Αθήνα
19
07
2022
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊος: Τον Αύγουστο αναμένεται η μετάλλαξη “Κένταυρος” στην Ελλάδα – Μεγάλη ανησυχία

Η τελευταία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, “Κένταυρος” εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.
Η τελευταία υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, “Κένταυρος” εντοπίζεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, μετά την Ινδία όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, χωρίς οι ειδικοί να αποκλείουν να γίνει και νωρίτερα η άφιξή του, λόγω της τουριστικής περιόδου και της επακόλουθης κινητικότητας.

Τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν είναι αρκετά ώστε να επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν ευκρινή εικόνα για την πορεία της και τη δυναμική της. Το σενάριο της επικράτησης της “Κένταυρος” έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ανοιχτό και θα παραμείνει για αρκετές εβδομάδες - θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 εβδομάδες για να κριθεί πόσο περισσότερο μολυσματική είναι η νέα υποπαραλλαγή σε σύγκριση με τις τωρινές και πόσο θα πυροδοτήσει μία νέα επιδημική έξαρση.

Πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

“Τα δεδομένα για τη νέα υποπαραλλαγή είναι ελλιπή ακόμη, χρειάζεται κι άλλος χρόνος ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει καθαρή εικόνα γι’ αυτήν. Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τις άλλες, και από την τελευταία που κυκλοφορεί ευρέως, τη ΒΑ.5. Απομένει να δούμε κατά πόσο θα διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων ή της μόλυνσης”, λέει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιος Σουρβίνος. Προσθέτει ότι “στην Ελλάδα οι αναλύσεις από το γονιδιωματικό δίκτυο δεν την έχουν εντοπίσει ακόμη, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για θέμα χρόνου. Η εποχή, ο τουρισμός, η κινητικότητα των πολιτών, αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για τη “μετακίνηση” της νέας υποπαραλλαγής. Τον Αύγουστο θεωρείται βέβαιος ο εντοπισμός της και στη χώρα μας”.

Δεν θα ήταν έκπληξη, μάλιστα, ο εντοπισμός για πρώτη φορά του “Κενταύρου” στην Κρήτη, δεδομένου ότι το νησί τείνει να δημιουργήσει... παράδοση στην έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων. Αλλωστε και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας στα Χανιά εντοπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τη νέα υποπαραλλαγή “παραλλαγή υπό παρακολούθηση”, φέρει δηλαδή ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που ακόμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Στην ίδια γραμμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

“Η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” της μετάλλαξης Omicron θα μπορούσε να είναι η επόμενη επικρατούσα υποπαραλλαγή. Πρώτον, είναι πιο μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες, και δεύτερον είναι στενός “συγγενής” με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2, την οποία γνωρίζουμε από τους περασμένους μήνες. Αυτό βεβαίως αποτελεί ταυτόχρονα και θετικό στοιχείο, διότι θεωρητικά τουλάχιστον ξέρουμε τι μας περιμένει από πλευράς παθογονικότητας”, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νικόλαος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος βασίζονται σε πρώιμες επιστημονικές παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν: βήχα, πυρετό, κόπωση ή αδυναμία, πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη. Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυϊκοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Omicron και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Omicron και τις υποπαραλλαγές της εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr