Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

06.10.2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεωργιάδης: “Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο”


“Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβούλια που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

“Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις. Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα”.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ακόμα ότι “Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του”.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.

Αλλά πρόσθεσε: “Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει”.

Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι, όλη η αγορά γνωρίζει πως ουδέποτε έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι και πρόσθεσε: “αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση”.

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι – και θα συνεχιστούν – ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved