Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Ελβετία, 31.03.2004


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Μείωση του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν στα κατεχόμενα της Κύπρου, αύξηση του ποσοστού των προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν από 18% σε 22%, πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, όχι μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αναπροσαρμογές στο εδαφικό με εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών, και όχι με έλεγχο από το τουρκοκυπριακό συστατικό κράτος, είναι τα κύρια σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης και εμπεριέχονται στην συνολική απάντηση που έδωσε σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά στον γγ του ΟΗΕ, στην Λουκέρνη της Ελβετίας.

Επίσης η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τουρκοκύπριοι από την πλευρά τους, ζητούν αύξηση των εποίκων, μείωση του ποσοστού των προσφύγων που θα επιστρέψουν, αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την νομική κατοχύρωση των αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο.




YΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ




Υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της, παρέδωσε σήμερα και η Ελλάδα μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, στον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, οι παρατηρήσεις αυτές εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα ασφαλείας και των αποκλίσεων. Μόνιμη επιδίωξή μας, τόνισε, είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η κατοχύρωση της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της αρχες της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόφι Αναν αφού μελετήσεις όλες τις νέες προτάσεις θα επαναφέρει το σχέδιό του με τροποποιήσεις. Ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, αναχώρησε σήμερα για το Στρασβούργο για διαβουλεύσεις με τους άλλους επιτρόπους σχετικά με τις αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αναμένεται απόψε απάντησή του.
Να φύγει από την ουδέτερη αμηχανία της, να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και να διεκδικήσει το καλύτερο, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.
Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα οτι οι τουρκοκύπριοι βαδίζουν χέρι - χέρι με την Αγκυρα.




ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Κύμα αρνητικών αντιδράσεων προκάλεσε μεταξύ των περισσοτέρων κομμάτων το τέταρτο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τηρούν στάση αναμονής μέχρι την υποβολή του τελικού κειμένου που θα παραπεμφθεί σε δημοψηφίσματα.
Πάντως, με βάση το κοινό αίσθημα που επικρατεί μετά την υποβολή του τέταρτου σχεδίου, δεν αναμένεται ότι το σχέδιο θα "περάσει".

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ, δήλωσε ότι το τέταρτο σχέδιο Ανάν συνιστά σαφή εμπαιγμό και ότι έχει υιοθετήσει ό,τι ζήτησε η τουρκική πλευρά, γεγονός που αυξάνει και διευρύνει ουσιαστικά το ρόλο της Τουρκίας.
Η θέση του ΔΗΚΟ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού Πρόεδρος του Κόμματος, έστω και χωρίς ανάμιξη στην κομματική δραστηριότητα, εξακολουθεί να είναι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
Σε γραπτή δήλωσή του ύστερα από τη μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Μπούργκενστοκ, και κατόπιν διαβουλεύσεων με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι το σχέδιο αγνοεί και παρακάμπτει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και επικυρώνει τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Ο Νίκος Κλεάνθους επεσήμανε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται τις προτάσεις του σχεδίου Ανάν και καλεί τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση και διεκδικητική στάση, γιατί «δεν μπορούν να θυσιαστούν τα δικαιώματα του λαού στο βωμό του εξευμενισμού των ξένων και ιδιαίτερα του κατακτητή›.


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κούλλης Μαυρονικόλας κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση και αγωνιστική συσπείρωση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων εξελίξεων, καθώς «το σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί από τον Γενικό Γραμματέα δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό από τον Κυπριακό λαό›. Ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι υπάρχουν τα χρονικά όρια να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ώστε να υπάρξει λύση και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες.


Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, που δήλωσε ότι οι αντιδράσεις μετά την επίδοση του τέταρτου σχεδίου Ανάν, «είναι αντιδράσεις ανθρώπων που απογοητεύτηκαν γιατί ανέμεναν διαφορετικά πράγματα›. Πρόσθεσε ότι οι πολύ αρνητικές κρίσεις, εν μέρει, παρουσιάζουν μια λανθασμένη εικόνα και ότι οι δικές του εκτιμήσεις αλλά και ξένων παρατηρητών, είναι πως μέσα από το νέο σχέδιο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και κάλεσε όλους να στηρίξουν τον Πρόεδρο για να κερδίσει η ελληνική κυπριακή πλευρά ό,τι καλύτερο μπορεί μέσα από αυτή την προσπάθεια και τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.



 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved