Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

05.11.2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός του Νοεμβρίου οι πρώτες από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου


Οι από κοινού ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, με σκοπό τον έλεγχο των τιμών κατά την διάρκεια του χειμώνα, θα εφαρμοσθούν «μέχρι το τέλος του μήνα», σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα όλα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο δίκτυο France 2, προσβλέποντας στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 στις 24 Νοεμβρίου.

Ο Τιερί Μπρετόν εξέφρασε ικανοποίηση για τις από κοινού αυτές αγορές που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου και θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση του χειμώνα προσφέροντας στην Ενωση «ενισχυμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές».

Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες θεωρεί πλέον «λογικές», αφού η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την εκτίναξή της στα 320 ευρώ MWh τον Αύγουστο έχει μειωθεί στα 100 ευρώ ανά MWh.

«Βρισκόμαστε στο 95% πλήρωσης των στρατηγικών στοκ, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το μίνιμουμ που είχαμε θέσει ως όριο», εξήγησε ο επίτροπος.

Τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για τις από κοινού αγορές σε επίπεδο ΕΕ φυσικού αερίου. Αυτό παραμένει σε εθελοντική βάση, πέραν της πλήρωσης του υποχρεωτικού μίνιμουμ 15% του όγκου των στοκ για τον χειμώνα του 2023.

Εκτός της πλαισίωσης των τιμών χονδρικής της προμήθειας φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν συγκεκριμένο σχέδιο «προσωρινού» μηχανισμού για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - μηχανισμού που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, την επέκταση του οποίου στο σύνολο της ΕΕ ζητούσε η Γαλλία.

Ζήτησαν επίσης την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με αξιόπιστες παραγωγούς χώρες όπως η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του ειδικού οικονομικού βάρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της συμμετοχής στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά με κίνδυνο την τροφοδότηση του πυρετού των τιμών.

«Η Ρωσία δεν θα ανήκει πλέον στους προμηθευτές μας φυσικού αερίου και πιστεύω για πολύ καιρό, δεδομένης της συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν», επιβεβαίωσε ο Τιερί Μπρετόν και πρόσθεσε: «Εχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας, αγοράζουμε από το Κατάρ, την Νορβηγία, πολύ από τις ΗΠΑ».

Σχετικά με τις αυξημένες τιμές του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που πωλείται από τις ΗΠΑ, ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνεται τέσσερις φορές ακριβότερα στην Ευρώπη κάτι που παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες» και έδωσε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς στην Ουάσινγκτον.

 

Περισσότερα θέματα


 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο δεκάμηνο του 2023

  Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να φέρνει ο πληθωρισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- κτωβρίου 2023 την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) στο δεκάμηνο η αξία των πωλήσεων της αγοράς... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών στο Ρέντη

  Στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, να εποπτεύει τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και να διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.,... συνέχεια
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος

  Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ μεταξύ γ' και β' τριμήνου υπήρξε οριακή αύξηση κατά 0,02%. Το α' τρίμηνο εφέτος είχε καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία σύγκριση, και το β'... συνέχεια
 • ΕΛΛΑΔΑ
  Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το 2024

  Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει πως υπεγράφη και προωθείται προς δημοσίευση η απόφαση για τους Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024. «Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η Φ.251/139828/A5/06-12-2023 Υπουργική Απόφαση,... συνέχεια


Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved