Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

12.01.2023

ΕΛΛΑΔΑ
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να ταφεί ως ιδιώτης και χωρίς τιμές αρχηγού κράτους


Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 16/01/2023

Η απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση ο ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα είναι η Μητρόπολη και δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, εκτός αν γίνει σε κάποιον άλλο χώρο που θα ορίσει η οικογένεια του τέως Βασιλιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ θα τον συνοδεύουν αρκετοί ιεράρχες.

Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 16/01/2023.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα για να μην γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη η κηδεία και η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (10/1), υπήρχε από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

Σημειώνεται ότι στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης.

Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τα διαδικαστικά της εξοδίου ακολουθίας είχαν οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Αθήνα και, μάλιστα, είχαν προσευχηθεί για τον πατέρα τους στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
- Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
- Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
- Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
- Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, κατά πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι δεν διέθετε ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved