Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

24.11.2020

ΕΛΛΑΔΑ
“Κλείδωσε” η παράταση της καραντίνας – Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα φέτος


Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται αυτή την στιγμή η Κυβέρνηση, ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για την μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζαν και αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά και φυσικά η καραντίνα δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου.

Τα Χριστούγεννα θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με sms.

Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν η άρση των περιορισμών, όταν γίνει, να μην αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά τις «πράσινες» περιοχές. Σε αυτές που δείχνουν καλή επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η άρση των μέτρων. Εξάλλου, και πριν από το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου, είχαν προηγηθεί καραντίνες σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, τα μηνύματα για μετακίνηση στο 13033 θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει η αγορά. Από την ημέρα που τα καταστήματα θα ανεβάσουν τα ρολά, τα μηνύματα θα απαιτούνται μόνο για μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες. Είτε δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας, είτε για μια βόλτα με το κατοικίδιο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ξεκινά πλέον από τις 22:00 ή τις 23:00, αντί για τις 21:00 με 5:00 το πρωί.

Τι θα ανοίξει πρώτα

Πρώτα θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μαζί ή θα ξαναλειτουργήσουν μερικές ημέρες αργότερα. Πάντως, υπάρχει και η πρόταση να ανοίξουν μαζί τα δημοτικά με τα γυμνάσια και να παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, αφού τα παιδιά αυτών των ηλικιών παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στην συνέχεια έχουμε το εμπόριο, το οποίο θα ανοίξει 7 ημέρες μετά τα σχολεία και θα ακολουθηθούν οι κανόνες που ίσχυαν και πριν από το δεύτερο lockdown. Δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, συγκεκριμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, ανάλογα με τα τ.μ., και ραντεβού για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Τι θα συμβεί στην εστίαση

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς τα νούμερα στα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι αυτά που η Κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων περίμεναν. Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί το άνοιγμα της εστίασης θα ανοίξουν μόνο τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο με καθήμενους, ενώ, σε ότι αφορά μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, δεν προβλέπεται προσώρας να μπουν στον κύκλο της επανεκκίνησης, αφού σε αυτούς τους χώρους έχει καταγραφεί μεγάλη διασπορά του ιού. Τα τραπέζια θα έχουν πλέον απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται μόνο έως τέσσερα άτομα. Εάν πρόκειται για οικογένεια, θα μπορούν στο ίδιο τραπέζι να καθίσουν και 6 άτομα. Παράλληλα, θα υπάρξει επιδότηση για σόμπες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει και πρόταση για πλεξιγκλάς ανάμεσα στα τραπέζια. Και εδώ θα ακολουθηθούν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή μάσκα ακόμα και όταν κάθεται κάποιος, η οποία θα βγαίνει μόνο όταν έρθει το φαγητό, ενώ θα είναι ανοιχτά έως τις 23:00, αν και υπάρχει εισήγηση να κλείνουν και μία ώρα νωρίτερα.

Φόβοι για Τρίτο Κύμα

Σύμφωνα με την κα. Ματίνα Παγώνη, την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, μετά τις γιορτές θα έρθει το τρίτο κύμα Κορονοϊού και θα είναι πιο ισχυρό. Γι’ αυτό και κάλεσε τους πάντες εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να “ξεχάσουν” επίσης τις Απόκριες και το Πάσχα!

“Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα”, είπε χαρακτηριστικά.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved