Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

05.09.2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση των ερευνών στα «οικόπεδα» της Κρήτης


Ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση της ύπαρξης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει υποβάλει η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ, με δέσμευση για την ολοκλήρωση του σε δύο αντί για τρία χρόνια, με στόχο να έχουμε σαφή εικόνα από τις έρευνες στο τέλος του 2023.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων Αριστοφάνης Στεφανάτος σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies. Στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40 % και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20 %. Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας η ExxonMobil απέκτησε το 70 % ενώ το ποσοστό των ΕΛΠΕ ανέβηκε στο 30 %.

Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20,058.4 τετρ.χλμ (Δυτικά της Κρήτης) και 19,868.37 τετρ.χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι τα σεισμικά δεν δίνουν την εικόνα των κοιτασμάτων με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή όχι. Σε ερώτηση σχετικά με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση των ερευνών, επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε: "αν τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά, μιλάμε για τεράστια αξία που θα οδηγήσει στην επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα. Δεν κρίνω ότι οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες είναι τόσο σημαντικές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτροπή από τον προγραμματισμό μας".

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης των εργασιών ενώ χαρακτήρισε πολύ καλύτερη συνεργασία με όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού τον περασμένο Απρίλιο με την οποία παρέσχε δημόσια στήριξη στις έρευνες υδρογονανθράκων , αναδεικνύοντάς τις σε έργα εθνικής σημασίας δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές ενώ χαρακτήρισε "ψήφο εμπιστοσύνης" την ανάληψη του μεριδίου της ΤotalEnergies από την Exxon και τα ΕΛΠΕ. Στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες προτεραιότητα της η ΔΕΗ τώρα είναι να προσέλθουν νέες επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας δεύτερος επενδυτής στις περιοχές που που έχουν μόνο έναν.

Στο πλαίσιο του απολογισμού επισημάνθηκε η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΔΕΥ οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την αδειοδότηση και παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τον σχεδιασμό για την επιλογή χωρών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ως προς το πρώτο (αποθήκευση διοξειδίου) ο κ.Στεφάτος αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση των προοπτικών αποθήκευσης σε περιοχή των Γρεβενών ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται και η αποθήκευση υδρογόνου. Ως προς τα υπεράκτια αιολικά πράγμα πάρκα δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών. Κατέληξε ότι έχει γίνει αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλου είδους προσκόμματα (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, διαδρομές πλοίων, τουριστική ανάπτυξη, αρχαιολογικό ενδιαφέρον) και το επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο δεκάμηνο του 2023

  Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να φέρνει ο πληθωρισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- κτωβρίου 2023 την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) στο δεκάμηνο η αξία των πωλήσεων της αγοράς... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών στο Ρέντη

  Στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, να εποπτεύει τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και να διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.,... συνέχεια
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος

  Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ μεταξύ γ' και β' τριμήνου υπήρξε οριακή αύξηση κατά 0,02%. Το α' τρίμηνο εφέτος είχε καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία σύγκριση, και το β'... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το 2024

  Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει πως υπεγράφη και προωθείται προς δημοσίευση η απόφαση για τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024. «Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η Φ.251/139828/A5/06-12-2023 Υπουργική Απόφαση,... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved