Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 30.03.2004


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η λειτουργική ολοκλήρωση των έργων και των δράσεων, η ασφάλεια και ο συναγερμός όλων των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούν τα τρία κομβικά σημεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, όπως επεσήμανε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Παράλληλα, τόνισε, ότι υπάρχουν υπερβάσεις στα Ολυμπιακά έργα, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, όλοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω.
«Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μονόδρομος. Αποτελεί έναν μεγάλο εθνικό στόχο, όπου κανείς δεν περισσεύει›, τόνισε στην αρχή η κ.Πάλλη-Πετραλιά, ενώ πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολλή δουλειά και εγρήγορση. Πρέπει να κάνουμε την νύχτα–μέρα. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται όλους τους Ελληνες. Κι αυτό είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή›.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία, υπογράμμισε, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: «Εγινε έργο τα περασμένα χρόνια. Σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια δεν έχουν θέση οι μηδενιστικές προσεγγίσεις. Υπήρξαν, πάντως, καθυστερήσεις σε έργα και δράσεις. Δεν είναι, όμως, η ώρα τώρα για γκρίνιες και για απόδοση ευθυνών. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά και να λύσουμε τα προβλήματα. Δίνουμε λύσεις κι είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα›.
Αμέσως μετά έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που έχει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού: «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους Ελληνες. Ολοι μας θα κάνουμε κατάθεση ψυχής. Ο καθένας μας πρέπει να γίνει πρεσβευτής εμπιστοσύνης. Εχουμε μπροστά μας δρόμο. Οι μέρες περνάνε. Πιστεύω, ότι θα κάνουμε ασφαλείς και αθλητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω απ΄ όλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο αθλητισμός και προς αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε›.
Οταν η κ.Πάλλη – Πετραλιά ρωτήθηκε εάν υπάρχουν σκέψεις για περικοπές σε Ολυμπιακά έργα και κυρίως στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο, υπογράμμισε: «Η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. Υπήρχε, όμως, ο κίνδυνος στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο να μην γίνουν οι αγώνες κολύμβησης. Το νέο σχέδιο προχωρά. Αύριο θα τελειώσουν οι εργασίες φωτισμού. Πιστεύω, ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό κολυμβητήριο. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από το 2001. Δεν σχεδιάζουμε περικοπές, αλλά ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλό μας, αλλά θα τον νικήσουμε›.
Σχετικά με το θέμα των υπερβάσεων στα Ολυμπιακά έργα, επεσήμανε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: «Υπάρχουν βεβαιωμένα στοιχεία από υπηρεσίες. Κάνουμε καταγραφή, ενώ έχουμε απευθύνει μια επιστολή προς όλους τους υπουργούς, ώστε να έχουμε την γενική εικόνα. Ολοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω. Πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε τώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο›.
Οσον αφορά στο καίριο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, η κ.Πάλλη-Πετραλιά τόνισε: «Η τρομοκρατία κυριαρχεί διεθνώς. Είμαστε η πρώτη χώρα που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Μαδρίτη. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την ασφάλεια. Και θα διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες›. Για το πολύκροτο στέγαστρο Καλατράβα, τόνισε, ότι θα ξεκινήσει στις 18 Απριλίου η πρώτη φάση ολίσθησης, στις 28/4 η δεύτερη φάση, ενώ στις 27 Ιουλίου θα έχουν αποπερατωθεί ολες οι εργασίες στο στέγαστρο και τέλος Ιουλίου σε όλο το συγκρότημα.
Οταν ζητήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού να σχολιάσει το ύψος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι 4,6 δισ. ευρω, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το δάνειο του 1,5 δισ. ευρω που έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράμμισε: «Συνολική εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή. Πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κωδικοί έργων και δράσεων. Προκύπτει, πάντως, ότι υπάρχουν υπερβάσεις. Μάλιστα, στο ΟΑΚΑ υπερβαίνουν το 50%. Οσον αφορά στο δάνειο, που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και θα συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει, τελικά›.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved