Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 25.03.2004


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Σε δείπνο παρακάθισαν στις 21.00 (ώρα Ελβετίας, 22.00 ώρα Ελλάδος) στο ξενοδοχείο Μπέιργκενστοκ ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Άλβαρο Ντε Σότο με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Βαληνάκη από ελληνικής πλευράς και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον τουρκοκύπριο «ψευδοπρωθυπουργό› Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έγινε γνωστό πριν από λίγο από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Έχει επίσης προσκληθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα ο κ. Ντε Σότο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε τα σχετικά με την διαδικασία, η οποία αποτέλεσε νωρίτερα σήμερα σημείο τριβής μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες του Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον περουβιανό διπλωμάτη, «δεν είναι απαραίτητο να γίνει απευθείας συνάντηση και των τεσσάρων πλευρών, καθώς η συμφωνία της Νέας Υόρκης δεν κάνει λόγο για κάτι τέτοιο› και το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εξελίσσεται σε διμερές επίπεδο. «Μπορεί να υπάρξει τετραμερής, μπορεί και όχι. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο›, δήλωσε ο κ. Ντε Σότο και διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι όλη η περιοχή του Μπούργκενστοκ έχει χαρακτηρισθεί «έδαφος των Ηνωμένων Εθνών› επιτρέπει συναντήσεις σε χαλαρότερο ύφος, χωρίς αυστηρά τυπικές διαδικασίες (σημείωση: διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα ενδεχόμενης συνάντησης λ.χ. του Τούρκου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει). Σύμφωνα εξάλλου με την συμφωνία που επετεύχθη στην Νέα Υόρκη, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στις συνομιλίες προκειμένου να «προσφέρουν την βοήθειά τους ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό έπειτα από συμφωνία›.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά κάποια συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αν και αρνήθηκε χαριτολογώντας να στοιχηματίσει, έκανε λόγο για «σημαντικότερες πιθανότητες παρά ποτέ› και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν οπωσδήποτε σε «κάποιου είδους κείμενο›, το οποίο ωστόσο «ίσως χρειαστεί να συμπληρωθεί από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Κόφι Αναν›. «Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πάμε σε δύο δημοψηφίσματα στην Κύπρο. Ένα στον Βορρά και ένα στον Νότο και τελικώς θα είναι οι λαοί που θα αποφασίσουν για την τύχη τους›, δήλωσε ο κ. Ντε Σότο.
Νωρίτερα σήμερα έντονη φημολογία ήθελε την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδιώκουν την συνάντηση και των τεσσάρων πλευρών, «ερμηνεύοντας› με αυτόν τον τρόπο την συμφωνία της Νέας Υόρκης.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved