Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

19.01.2023

ΕΛΛΑΔΑ
Έρχεται το Dentist Pass με δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο για παιδιά 6-12 ετών


Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (Dentist Pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για πρώτη φορά στη χώρα μας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε 31,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης””.

Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση οι λεπτομέρειες του Dentist pass όπως το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά οδοντιατρική πράξη θα καθοριστούν με Υπουργική απόφαση ωστόσο, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο και θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς: 1. Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού. 2. Φθορίωση δοντιών. 3. Καθαρισμός. 4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.


Σε ότι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του “Dentist Pass”, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, είναι τα εξής: Ένας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Έπειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως κάθε κάρτα χρηματοδότησης που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους – υπό τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους – στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι, υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν POS καταχωρημένο. Πέραν τούτου όμως, δεν θα χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες (όπως για παράδειγμα υποβολή παραστατικών κ.ά.).

Με το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα








Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved