Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

26.05.2022

ΕΛΛΑΔΑ
Power Pass: 14 με 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση ρεύματος – Πόσα χρήματα θα πάρετε


Η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποζημίωση, έως 600 ευρώ, για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν τους προηγούμενους μήνες οι καταναλωτές.

Η πλατφόρμα για το Power Pass, την αποζημίωση που θα δώσει το κράτος στους πολίτες για τους λογαριασμούς ρεύματος των προηγούμενων μηνών, αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, όπως είπε ο αναπληρωτής Yπουργός Οικονομικών, k. Θόδωρος Σκυλακάκης.

“Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022”, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1/12/2021 – 31/5/2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στο gov.gr.

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

- είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
- ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
- αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
- αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
- θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
- θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Για την αίτηση, θα πρέπει να έχετε επίσης διαθέσιμα:

- ΑΦΜ
- IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Yπολογίστε πόσα χρήματα θα πάρετε
Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη χρονική περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved