Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 15.04.2004


ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Την εναντίωσή της στο ενδεχόμενο υιοθέτησης του σχεδίου Αναν για το Κυπριακό, εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Η καλύτερη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό, είναι με το «όχι› στο σχέδιο Αναν. Υποστηρίζουμε το «όχι› γιατί το σχέδιο Αναν δεν συγκροτεί μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα, συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου προς τη Μέση Ανατολή, κατά τη γνώμη μας χειρότερο του Κοσόβου και της Βοσνίας› ανέφερε η κα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης.

Η Κύπρος του σχεδίου Αναν, θα είναι κατά την κα Παπαρήγα, ένα «μη-κράτος›: Τριχοτομημένη ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κράτη και τις βρετανικές βάσεις που κατοχυρώνονται και ενισχύονται, μετατρεπόμενη έτσι σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ. Κατοχυρώνεται το καθεστώς των εγγυήσεων, με δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία και με τη συμμετοχή ξένων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Τέτοιο κράτος δεν υπήρχε, ούτε την εποχή των αποικιών› παρατήρησε η γγ του ΚΚΕ. Αναρωτήθηκε δε, «μήπως η Τουρκία χρειαζόταν ένα αντίτιμο για τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, μήπως η Κύπρος και στη συνέχεια το Αιγαίο, αποτελέσουν αντιπαροχή σε μια τέτοια εξέλιξη›.

«Δεν θέλουμε ένα πρότυπο κράτους που να λειτουργεί σαν μοντέλο για άλλα κράτη. Η Βοσνία ήταν μόνον η αρχή› σημείωσε η κα Παπαρήγα, προτείνοντας το «όχι›, αλλά απορρίπτοντας «κάθε πνεύμα εθνικισμού και σωβινισμού›: «Βεβαίως είμαστε υπέρ της επαναπροσέγγισης η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Όσοι όμως λένε ότι το σχέδιο Αναν εξυπηρετεί την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, δεν λένε την αλήθεια. Η καλύτερη επαναπροσέγγιση γίνεται στη βάση της κοινής αντίθεσης των δύο κοινοτήτων στο σχέδιο, στη βάση κοινών κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων (?) Αυτό το περίεργο κράτος που φτιάχνεται, με τις δύο χωριστές κυριαρχίες, χωρίς τη σωστή ιεραρχία στις αποφάσεις, όπου το κάθε κράτος θα είναι πιο δυνατό από την κεντρική διοίκηση, με τη χωριστή οικονομία, αυτά ακριβώς εμπεδώνουν, δυσκολεύουν την επαναπροσέγγιση. Όμως, όταν πρόκειται για τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους, εμείς δεν βλέπουμε το ζήτημα μοιρολατρικά. Είναι στο χέρι τους να αντιδράσουν. Και είναι παρακαταθήκη η δραστηριότητα που το ΑΚΕΛ ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια – μια πάρα πολύ καλή βάση που πρέπει να συνεχιστεί›.

«Το «όχι› θα φέρει τις δυσκολίες του, αλλά δεν δένει τα χέρια κανενός. Δημιουργεί προϋποθέσεις πραγματικής πίεσης για μια διαφορετική διαπραγμάτευση. Το «ναι› σε φέρνει προ τετελεσμένων και σου δένει τα χέρια. Υπάρχει άλλωστε, η πείρα πολλών άλλων ναι, όπως στην Παλαιστίνη (?) Η επίκληση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ενοποίησης ως παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού, αποδείχθηκε φενάκη› εκτίμησε μεταξύ άλλων η γγ του ΚΚΕ.

Κατά τα άλλα, η κα Παπαρήγα, επέκρινε την επιλογή του Ελσίνκι να ενταχθεί το Κυπριακό σε ένα πλαίσιο ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και για την «μεταφορά του Κυπριακού από τις αποφάσεις του ΟΗΕ στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα›. Ερωτηθείσα δε, σχετικά με τους χειρισμούς της νυν κυβέρνησης στη Λουκέρνη, έκρινε ότι «η υπόθεση δεν κρίθηκε στη Λουκέρνη, αλλά ήταν κλεισμένη από τη Νέα Υόρκη, (όπου «δεν έπρεπε μάλλον να γίνει αποδεκτή η επιδιαιτησία›), αλλά και πολύ πιο πριν, στο Ελσίνκι. Όπως επίσης το κλείσιμο του Αιγαίου, με βάση τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, έχει προδιαγραφεί από τη δήλωση της Μαδρίτης και στην απόφαση του Ελσίνκι, όπου πακετοποιήθηκε Κυπριακό και Αιγαίο›.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, η κα Παπαρήγα παρατήρησε ότι «αν θέλουν χρόνο, να τον έχουν›. Αλλά, «μια αναβολή, εάν δοθεί, να αξιοποιηθεί για ένα πιο βαθύ, συνειδητό, πραγματικό όχι (?) Σημασία έχει το πολιτικό ζήτημα, η στάση απέναντι στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Αναν και να μην κρυβόμαστε πίσω από το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος›.



 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved