Αθήνα
12
10
2022
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

VOXXED DAYS 2022: Ένα τεχνολογικό συνέδριο υψηλού επιπέδου, από προγραμματιστές για προγραμματιστές

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο VOXXED DAYS ATHENS 2022 (Παρασκευή 30/9 και Σάββατο 1/10), στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», το υπερσύγχρονο συνεδριακό και πολιτιστικό χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο VOXXED DAYS ATHENS 2022 (Παρασκευή 30/9 και Σάββατο 1/10), στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», το υπερσύγχρονο συνεδριακό και πολιτιστικό χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι και δημοφιλείς ομιλητές από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα, αποτύπωσαν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους στην τεχνολογία και την ανάπτυξη λογισμικού, ενώ επίσης παρουσίασαν τρόπους με τους οποίους οργανώνουμε ομάδες και ανθρώπους για τη βέλτιστη απόδοση σε εργασιακό επίπεδο με λειτουργικότητα και μεθοδικότητα.

Στο συνέδριο, το οποίο απευθύνεται σε προγραμματιστές και επαγγελματίες της πληροφορικής και είναι μέρος μια σειράς παγκόσμιων συνεδρίων που γίνονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 900 προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό χώρο, κοινότητες, πανεπιστήμια κτλ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διοργανωτής του συνεδρίου Πάτροκλος Παπαπέτρου «ήταν το τέταρτο κατά σειρά συνέδριο Voxxed days στην Αθήνα, με το τελευταίο να πραγματοποιείται το 2019 - πριν την πανδημία - αλλά το φετινό ήταν το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από όλα, καθώς πάνω από 900 άτομα συμμετείχαν σε αυτό από 20 χώρες, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. Ευελπιστούμε το 2023 τόσο το συνέδριο στην Αθήνα, όσο και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να φέρουμε περισσότερους προγραμματιστές και ομιλητές πιο κοντά, από όλο τον κόσμο».

Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις πολύτιμες γνώσεις τους για τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας σε θέματα που αφορούν: Big Data, Machine Learning & Artificial Intelligence, Cloud Containers & Infrastructure, Development Practices, Architecture, Programming Languages, Modern Web, and People & Culture.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Holly Cummins, Senior Principal Software Engineer από την Red Hat, ο Sven Peters, Developer Advocate της Manfred και η Christina Aldan, Brand Strategy Consultant από την Arana Software. Συμμετείχαν επίσης ομιλητές από μεγάλες εταιρίες του χώρου της πληροφορικής και της τεχνολογίας αναδεικνύοντας ισχυρά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σε ένα ευχάριστο και υπερσύγχρονο περιβάλλον κοινωνικοποίησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επαγγελματίες και φίλους της τεχνολογίας, αλλά και να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των χορηγών του συνεδρίου, οι οποίοι αποτελούνταν από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρίες τεχνολογία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο συνιδρυτής των τεχνολογικών συνεδρίων Voxxed Days και διοργανωτής του Devoxx UK, Mark Hazell, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Πάνο Οπλοποιό αναφέρθηκε στη δημιουργία και την επέκταση των συνεδρίων Devoxx και Voxxed Days, λέγοντας ότι «πριν από 30 χρόνια ξεκίνησα αυτή την ανοδική πορεία και έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Εξελίχθηκαν σε πολλά και εξειδικευμένα συνέδρια σε διάφορες χώρες, και τα αισθάνομαι ως παιδιά μου που χαίρομαι να τα βλέπω να μεγαλώνουν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο άρτια οργανωμένο συνέδριο Voxxed Days Athens 2022 εκφράζοντας τα θετικά συναισθήματα που εισέπραξε και λέγοντας ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η ενεργή συμμετοχή του κόσμου, οι παρουσιάσεις των ομιλητών, το ενδιαφέρον που υπήρξε από τις εταιρίες χορηγούς αλλά και τον χαρακτήρα της έντονης διάθεσης επικοινωνίας από όλους, κάτι το οποίο ήταν και το χαρακτηριστικό σημείο του συνεδρίου έπειτα από μια μακρά περίοδο λόγω της πανδημίας.

Ο Sven Peters Developer Advocate της Manfred, κατά την εισήγηση του αναφέρθηκε στην ιδανική εξισορρόπηση της ταχύτητας και της ποιότητας κωδικοποίησης, την οργανωμένη και παραγωγική εργασία, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν οι προγραμματιστές να δημιουργούν αποτελεσματικές συνθήκες κώδικα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσε το τρίπτυχο «learning, thinking, vision» την πορεία των πράξεων που πρέπει να διακατέχει τους προγραμματιστές, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ομαδικής εργασίας, την στοχοπροσήλωση που πρέπει να διαθέτει μια ομάδα, αλλά και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η Holly Cummins, Senior Principal Software Engineer από την Red Hat, αναφέρθηκε στο «innovation fizzle», στο «fauxnnovation» και στο «maximal viable product», αναλύοντας και απαντώντας ότι «σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πάντα πάρα πολλά να κάνουμε και πολύ λίγος χρόνος, θα μπορέσουν οι οργανισμοί να βρουν χρόνο για να καινοτομήσουν;», ενώ παρουσίασε μια πρακτική στρατηγικής καινοτομίας, διερευνώντας τη σχεδίαση ενός MVP χωρίς κόστος και με την ανάλογη ψυχολογική ασφάλεια. Αυτά συνέβησαν στην παρουσίαση της κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στην κεντρική αίθουσα.

Τη δεύτερη ημέρα η Holly Cummins, αναφέρθηκε στη σχέση της Java με το Cloud και διευκρίνισε ότι απαιτεί παρατηρητικότητα, λειτουργική ανθεκτικότητα και οργανωτική ευελιξία. Επίσης παρουσίασε κάποια από τα νέα εργαλεία προγραμματισμού, τα μοτίβα και τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη Java στις μέρες μας. Τέλος συμμετείχε σε μια σειρά ομιλιών αφιερωμένες στο RedHat Quarkus, μαζί με τον Ιωάννη Κανέλλο, Γεώργιο Ανδριανάκη και τον Δημήτρη Ανδρεάδη.

Η Christina Aldan, Brand Strategy Consultant από την Arana Software, στην παρουσίαση με τίτλο «This Talk Won't Change You, But How You Remember It Will» ανέδειξε το θέμα των αναμνήσεων που είναι «αναξιόπιστες και ασταθείς, ωστόσο οδηγούν τα συναισθήματά μας και την αφήγησή μας. Δεν είμαστε αγκυροβολημένοι στο παρελθόν μας, αλλά στο πώς θυμόμαστε και επεξεργαζόμαστε το παρελθόν μας». Παράλληλα, παρουσίασε τρόπους να βελτιώσουμε την αφήγηση μας αναγνωρίζοντας το σφάλμα της μνήμης και πώς μας εξυπηρετεί αυτό το σφάλμα, ενώ απελευθερώνουμε την προσκόλληση που μας κρατά πίσω.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βασίλης Σαββίδης Lead Software Engineer από την εταιρία Camelot Lottery Solution που ήταν και Platinum Sponsor του συνεδρίου, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι αντίστοιχες πλατφόρμες, την υψηλή τεχνολογική υποδομή που έχουν αλλά και την αντίστοιχη υψηλή ασφάλεια συστημάτων που παρέχουν, δίνοντας ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους συνδρομητές και χρήστες των υπηρεσιών τους. Επίσης, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο συνέδριο και μας μετέφερε τις θετικές εντυπώσεις που απεκόμισε με τη συμμετοχή του σε αυτό, τόσο ως ομιλητής όσο και ως χορηγός, αλλά και τη δυναμική που εκπέμπεται μέσα από το συνέδριο.

Συνεντεύξεις, επίσης, παραχώρησαν οι κύριοι Χρήστος Πατερίτσας Head of Development και Χριστόδουλος Ξύστρας Senior Cloud Devops Engineer από την XM, η οποία είναι εταιρία ψηφιακών συναλλαγών χρηματιστηρίου, Trade Forex, CFDs on Stocks, Metals and More με βασικό της στόχο «Anywhere, At Any Time». Η ΧΜ είναι επίσης platinum sponsor του συνεδρίου. Παρουσίασαν την εταιρία, τις δυνατότητες της πλατφόρμας ενώ ανέλυσαν το αρχικό μοτο της εταιρίας που είναι το "Big-Fair-Human" και όπως μας εξήγησε ο Χρήστος Πατερίτσας "Big" για να φτάσουν τους στόχους όπως και το έκαναν, "Fair" για να είναι δίκαιοι συναλλακτικά με τον επενδυτή και "Human" για να έχουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο, τόσο προς τους πελάτες όσο και ως εταιρία προς τους υπαλλήλους της. Ο Χριστόδουλος Ξύστρας αναφέρθηκε στην ανάλυση του λογισμικού, στη «συνέχιση του ταξιδιού τους προς την Ιθάκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ταυτοποιώντας έτσι το λογισμικό τους αλλά και στη διεύρυνση του σε ένα αέναο κύκλο αναζητώντας πάντα την εξέλιξη, την ωρίμανση και την καλύτερη απόδοση των συστημάτων, με στόχο πάντα την καλύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρίας.

Σε συνέχεια των συνεντεύξεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Πανούσης, java Capability Lead από την εταιρία Agile Actors που ήταν και platinum χορηγός, ανέδειξε με ιδιαίτερο τρόπο τον ρόλο της εταιρίας και τον παραλληλισμό που έκανε με τη λέξη «Actors», χαρακτηρίζοντας την ως «acting», δηλαδή την προσπάθεια που γίνεται ώστε να υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση, υποστήριξη (mentoring) και ανάπτυξη υπηρεσιών προς όφελος των πελατών τους. H εταιρία δραστηριοποιείται στον χώρο παραγωγής λογισμικού και data engineering competencies με εξαιρετικό πελατολόγιο.

Από την εταιρία Adidas, παραχώρησε συνέντευξη η Thamar Swart, Global Director User Experience Design, όπου μαζί με την Simone De Gijt, Kotlin & Java Software Developer, από την εταιρία OpenValue που εδρεύει στο Amsterdam, αναφέρθηκαν στις δράσεις και τους τρόπους βελτίωσης της ροής των επιμέρους εργασιών σε μια εταιρία, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα ιδανικό μοντέλο εμπειρίας χρήστη και λειτουργικότητας. Αναφέρθηκε επίσης η Thamar Swart στο ρόλο που έχει στην Adidas, καθώς μέσω της εργασίας της και των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλο τον κόσμο στα αντίστοιχα brands, προσπαθεί να βελτιώσει σημαντικά τις εσωτερικές λειτουργίες και τις διαδικασίες της εταιρίας, με απώτερο σκοπό την τελική εξυπηρέτηση των πελατών.

Συνέντευξη επίσης παραχώρησε η εταιρία Microsoft, χρυσός χορηγός του συνεδρίου, με την Γεωργία Καλύβα, Technical Trainer και τον Κωνσταντίνο Ζιάζιο, Senior Technical Consultant. Αναφέρθηκαν στην κατασκευή 3ων νέων data centers. μέσω του προγράμματος «GRforGrowth». Αυτό σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας για τον τουρισμό αναδεικνύουν την Ελλάδα ως κόμβο καινοτομίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τεχνολογίες και υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του cloud Azure.

Σε συνέχεια των συνεντεύξεων ο Νικόλαος Τζιρής, Leadership Team member από την Deutsche Telekom, χρυσό χορηγό του συνεδρίου, ανέλυσε τη αναπτυξιακή πορεία του ομίλου και τη χρήση νέων, εξιδεικευμένων και καινοτόμων τεχνολογιών. Παρουσίασε επίσης το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Innovation Hub στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η εταιρία Accenture, χρυσός χορηγός του συνεδρίου αναφέρθηκε στην ισχυρή και συνεχή αναπτυξιακή παρουσία της εταιρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια και απασχολεί πλέον 1.200+ άτομα. Για την ενεργή συμμετοχή τους στο συνέδριο ανέφεραν ότι «ως Accenture, με βάση τον εταιρικό μας σκοπό «to deliver on the promise of technology and human ingenuity», θέλουμε να είμαστε πάντοτε αρωγοί στις μεγάλες διοργανώσεις που φέρνουν κοντά την ευρύτερη κοινότητα της πληροφορικής και δίνουν προοπτική στις νέες τεχνολογικές τάσεις».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η εταιρία Kaizen Gaming, χρυσός χορηγός του συνεδρίου, παρουσίασαν την εταιρία λέγοντας ότι είναι «μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες GameTech εταιρείες παγκοσμίως. Είμαστε μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται σε 10 χώρες μέσα από 2 online sports betting και gaming brands: τα brands Stoiximan και Betano» και συνέχισαν λέγοντας πως «στόχος μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον πελάτη αλλά και το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους μας». Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους επέκτασης της εταιρίας σε περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική μέσω του brand Betano.

Οι χορηγοί εκδήλωσαν την ενεργή υποστήριξη τους στο συνέδριο, ενώ οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την παρουσία τους σε ειδικό χώρο με booth στο φουαγιέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ», του υπερσύγχρονου συνεδριακού και πολιτιστικού χώρου του «Ελληνικού Κόσμου» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ήταν πολύ σημαντικές.

Τέλος, οι πέραν των 900 ατόμων συμμετέχοντες σύνεδροι ανέδειξαν και υποστήριξαν θερμά τις διαδικασίες του συνεδρίου και συμμετείχαν μαζικά στις ομιλίες και παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα στις μεταξύ τους συζητήσεις ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και λύσεις, τόσο στο επίπεδο των μεταξύ τους επικοινωνιακών σχέσεων όσο και με τις εταιρίες που συμμετείχαν, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την επάνοδο στην κανονικότητα των συνέδρων με την επιτόπια παρουσία τους.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ημερομηνίες που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν.