Home > News 24 > Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

31.01.2023

ΥΓΕΙΑ
Αυξητική πορεία της πανδημίας του Κορονοϊού μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου - Πολύ πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη “Όρθρος”


Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο Κορονοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

“Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών”.

Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, “γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις”.

Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες”.

Τι συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη “Όρθος”

Για την νέα μετάλλαξη του Κορονοϊού “Όρθρος” μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα. Ματίνα Παγώνη.

“Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο “Όρθρος” που είναι πολύ πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη “Κράκεν”” δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη και πρόσθεσε πως “το σημαντικό είναι ότι αφορά ανώτατο αναπνευστικό, κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες. Δεν θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας”.

Επίσης ανέφερε και η ίδια ότι, ο Κορονοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Όσον αφορά τα σχολεία και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η κα. Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που αφορά τα μικρά παιδιά, μια μείωση σταδιακή και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει και μια μείωση των ιώσεων”.


----------
Σταυρούλα Λούρου
για Athens24.gr

 

Περισσότερα θέματα


  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    Βρούτσης: Επιπλέον 3.5 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ

    Ένα επιπλέον ποσό 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, και ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στο ΟΑΚΑ, εξασφάλισε το Υπουργείο Αθλητισμού με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στη... συνέχεια
  • ΕΛΛΑΔΑ
    Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός εργατολόγος – οικονομολόγος και νομικός Γιώργος Ρωμανιάς. Την είδηση για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά έκανε γνωστή μέσα από το Instagram η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου. Ο Γιώργος Ρωμανιάς πρόσφατα είχε ένα ατύχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει το ισχίο του. Σύμφωνα με όσα... συνέχεια
  • ΕΛΛΑΔΑ
    Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ο Στ. Κασσελάκης

    Επίσκεψη στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: 10:00 Βόλος: -επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές στη Νέα Ιωνία, -επίσκεψη στο Εκλογικό Κέντρο του υποψήφιου Δημάρχου... συνέχεια
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

    Στην σκιά του Daniel και του Elias κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που ουσιαστικά επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια που τα σημάδεψαν η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει... συνέχεια






Last News
Next News

Αρχείο Ειδήσεων

Περίοδο από - εώς


Διαφήμιση στο ATHENS 24 I Πληροφορίες I Sitemap I Επικοινωνία
Copyright © 2007 | ATHENS 24 MEDIA Ε.Π.Ε. | All rights reserved