος 2023 - Μάιος 2024. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/3), παρουσία του Δημάρχου... συνέχεια
 • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ONLINE
  από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

  Tο Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, μια σειρά από προηγούμενες παραστάσεις. Από τις 200 και πλέον παραστάσεις που έχουν παρουσιάσει στην 23χρονη πορεία τους, από το 1997 μέχρι σήμερα, κάνουν εδώ μία ενδεικτική επιλογή, που όμως καλύπτει ένα ευρύ ρεπερτόριο για... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων


AGENDA I T?at??

Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved