Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Λευκωσία, 08.04.2004


ΗΧΗΡΟ "ΌΧΙ" ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι απορρίπτει το σχέδιο Ανάν γιατί δεν πληροί τους ελάχιστους στόχους που είχε θέση για λειτουργικότητα του κράτους και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Σε διάγγελμά του που κράτησε 52 λεπτά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε το λαό να πει όχι στο σχέδιο στις 24 Απριλίου.

Είπε επίσης ότι παραμένει ακόμη αβέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση με συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του κυπριακού κράτους.

Είπε επίσης ότι οι τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν όλα όσα προνοεί το σχέδιο Ανάν 24 ώρες μετά την έγκριση του σχεδίου, ενώ όσα θα πάρουν οι Ελληνοκύπριοι θα τα αποκτήσουν κάποτε στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέλυσε σε έκταση όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και στο Μπούργκενστοκ, λέγοντας ότι εκεί, χωρίς να γίνουν διαπραγματεύσεις, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών περιέλαβε και τις 11 τουρκικές απαιτήσεις, που ήταν εκτός των παραμέτρων του σχεδίου του, στην τελική του πρόταση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα σημεία του σχεδίου Ανάν που θεωρεί αρνητικά για την Ελληνική κυπριακή πλευρά, όπως οι περιορισμοί στην απόκτηση περιουσίας, η επιστροφή των προσφύγων, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων θα επιστρέψουν.

Με το σχέδιο Ανάν, είπε, δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκαν οι μόνιμες επιδιώξεις της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι η παραμονή, έστω και μικρού αριθμού στρατευμάτων της Τουρκίας και τα αυξημένα εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς την ύπαρξη Εθνικής Φρουράς, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους ελληνοκυπρίους.

Είπε ότι θεωρεί αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ, είπε ότι ενώ η Κύπρος θα ενταχθεί, υπάρχει κίνδυνος αδρανοποίησης της συμμετοχής της, μέχρι να ενεργοποιηθούν όλοι οι νόμοι του νέου κράτους.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα για λύση θα ήταν ένα ηχηρό ναι.

Ομως είπε ότι η προτεινόμενη λύση δεν επανενώνει την Κύπρο, γιατί θα υπάρχουν δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλώς θα συνεργάζονται.

Υπάρχουν, είπε, πολλές πτυχές του σχεδίου από τις οποίες δεν είναι ικανοποιημένος από τις διευθετήσεις που έγιναν, χωρίς να γίνει διαπραγμάτευση.

Πρόσθεσε ότι οι προσαρμογές που έγιναν στο σχέδιο Ανάν 5 είναι πιο δυσμενείς από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν 3 που έγινε απλώς δεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση.

Είπε ότι το γεγονός ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ποσοστό 50:50, δίδει τη δυνατότητα σε κάθε πλευρά να δημιουργεί παραλυτικά αδιέξοδα και δυνατό να οδηγήσει σε διάλυση του κράτους μέσα σε 24 ώρες.

Πρόσθεσε ότι δεν του είναι δυνατό ούτε επιτρεπτό να ζητήσει από την ΕΕ, όπως απαιτεί το σχέδιο Ανάν, να καταστεί η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο, ούτε να ζητήσει από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποσυρθούν όλες οι προσφυγές που έχουν καταχωρήσει πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Εξ άλλου, διαφώνησε με την άποψη ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για λύση θα είναι καλύτερες, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιδίωξης της Τουρκίας να καταστεί μέλος. Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες για λύση θα συνεχισθούν και μετά την 1η Μαίου.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες που έχουν σημασία για την Κύπρο, όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον του κράτους γι’ αυτούς θα συνεχισθεί.

Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν, είπε, είναι ότι όσο δεν θέλω να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους, άλλο τόσο δεν θέλω να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων από ένα σχέδιο που αδικεί τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα υποστηρίξει την επιδίωξη της Τουρκίας για εξασφάλιση σύντομης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι με το σχέδιο καλούμαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί κατάρρευση του νέου ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Κατέληξε λέγοντας ότι η τελική απόφαση και ετυμηγορία θα είναι του λαού, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί να υπογράψει το σχέδιο Ανάν.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκινημένος κατέληξε ότι δεν παρέλαβε κράτος για να το παραδώσει ως κοινότητα και απευθυνόμενος στο λαό είπε:

«Σε καλώ να πεις ένα ηχηρό όχι στο σχέδιο Ανάν›.


 

Περισσότερα θέματα


 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  Βρούτσης: Επιπλέον 3.5 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ

  Ένα επιπλέον ποσό 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, και ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στο ΟΑΚΑ, εξασφάλισε το Υπουργείο Αθλητισμού με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στη... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς

  Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός εργατολόγος – οικονομολόγος και νομικός Γιώργος Ρωμανιάς. Την είδηση για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά έκανε γνωστή μέσα από το Instagram η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου. Ο Γιώργος Ρωμανιάς πρόσφατα είχε ένα ατύχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει το ισχίο του. Σύμφωνα με όσα... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ο Στ. Κασσελάκης

  Επίσκεψη στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: 10:00 Βόλος: -επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές στη Νέα Ιωνία, -επίσκεψη στο Εκλογικό Κέντρο του υποψήφιου Δημάρχου... συνέχεια
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

  Στην σκιά του Daniel και του Elias κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που ουσιαστικά επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια που τα σημάδεψαν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved