Αθήνα
14
12
2022
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Από πολλούς θεωρείτο ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου του 1931. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, καθώς το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει τενόρος, όμως τελικά η αγάπη για τον αθλητισμό τον έκανε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Το Μουντιάλ της Γαλλίας, το 1998, ήταν το τελευταίο που περιέγραψε τηλεοπτικά.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής “Αθλητική Κυριακή”, που αρχικά είχε τον τίτλο “Αθλητικά Νέα”, ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ ως καθηγητής δημοσιογραφίας, ενώ ήταν και παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο “Ελένη Βλάχου” το 2003, ως δημοσιογράφος των “Νέων”. Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού (Πως μας ενώνει και πως μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή), συγκεκριμένα στο “Αρχίζει το ματς” σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γιάννη Διακογιάννη τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, για την προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

Ο Γιάννης Διακογιάννης υπήρξε παντρεμένος με τη Βαρβάρα Δράκου, υιοθετώντας την κόρη της από τον προηγούμενο γάμο της, την αείμνηστη Ρίκα Βαγιάνη. Κατά δήλωσή της, το επώνυμο προήλθε από τα ονόματα της μητέρας της και του Γιάννη Διακογιάννη, με τον οποίο είχε άριστη σχέση.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το φιλικό, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, ο χαμός της συζύγου του Βαρβάρας και της κόρης του Ρίκας Βαγιάνη το 2018, τον έκαναν να παραιτηθεί από τη ζωή.

Ο επί χρόνια συνεργάτης του, Νίκος Κατσαρός λέει χαρακτηριστικά: “Ο Γιάννης από την στιγμή που έχασε τις δύο γυναίκες της ζωής του, την γυναίκα του και την κόρη του ουσιαστικά παραιτήθηκε. Μιλούσαμε μέχρι τελευταία στιγμή μαζί τους, δηλαδή πριν τρεις μήνες από τότε που μπήκε στο Ντυνάν, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η γυναίκα του έφυγε πρώτη και ύστερα από δύο χρόνια έφυγε και η Ρίκα”.

Σταυρούλα Λούρου
tags: Ελλάδα