Αθήνα
20
07
2022
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πεντέλη: "Αποφύγετε την έκθεση με τον καπνό" συμβουλεύει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τον καπνό μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παντέλη και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τον καπνό μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παντέλη και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.

Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Επίσης, οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών θα πρέπει να:

Αποφεύγουν την άθληση και σωματική καταπόνηση.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι "χειρουργικές" ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.

Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα της αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όραση τους.

Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr