Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 16.04.2004


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ

«Οι συνθήκες απαιτούν προσεκτικά σταθμισμένες επιλογές που λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες των αμέσως ενδιαφερομένων οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσματα της επιλογής τους›, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στις δηλώσεις του για το Σχέδιο Ανάν, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αποδείχθηκε τις μέρες που πέρασαν από την κατάθεση του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα, περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος ο σεβασμός στην πάγια αρχή της εθνικής πολιτικής για το Κυπριακό, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, ενώ σημείωσε ότι η θέση του εκδηλώνεται με σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυβέρνηση και τους πολίτες της.

Ο κ. Καραμανλής σημειώσε ότι ''το σχέδιο Ανάν έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες. Οι συγκεκριμένες συγκυρίες επιβάλλουν να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που προέχει σήμερα και οφείλουμε να κάνουμε είναι να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες και γι'αυτό θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών''.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από όλους να μην επιχειρήσουν πιέσεις με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του Κυπριακού λαού, που όπως ανέφερε δεν εξυπηρετούν ούτε την ελεύθερη έκφραση γνώμης του, ούτε την εθνική ομοψυχία και συμπλήρωσε ότι την τελική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας τους έχουν οι Κύπριοι πολίτες, τις αποφάσεις των οποίων θα σεβαστούμε απόλυτα. Και η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος θα βρει την Ελλάδα αταλάντευτα εκεί όπου βρισκόταν από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της Κύπρου.

Αυτό που έχει σημασία είναι ανεξαρτήτως αποτελέσματος να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνισμού, αλλα και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφευχθούν οι κινδυνολογίες''.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν οι δυο κοινότητες πουν ''ναί'', η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις το νέο κράτος στα πρώτα του βήματα, θα ενθαρρύνει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου.

Πάντως, και στην περίπτωση που το σχέδιο δεν γίνει δεκτό, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, δεν πρέπει να χαθεί η προοοπτική επίλυσης του προβλήματος και ''η διαδικασία προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και οι προσπάθειες γεφύρωσης των μεταξύ τους διαφορών θα πρέπει να συνεχιστούν. Και η επανένωση θα πρέπει να επιδιωχθεί εκ νέου μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες γι αυτό συνθήκες''.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι διμερείς σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν και συμπλήρωσε ''κανείς δεν πρέπει να ερμηνεύσει την όποια έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του κυπριακού λαού ως προϋπόθεση, αλλά ούτε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να εξακολουθήσει. Η γειτονική χώρα θα μας βρει συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθειά της που σηματοδοτεί τη σύγκλισή της με το συνταγματικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ενωσης και την φέρνει έτσι κοντύτερα στην Ευρώπη''.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για το χρόνο λήψης και ανακοίνωσης της θέσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία η επίσημη Ελλάδα δεν ήταν επιτρεπτό να πάρει θέση πριν δοθεί στους ηγέτες και τις πολιτικές δυνάμεις του κυπριακού ελληνισμού ο απαιτούμενος χρόνος να διαβουλευθούν και να τοποθετηθούν υπεύθυνα, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εθνική σύμπνοια και ομοψυχία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ''δεν θα ήταν ούτε ρεαλιστική, ούτε ανεκτή μια στάση που θα δημιουργούσε ρήγματα μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού ή και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του πολιτικού μας συστήμτος για ένα εθνικό θέμα. Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση''.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίοδο πριν τη Λουκέρνη, σημειώνοντας ότι επιδίωξη της Ελλάδας ήταν να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού μέσω της βελτίωσης του σχεδίου Ανάν και της επίτευξης ενός βιώσιμου και λειτουργικού συμβιβασμού. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έδωσε με συστηματικότητα τη μάχη και σε ό,τι αφορά το κοινοτικό κεκτημένο υπάρχει βελτίωση του σχεδίου σε ορισμένα σημεία. Γεγονός όμως, είπε, παραμένει ότι στη Λουκέρνη δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνημένη συνολική λύση και το τελικό σχέδιο του γγ του ΟΗΕ αποτελεί απόπειρα συγκερασμού των διαφορετικών θέσεων των δυο πλευρών και μερικής κάλυψης της μεταξύ τους απόστασης.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης, ο ορίζοντας της οποίας δεν εξαντλείται στις 24 Απριλίου, αλλά προεκτείνεται και στο επόμενο στάδιο που ξεκινά την 1η Μαίου με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σημείωσε ότι ''η ευρωπαϊκή προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο παραμένει ο μεγάλος στόχος, ως συνεκτικός δεσμός των δυο κοινοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλοι ώστε να επικρατήσει κλίμα καλής θέλησης και ειρήνης στην περιοχή μας. Γιατί το μέλλον είναι κοινό και πρέπει να το κερδίσουμε όλοι οι λαοί της περιοχής στηριγμένοι σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν''.

Τέλος, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους αρχηγούς για την ουσιαστική, όπως την χαρακτήρισε, συζήτηση που είχαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στον κ. Καραμανλή για το χρόνο που ανακοίνωσε την απόφασή του και ο πρωθυπουργός του απάντησε σημείο προς σημείο.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved