Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα, 08.05.2004


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σε «νέα τροχιά έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις›, είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της τουρκικής αποστολής νωρίτερα απόψε. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου «προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί, να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση› και τόνισε την ανάγκη «να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος αναζήτησης συμφωνημένης λύσης του προβλήματος της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν, εναρμονισμένης με τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίκαιης και βιώσιμης, που να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για όλους›.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την «αποφασιστική δέσμευση του κ. Ερντογάν να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της μετριοπάθειας, στον δρόμο της Ευρώπης› και επανάλαβε την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην διαδικασία αυτή και η Τουρκία θα μας βρει συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθειά της που σηματοδοτεί την σύγκλισή της με το συνταγματικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ένωσης›.
Σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «συγκυρίες, λάθη και κοντόφθαλμες επιλογές οι οποίες πλήγωσαν τους λαούς μας, τους απομάκρυναν, τους δηλητηρίασαν με καχυποψία› και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα›. «Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, η προστασία των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι οι αρχές πάνω στις οποίες οφείλουμε να θεμελιώσουμε την κοινή μας προσπάθεια για αρμονική συνύπαρξη, υπό συνθήκες καλής γειτονίας›, δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η επί δεκαετίες αμοιβαία καχυποψία ανήκει στο παρελθόν›.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, «δείχνει τον δρόμο για την διεύρυνση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων›, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν επί διμερούς βάσεως και επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην στήριξη ανάλογων δημιουργικών προσπαθειών.

Ερντογάν

Η φιλία και η συνεργασία Αγκυρας και Αθήνας αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο των δύο χωρών και κατά κοινή εκτίμηση των πρωθυπουργών Τουρκίας και Ελλάδος μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την περιοχή, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, στην αντιφώνηση του προς τον Κ. Καραμανλή.
Αφού αναφέρθηκε στο γεγονός πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού τα τελευταία 16 χρόνια, έκανε αναδρομή στο «κοινό πολιτιστικό πλαίσιο› και τις «αξίες που μοιράστηκαν› Ελληνες και Τούρκοι με σταθμό τη συμφωνία του Ε. Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ, όταν, όπως είπε, «οι δύο μεγάλοι εθνικοί ηγέτες με βάση τον κοινό νου και την σύνεση συνέπραξαν στην ελληνοτουρκική συνεργασία και φιλία που συνεχίστηκε και ήκμασε για μερικά χρόνια›. Απέδωσε την διακοπή της σχέσης αυτής σε «συνεχή λάθη και συναισθηματική φόρτιση› για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ως τουρκική κυβέρνηση πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίζουμε την πολιτική μας σε αρνητικές εμπειρίες μιας συγκεκριμένης περιόδου αλλά στην μακραίωνη ειρηνική συνύπαρξη›.
Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αντικατάσταση του περιβάλλοντος σύγκρουσης από τη συνεργασία και ενέταξε στο πλαίσιο αυτό τις έως σήμερα 25 συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι ομάδες εργασίας συνεχίζουν να διαμορφώνουν σχετικά κείμενα. Στην επίτευξη αυτής της συνεργασίας, αναγνώρισε ως μεγαλύτερη τη συμβολή των δύο λαών και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό αποφάσισαν να προωθήσουν και να εμβαθύνουν το υπάρχον κλίμα για την δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την ευρύτερη περιοχή, ζήτημα το οποίο, όπως είπε αποτέλεσε θέμα συζήτησης με τον κ. Καραμανλή.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν είμαστε στο χρονικό σημείο να αναβάλλουμε τις επωφελείς λύσεις› και συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τουρκικού συστήματος για να προσθέσει ότι ο ίδιος συμμερίστηκε τα θετικά αισθήματα του Ελληνα πρωθυπουργού και δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτά›.
Ο κ. Ερντογάν έκλεισε την αντιφώνηση του διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε αποκτήσει κοινή συνείδηση του ρόλου που μπορούμε να παίξουμε στην ευρύτερη περιοχή και πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσουμε την επιθυμία του λαού και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή›.

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved